Έχεις πραγματική ενσυναίσθηση ή θέλεις απλώς να ευχαριστείς τους άλλους;

11.03.2022
Έχεις πραγματική ενσυναίσθηση ή θέλεις απλώς να ευχαριστείς τους άλλους;
Πώς να καταλάβεις τη διαφορά

Κάποια στιγμή πιθανότατα έχεις ενεργήσει έχοντας κατά νου τις σκέψεις ή τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου, αντί να βάζεις τις δικές σου σαν την πρώτη προτεραιότητα. Αυτό δεν είναι εγγενώς κακό ή αρνητικό, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να αναλύσει κανείς εάν ενεργεί από ενσυναίσθηση ή περισσότερο από την επιθυμία να ευχαριστήσει. Τελικά, η διαφορά μεταξύ της ενσυναίσθησης και της ευχαρίστησης των ανθρώπων έγκειται σε αυτήν την καθοδηγητική πρόθεση, μαζί με τον τρόπο που η συμπεριφορά σου σε κάνει να αισθάνεσαι εκείνη τη στιγμή και μετά.

Αν και η ενσυναίσθηση και η ευχαρίστηση των ανθρώπων συνδέονται σίγουρα, καθώς και τα δύο μπορεί να περιλαμβάνουν τη λήψη ενεργειών που δίνουν προτεραιότητα σε κάποιον άλλο, είναι περισσότερο σαν ξαδέρφια παρά αδέρφια, λέει η κλινική ψυχολόγος Ellen Hendriksen. «Βασικά, η ενσυναίσθηση είναι μια ικανότητα. Μας επιτρέπει να αισθανόμαστε τι νιώθουν οι άλλοι ή να καταλαβαίνουμε πραγματικά τι σκέφτονται», λέει. «Αντίθετα, η ευχάριστη των ανθρώπων είναι μια συμπεριφορά. Συνήθως συμβαίνει ως απόκριση σε έναν εσωτερικό φόβο να λάβουμε κριτική ή απόρριψη από το άλλο άτομο».

Τι είναι το Negging; Πώς να αναγνωρίσεις αυτή τη μορφή συναισθηματικής χειραγώγησης

Με άλλα λόγια, εάν είσαι άτομο με ενσυναίσθηση, είναι πιθανό να ενσωματώσεις αυτό το χαρακτηριστικό με τους περισσότερους, αλλά μια συμπεριφορά που αρέσει στους ανθρώπους μπορεί να αναστραφεί ή να εξαφανιστεί ανάλογα με την κατάσταση. Ακόμα κι έτσι, ο εντοπισμός της διαφοράς μεταξύ της ενσυναίσθησης και της ευχαρίστησης των ανθρώπων μπορεί να είναι δύσκολος, καθώς και τα δύο μπορεί να περιλαμβάνουν πολλά συναισθήματα. Παρακάτω, οι ειδικοί μοιράζονται τις βασικές διαφορές μεταξύ της ενσυναίσθησης και της ευχαρίστησης των ανθρώπων και γιατί είναι σημαντικό να σταματήσει η τελευταία.

Πώς να διακρίνεις την ενσυναίσθηση και την ευχαρίστηση των ανθρώπων, σύμφωνα με τους ψυχολόγους
Τόσο οι άνθρωποι που ευχαριστούν όσο και τα άτομα με ενσυναίσθηση τείνουν να φαίνονται ευγενικοί και συμπονετικοί. Αλλά η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο πηγάζει από το αρχικό κίνητρο. «Η υγιής ενσυναίσθηση καθοδηγείται από τον συντονισμό στις εμπειρίες των άλλων και την ανταπόκριση με συνδετικούς τρόπους, ενώ η ευχαρίστηση των ανθρώπων προέρχεται από την προσπάθεια να ικανοποιήσετε τους άλλους, συχνά εις βάρος των δικών σας συμφερόντων», λέει η κλινική ψυχολόγος Carla Marie Manly.

Συνήθως, αυτή η προσπάθεια κατευνασμού ενός άλλου ατόμου δεν προέρχεται από γνήσια ανησυχία ή κατανόηση για το πώς αισθάνεται αυτό το άτομο (όπως συμβαίνει με την ενσυναίσθηση), αλλά από μια εσωτερική επιθυμία για επικύρωση ή αποφυγή συγκρούσεων. «Ως αποτέλεσμα, κάποιος που ευχαριστεί τους ανθρώπους συχνά παρακάμπτει χρονίως τις ανάγκες του προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των άλλων θυσιάζοντας τον προσωπικό του χρόνο», λέει η Manly.

Με την πάροδο του χρόνου, οι βασικές διαφορές μεταξύ της ενσυναίσθησης και της ευχαρίστησης των ανθρώπων θα εμφανιστούν και στο τελικό αποτέλεσμα των αλληλεπιδράσεων. Με την ενσυναίσθηση, η σύνδεση με τους άλλους είναι γενικά καλή. Οι ενσυναίσθητοι και οι συμπονετικοί άνθρωποι ευδοκιμούν σε περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να δείξουν συμπαράσταση - αντίθετα, η ευχαρίστηση των ανθρώπων τείνει να σε αφήνει να αισθάνεσαι εξουθενωμένη ή αγανακτισμένη, καθώς αναζητάς κάποια ανταπόδοση σε αντάλλαγμα.

Για να ελέγξεις τον εαυτό σου, λοιπόν, είναι χρήσιμο να αναζητήσεις αυτά τα συναισθήματα: Οι συμπεριφορές σου, όταν υποστηρίζεις κάποιον άλλον, σε κάνουν να αισθάνεσαι συνδεδεμένη και ολοκληρωμένη ή σε εξαντλούν; Οι πράξεις συμπόνιας σε αφήνουν ικανοποιημένη ή ψάχνεις για μια δόση επικύρωσης;

Αν είναι το δεύτερο, σε κάθε περίπτωση, πιθανότατα έχεις πέσει στην παγίδα να ευχαριστείς τους ανθρώπους, η οποία λέει η Manly ότι είναι πιο συνηθισμένη σε άτομα που δεν έχουν αυτοεκτίμηση ή που μεγάλωσαν με φροντιστές που διαμορφώνουν παρόμοιες τάσεις ευχαρίστησης των ανθρώπων. Ο καλύτερος τρόπος δράσης σε αυτήν την περίπτωση, είναι να εστιάσειε ξανά την προσοχή σου σε εσένα, δουλεύοντας για να χτίσεις τη συναισθηματική νοημοσύνη και να διατηρήσεις υγιή όρια.