Όσα μπορείς να κάνεις σήμερα για να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου δυνατό

02.11.2021
Όσα μπορείς να κάνεις σήμερα για να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου δυνατό
Ακόνισε τη μνήμη σου και βελτιώστε την εστίασή σου με αυτές τις επιστημονικές συμβουλές

Υπήρξε κάποια στιγμή που δεν κατάφερες να θυμηθείς ένα όνομα ή μια πληροφορία που ήδη γνωρίζεις, που ξέχασες να κάνεις κάτι σημαντικό ή που τα αντανακλαστικά σου δεν ήταν όσο γρήγορα θα ήθελες; Τότε ίσως έχεις αναρωτηθεί πώς μπορείς να βελτιώσεις τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος σου.

"Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την καλύτερη απόδοση σε κάποιο τεστ", λέει ο Gary Small, πρόεδρος ψυχιατρικής στο Hackensack University Medical Center. "Θέλουν να θυμούνται τη λίστα με τα ψώνια τους, ή όταν περπατούν στο δρόμο και βλέπουν κάποιον που γνωρίζουν, θέλουν να θυμούνται το όνομα αυτού του ατόμου με ευκολία".

Υπάρχει αρκετός όγκος παραπληροφόρησης που μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα για τον εγκέφαλό σου. "Δεν μπορείς να ενισχύσεις το IQ, αλλά με την εκπαίδευση του εγκεφάλου μπορείς να βελτιώσεις τη συγκέντρωσή σου, να διευρύνεις τη μνήμη σου και πολλά άλλα" εξηγεί η Dr. Sherrie All, ιδιοκτήτρια και διευθύντρια του Chicago Center for Cognitive Wellness.

5 απλά ψυχολογικά τρικ για να διαβάσεις τις σκέψεις του συνομιλητή σου

Δες παρακάτω τις συνήθειες που προτείνουν οι ειδικοί για να διατηρήσεις το μυαλό σου σε καλή κατάσταση:

Δεσμεύσου στην άσκηση
Η άσκηση αναμφίβολα κάνει καλό σε σώμα και εγκέφαλο. "Έχουμε πραγματικά ισχυρές ενδείξεις ότι η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα και να δημιουργήσεις περισσότερους νευρικούς αυξητικούς παράγοντες", λέει η Dr. All. Αν και δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος τύπος προπόνησης που προτείνουν όλοι οι ειδικοί, μελέτες έχουν εξετάσει τα οφέλη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου από όλες τις μορφές άσκησης και τα ευρήματα ποικίλουν. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, είναι να βρεις το είδος γυμναστικής που σου αρέσει και να μείνεις σε αυτό.

Ώθησε τον εαυτό σου να μάθει νέα πράγματα
Μπορεί να το έχεις ακούσει αυτό και να σκέφτηκες ότι σήμαινε ότι πρέπει να μάθεις να παίζεις κιθάρα ή να μάθεις μια νέα γλώσσα. Σίγουρα, αυτά τα πράγματα σίγουρα θα ακονίσουν τον εγκέφαλό σου, αλλά μπορεί να τα παρατήσεις μέχρι το τρίτο μάθημα αν αυτό δε σε ικανοποιεί.

"Η ιδέα είναι να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου, όχι να καταπονήσεις τον εγκέφαλό σου", λέει ο Dr. Small σχετικά με οποιαδήποτε δραστηριότητα επιλέξεις. "Καθένας από εμάς πρέπει να βρει αυτό το σημείο, ώστε οι νέες δραστηριότητες που επιλέγει να είναι ελκυστικές ώστε να έχει κίνητρο για να τα πάει καλύτερα".

Κάνε κάτι με ενσυνειδητότητα
Δεν θα θυμάσαι ποτέ το όνομα του ατόμου που μόλις γνώρισες ή τα πέντε πράγματα που σου ζήτησε ο σύντροφός σου να αγοράσεις από το σούπερ μάρκετ, εάν δεν μπορείς να εστιάσεις σε αυτά. Ευτυχώς, μια πρακτική 7.000 ετών μπορεί να σε βοηθήσει να ακονίσεις την προσοχή σου σε λιγότερο χρόνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και σύντομες περίοδοι διαλογισμού μπορούν να έχουν άμεσα οφέλη. Σε μια μικρή μελέτη, οι συμμετέχοντες αφιέρωσαν 10 λεπτά ακούγοντας έναν ηχογραφημένο διαλογισμό ενσυνειδητότητας και είδαν μια άμεση αύξηση στην προσοχή, την ακρίβεια και τους χρόνους αντίδρασής τους.

Γίνε πιο κοινωνική
Η απομόνωση δεν είναι καλή για την υγεία του εγκεφάλου. Το να βρεις τρόπους για να μένεις τακτικά σε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους σου είναι μεγάλης σημασίας για να διατηρήσεις τον εγκέφαλο σου σε καλή κατάσταση. Η κοινωνικοποίηση είναι πολύ καλή για τον εγκέφαλό σου επειδή είναι ένας άλλος τρόπος για να μάθεις νέα πράγματα. "Όταν κάνεις συζητήσεις με άλλους ανθρώπους, δουλεύεις τον εγκέφαλό σου", λέει ο Dr. Small. Μόλις 10 λεπτά συνομιλίας μπορούν να καλλιεργήσουν δεξιότητες όπως η μνήμη και την ικανότητα καταστολής των περισπασμών, λέει μια μελέτη στο Social Psychological and Personality Science.

Παίξε παιχνίδια
Τα παιχνίδια εκπαίδευσης εγκεφάλου είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων που έχει εκτοξευθεί στα ύψη τον περασμένο χρόνο, χάρη στην ανάγκη για ηλεκτρονική μάθηση που ξεκίνησε με την πανδημία. Διαφορετικά παιχνίδια έχουν διαφορετικούς στόχους εγκεφάλου. Ορισμένα είναι αργά και στρατηγικά με στόχο να ενισχύσουν τις δεξιότητες σκέψης, ενώ άλλα είναι γεμάτα δράση με στόχο να επιταχύνουν τα αντανακλαστικά.