Γιατί κάποιες φορές θυμόμαστε τα όνειρά μας και κάποιες όχι

21.01.2021
Γιατί κάποιες φορές θυμόμαστε τα όνειρά μας και κάποιες όχι
Ένα από τα μεγάλα μας ερωτήματα σχετικά με τα όνειρα μας είναι γιατί αυτά που ονειρευόμαστε δεν τα θυμόμαστε πάντα. Επίσης γιατί υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θυμούνται εύκολα τα όνειρά τους και κάποιοι που δεν μπορούν να τα θυμηθούν. Είναι καλό ή κακό να θυμόμαστε τα όνειρά μας; Σημαίνει ότι δεν κοιμόμαστε καλά;

Γιατί μερικοί άνθρωποι θυμούνται τα όνειρά τους και άλλοι τα ξεχνούν

Η Julie Lambert, ειδική στα θέματα ύπνου, λέει στο Healthline ότι αν κάποιος δεν κοιμάται αρκετά, το ποσό του ύπνου REM που βιώνει θα μειωθεί, καθιστώντας πιο δύσκολο να θυμηθεί τα όνειρά του την επόμενη μέρα.

Ακόμα και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορεί να είναι ένας δείκτης για το αν κάποιος θα μπορεί να θυμάται τα όνειρά του.

Η Lambert συνεχίζει: «Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα πιο κοινά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που παρουσιάζονται σε άτομα που μπορούν να θυμηθούν τα όνειρά τους. Συνολικά, αυτοί οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε ονειροπόληση, δημιουργική σκέψη και ενδοσκόπηση. Ταυτόχρονα, όσοι είναι πιο πρακτικοί και επικεντρώνονται σε αυτά που είναι έξω από αυτούς, τείνουν να έχουν δυσκολία να θυμούνται τα όνειρά τους».

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο πιθανό να θυμούνται τα όνειρά τους σε σχέση με άλλους, παρά την ποιότητα του ύπνου τους.

Διάβασε και αυτό: Ονειροκρίτης: Πες μου τι όνειρα βλέπεις να σου πω τι σημαίνουν

Άλλοι παράγοντες, όπως το άγχος ή η εμπειρία μιας τραυματικής κατάστασης, μπορούν επίσης να κάνουν τους ανθρώπους να έχουν ζωντανά όνειρα ή εφιάλτες που είναι πιο πιθανό να θυμούνται την επόμενη μέρα. Για παράδειγμα, ένα άτομο που αντιμετωπίζει τη θλίψη μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να ονειρεύεται τον θάνατο με πολύπλοκες λεπτομέρειες. Η ανάμνηση του ονείρου την επόμενη μέρα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και να προκαλέσει ακόμη περισσότερο άγχος.

Το όνειρο επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου;

Αποδεικνύεται ότι το να ονειρευόμαστε δεν επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου μας. Αν και το να θυμόμαστε τα όνειρα μας μπορεί μερικές φορές να είναι ένα σημάδι από κάτι άλλο, όπως μια κατάσταση υγείας ή μια φαρμακευτική αγωγή.

«Ενώ μπορεί να υπάρχουν κάποιες βιολογικές διαφορές που οδηγούν σε ορισμένα όνειρα που θυμόμαστε περισσότερο από άλλα, υπάρχουν επίσης ορισμένες ιατρικές αιτίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Τα ξυπνητήρια και τα ακανόνιστα προγράμματα ύπνου μπορούν να οδηγήσουν σε απότομη αφύπνιση κατά τη διάρκεια του ονείρου ή στον ύπνο REM και ως εκ τούτου σε ανάκληση των ονείρων. Η υπνική άπνοια, το αλκοόλ ή οτιδήποτε διαταράσσει τον ύπνο, μπορεί επίσης να προκαλέσει ανάκληση των ονείρων », λέει ο Δρ. Alex Dimitriu, ψυχίατρος ειδικός για θέματα ύπνου και ιδρυτής του Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine.

Αυτό το διάβασες; Τα 6 πιο συνηθισμένα ερωτικά όνειρα και η ερμηνεία τους

Έτσι όσο περισσότερο ξυπνάς στη διάρκεια της νύχτας, τόσο πιο εύκολο είναι να θυμάσαι τα όνειρά σου, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει κάτι προειδοποιητικό που μας ωθεί να ξυπνάμε κατά τη διάρκεια των ονείρων και με τη σειρά του υπενθυμίζεται το περιεχόμενο των ονείρων», λέει ο Dimitriu.

Τι γίνεται, όμως, με αυτά τα όνειρα που είναι τόσο έντονα ή ενοχλητικά που σε πετάνε κυριολεκτικά από τον ύπνο σου; Μπορεί να ξυπνήσεις ιδρωμένη και σε πανικό, να χτυπάει η καρδιά σου και να κάθεσαι στο κρεβάτι εντελώς μπερδεμένη για το τι ακριβώς συνέβη. Ο Dimitriu εξηγεί ότι το να έχεις όνειρα ή εφιάλτες που σε ξυπνούν τακτικά, δεν είναι πάντα φυσιολογικό και μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι πρέπει να μιλήσεις με έναν γιατρό.

Επίσης, η υπερβολική κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλημάτων ύπνου που απαιτούν από ένα άτομο να ζητήσει βοήθεια. Εάν σε οποιοδήποτε σημείο τα όνειρά σου ή το να θυμάσαι τα όνειρά σου, σου προκαλεί άγχος, θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να μιλήσεις με έναν γιατρό.

Ενώ οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για το τι ακριβώς προκαλεί τα όνειρα, είναι ανακουφιστικό να γνωρίζουμε ότι η ανάμνηση των ονείρων μας είναι ένα κοινό, υγιές πράγμα. Δεν σημαίνει ότι δεν κοιμάσαι καλά και σίγουρα δεν σημαίνει ότι έχεις ψυχολογικό πρόβλημα ή «δεν είσαι φυσιολογική».