Πώς μπορώ να αποφύγω το θόλωμα των γυαλιών μου όταν φοράω μάσκα;

19.01.2022
Πώς μπορώ να αποφύγω το θόλωμα των γυαλιών μου όταν φοράω μάσκα;
H μάσκα είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Όμως πέρα από την ευκολία ή τη δυσκολία να τη συνηθίσουμε στην καθημερινότητα μας, υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα σε μερικές από εμάς. Και αυτό γιατί εάν φοράς γυαλιά, μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι όταν φοράς μάσκα, θολώνουν οι φακοί. Υπάρχουν όμως τρόποι για να αποφύγεις αυτήν την ενοχλητική επίπτωση.

Γιατί θολώνουν τα γυαλιά σου όταν φοράς μάσκα προσώπου;

Η επιστήμη πίσω από το γιατί τα γυαλιά μας θολώνουν όταν φοράμε μάσκα είναι αρκετά απλή. Καθώς φοράμε τη μάσκα, η ζεστή αναπνοή ξεφεύγει από την κορυφή της μάσκας και μεταφέρεται στους φακούς των γυαλιών μας οι οποίοι είναι ψυχρότεροι. Όταν συμβαίνει αυτό, δημιουργείται θόλωμα.

Πώς μπορώ λοιπόν να αποτρέψω το θόλωμα των γυαλιών μου όταν φοράω μάσκα;

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο και οι γιατροί και οι χειρουργοί έχουν βρει διάφορους τρόπους για να το λύσουν. Το goodhousekeeping συμβουλεύτηκε τον Δρ. Jason Brinton, έναν κορυφαίο οφθαλμίατρο με έδρα το Σεντ Λούις και ιδρυτή του Brinton Vision, σχετικά με τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσεις τα γυαλιά σου καθαρά.

Τα 5 σημάδια με τα οποία το σώμα σου σε προειδοποιεί ότι το στρες σου είναι στα... κόκκινα

Είναι θέμα εφαρμογής της μάσκας σου.

Πολλές ιατρικές μάσκες διαθέτουν μια λυγισμένη μεταλλική λωρίδα που επιτρέπει στον χρήστη να εφαρμόσει τη μάσκα στη μύτη και τα μάγουλά του. Αλλά δεν χρειάζεσαι χειρουργική μάσκα για να επιτύχεις μια καλή εφαρμογή. Εάν χρησιμοποιείς υφασμάτινη μάσκα, ο Δρ Brinton συνιστά να ράψεις ένα καθαριστικό πίπας ή οποιοδήποτε εύκαμπτο διαμήκες υλικό στην κορυφή της μάσκας σου.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείς να τοποθετείς τη μάσκα στο πρόσωπό σου πιο αποτελεσματικά. Όταν η μάσκα ταιριάζει σωστά, το μεγαλύτερο μέρος της αναπνοής σου δεν θα περνάει από την κορυφή.

Κόλλησε τη μάσκα σου. Ο Δρ Brinton λέει ότι οι περισσότεροι γιατροί χρησιμοποιούν ταινία για να αποτρέψουν το θόλωμα των γυαλιών ενώ εργάζονται. Για το κάνεις DIY, κόλλησε τη μάσκα σου στο πλάγιο μέρος της μύτης σου και στα μάγουλά σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους περισσότερους τύπους ταινιών, όπως κολλητική, ιατρική ή αθλητική, απλώς να αποφύγεις τη μονωτική ταινία. Έλεγξε την ταινία σε ένα διαφορετικό μέρος του σώματός σου για να βεβαιωθείς ότι δεν ερεθίζει το δέρμα σου.

Τράβηξε τη μάσκα σου προς τα πάνω. Ένας απλός τρόπος για να μειώσεις το θόλωμα είναι να τραβήξεις τη μάσκα σου ψηλότερα στο πρόσωπό σου και να χρησιμοποιήσεις το βάρος των γυαλιών σου πάνω από τη μάσκα για να εμποδίσεις τη ροή του αέρα. «Το αν αυτό λειτουργεί ή όχι θα εξαρτηθεί από το σχήμα και το υλικό των γυαλιών», λέει ο Δρ Brinton. Λέει ότι αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική με μεγάλους, χοντρούς σκελετούς γυαλιών.

Χρησιμοποίησε ένα πανάκι ή σπρέι για το θόλωμα. «Αυτά μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά», λέει ο Δρ Brinton. «Μπορούν επίσης να είναι πολύ ακριβά».

Το σαπούνι ή η κρέμα ξυρίσματος είναι αποτελεσματικοί τρόποι για το θόλωμα των γυαλιών;

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με το θόλωμα των γυαλιών, διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης εφαρμόζονται στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος των γυαλιών με σαπουνόνερο, κρέμα ξυρίσματος, σαμπουάν μωρού ή οδοντόκρεμα. Αυτές οι λύσεις μπορεί να έχουν κάποια αξία. Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε από έναν Βρετανό χειρουργό έδειξε ότι το πλύσιμο των γυαλιών με σαπουνόνερο και το στέγνωμα τους στον αέρα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του θολώματος. Αυτό συμβαίνει επειδή το σαπούνι δρα ως επιφανειοδραστικός παράγοντας και αφήνει πίσω του ένα λεπτό φιλμ που βοηθά στην αποφυγή του θολώματος.