Η ώρα που γεννήθηκες μπορεί να εξηγήσει γιατί είσαι πρωινός τύπος ή... νυχτοπούλι

07.03.2020
Η ώρα που γεννήθηκες μπορεί να εξηγήσει γιατί είσαι πρωινός τύπος ή... νυχτοπούλι
Όσοι ξυπνάνε με τις... κότες όπως και τα νυχτοπούλια έχουν διαφορετικό στυλ ζωής, διαφορετικές συνήθειες, διαφορετικές προτιμήσεις και ζουν σε διαφορετικό περιβάλλον, υποστηρίζουν ερευνητές σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο US National Library of Medicine. Επιπλέον, μετά από μερικές μελέτες, διαπιστώθηκε ότι η στιγμή που γεννήθηκες είναι στην πραγματικότητα αυτό που «φταίει». Αν δεν γνωρίζεις την ώρα που γεννήθηκες ψάξε και μάθε τη. Μπορεί να πάρεις πολλές απαντήσεις. Όπως παράδειγμα γιατί προτιμάς να κάνεις τα πάντα το πρωί ή γιατί δεν λειτουργείς πριν από τις 12 το μεσημέρι... Ιδού:

Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το πρωί βαθμολογούνται καλύτερα στις πρωινές εξετάσεις.

Μπορούμε ήδη να προγραμματιστούμε από τη στιγμή της γέννησής μας. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από ψυχολόγους που εξέτασαν μια μεγάλη ομάδα μαθητών. Εκείνοι που γεννήθηκαν το βράδυ είχαν καλά αποτελέσματα στις εξετάσεις αργά το απόγευμα.

Η ώρα γέννησής σου μπορεί να ορίσει το βιολογικό σου ρολόι. Η φύση και η ποιότητα του φωτός που βλέπεις όταν είσαι νεογέννητο επηρεάζουν πρωτίστως ολόκληρη τη ζωή σου. Για να το εξηγήσουμε απλά, εάν γεννήθηκες τη νύχτα όταν δεν υπήρχε φως, αυτή ήταν η στιγμή έναρξης της δραστηριότητάς σου. Όπότε, είσαι απλά έτσι προγραμματισμένη.

Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν πρόωρα μπορούν να επηρεαστούν από την ώρα της γέννησής τους με ακραίο τρόπο.

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που τείνουν να ξυπνούν εξαιρετικά νωρίς το πρωί, δεν έχει σημασία γιατί. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Physiological Society έχει δείξει ότι αυτοί οι ενήλικες γεννήθηκαν πρόωρα. Επιπλέον, βρέθηκαν και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα μετά από την μελέτη που έγινε σε μια ομάδα πρόωρων παιδιών κατά τη διάρκεια του νυχτερινού τους ύπνου. Τι βρέθηκε; Ότι είχαν λιγότερο συνολικό ύπνο -περίπου 45 λεπτά - και χειρότερη ποιότητα ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν ήταν πρόωρα.

Επίσης, οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι τα μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης ξυπνούν κατά μέσο όρο 40 λεπτά νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλα.

Τα άτομα με διαφορετικά προγράμματα ύπνου έχουν τα δικά τους καλά

Ανακαλύφθηκε ότι οι πρωινοί τύποι είναι γενικότερα πιο υγιείς ενώ τα νυχτοπούλια είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα στη διάθεση τους ή κατάθλιψη εξαιτίας ενός jet-lag φαινομένου. Αλλά ταυτόχρονα, το απόγευμα και το βράδυ αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο δημιουργικοί. Αν και η αϋπνία μπορεί να είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να είναι πιο extravagant τύποι.

Οι πρωινοί τύποι βρέθηκε ότι είναι λιγότερο παρορμητικοί και πιο παραγωγικοί σχετικά με τις υποχρεώσεις που πρέπει να φέρουν εις πέρας πριν από το απόγευμα, όπως μια δουλειά γραφείου, για παράδειγμα. Αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο δώρο όταν έχεις μια πρωινή επαγγελματική συνάντηση και πρέπει ο εγκέφαλός σου να δουλέψει πολύ γρήγορα.