Στο ξενοδοχείο σαν στο σπίτι σου!

25.07.2008
Το δωμάτιο όπου κοιμάστε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για να περάσετε καλά στο ταξίδι σας. Διαβάστε, λοιπόν, στη συνέχεια πώς θα σας δώσει την ενεργειακή τόνωση, την ευεξία και την αίσθηση της φιλοξενίας

Από τη Βασιλική Τζουράκη

Το δωμάτιο όπου κοιμάστε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για να περάσετε καλά στο ταξίδι σας. Διαβάστε, λοιπόν, στη συνέχεια πώς θα σας δώσει την ενεργειακή τόνωση, την ευεξία και την αίσθηση της φιλοξενίας, που θα κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες.

Ίσως να σας έχει συμβεί, επιστρέφοντας ακόμα και από το πιο ονειρεμένο ταξίδι, να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι, τελικά, πουθενά δεν νιώθετε τόσο ωραία όσο στο σπίτι σας και ότι στο κρεβάτι σας κοιμάστε καλύτερα απ’ ό,τι στην ακριβότερη σουίτα στο Ντουμπάι. Δεν φταίει μόνο το γεγονός ότι μένοντας για ένα διάστημα μακριά από τη «βάση» σας έχετε χάσει το βόλεμά σας και αυτό σας κουράζει. Στην πραγματικότητα εκείνο που σας συμβαίνει είναι ότι αποσυντονίζεστε ενεργειακά. Η έκφραση, λοιπόν, «σαν στο σπίτι μου» κρύβει πολύ περισσότερα απ’ όσα φανερώνει, γιατί συνεπάγεται ότι έχουμε εγκλιματιστεί σε ένα χώρο με ένα βαθύτερο ψυχοενεργειακό επίπεδο και ενδεχομένως αυτός δημιουργεί το μέτρο για το πόσο άνετα μπορούμε να αισθανθούμε σε έναν άλλο. Αν, για παράδειγμα, έχετε διαμορφώσει το σπίτι σας ώστε να είναι αρμονικό σύμφωνα με το φενγκ σούι, το ινδικό βάστου, τη γεωπαθολογία ή την οικολογική αρχιτεκτονική και αν είστε ευαισθητοποιημένοι πάνω σε αυτά τα θέματα, θα νιώσετε αμέσως τη διαφορά όταν βρεθείτε σε χώρο που δεν είναι διαμορφωμένος σύμφωνα με μια χωροταξική φιλοσοφία. Αλλά ακόμα και αν δεν έχετε ασχοληθεί με τα παραπάνω, κατά πάσα πιθανότητα θα έχετε ασυναίσθητα οργανώσει το προσωπικό σας περιβάλλον έτσι ώστε να σας ταιριάζει και ενεργειακά. Γι’ αυτό, αν βρεθείτε σε ένα καινούργιο περιβάλλον, ακόμα και αν ικανοποιεί τις αισθήσεις και τις διαθέσεις σας, υπάρχει πιθανότητα να νιώθετε άβολα κατά βάθος και να αναρωτιέστε, για παράδειγμα, γιατί ξυπνάτε κουρασμένοι παρά το χρυσοπληρωμένο κρεβάτι των πέντε αστέρων.

Ποιος κοιμήθηκε στο κρεβάτι μου;

Με άλλα λόγια, ανεξάρτητα από μερικές βασικές παραμέτρους που καθορίζουν πόσο ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ικανοποιεί τις απαιτήσεις της παραμονής σας σ’ αυτό, υπάρχει και μια ανεπαίσθητη, αλλά πολύ βασική ενεργειακή πλευρά στο ζήτημα. Είναι μάλιστα τόσο βασική, ώστε πραγματικά να καταλήγει «δώρον άδωρον» η παραμονή σας σε ένα μέρος για αναψυχή και ξεκούραση, εφόσον το συγκεκριμένο σας βαραίνει και εξαντλεί την ενέργειά σας. Στο μέρος όπου κοιμάστε είστε απόλυτα ευάλωτοι και «ανοιχτοί» απέναντι σε κάθε είδους επιρροή, που έχει να κάνει όχι μόνο με τη διαμόρφωση του δωματίου, αλλά και με τα άτομα που έμειναν εκεί πριν από εσάς. Πραγματικά, υπάρχει άλλη μία σημαντική συνιστώσα στο θέμα αυτό: όποιος μένει για ένα διάστημα σε κάποιο χώρο αφήνει εκεί ένα κατάλοιπο της ενέργειάς του, ένα είδος ενεργειακού αποτυπώματος. Κάποιος που έρχεται μετά από αυτόν, ανάλογα με την ευαισθησία του, μπορεί να επηρεαστεί από την ενεργειακή δόνηση που υπάρχει στο χώρο. Ευτυχώς, δεν είμαστε όλοι τόσο ευαίσθητοι, αλλιώς η ζωή μας θα ήταν πολύ δύσκολη! Και πάλι, όμως, στην πλειονότητά μας, όλο και κάτι «πιάνουμε» στον αέρα. Πολλές φορές αυτό το κάτι είναι αρκετό για να μας χαλάσει τη διαμονή. Φανταστείτε, λοιπόν, ότι ξυπνάτε το πρωί στο ξενοδοχείο και κατεβαίνετε να πάρετε πρωινό. Κοιτάξτε τους άλλους πελάτες γύρω σας. Πώς θα σας φαινόταν αν είχατε κοιμηθεί στο ίδιο δωμάτιο με όλους αυτούς τους αγνώστους; Κι όμως, κατά μια έννοια είναι σαν να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Και τι κάνω τώρα;

Πώς θα καθαρίσουμε ενεργειακά το χώρο; Το πρώτο που χρειάζεται να κάνετε μπαίνοντας σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου είναι να ανοίξετε τα παράθυρα, μολονότι κατά πάσα πιθανότητα θα το έχει ήδη κάνει η καθαρίστρια ετοιμάζοντάς το. Ανοίγοντας τα παράθυρα, αφήνετε να μπει όχι μόνο καθαρός αέρας, αλλά και «φρέσκια ενέργεια», γιατί και αυτή μεταφέρεται και κυκλοφορεί ακριβώς όπως ένα ρεύμα αέρα. Είναι η πρώτη κίνηση, εκτός και αν βρίσκεστε σε ένα μοντέρνο πολυώροφο κτίριο με παράθυρα που δεν ανοίγουν, οπότε θα ανοίξετε το κλιματιστικό με τον ανεμιστήρα στη μεγαλύτερη ένταση για μερικά λεπτά. Αερίστε και το χώρο του μπάνιου. Εξερευνήστε το δωμάτιο, ανοίξτε ντουλάπες, ανοίξτε την τηλεόραση ή βάλτε μουσική, αφήστε να τρέξει για λίγο νερό από τις βρύσες (ή κάντε ένα ντους). Για τον ενεργειακό καθαρισμό του κρεβατιού, ορισμένοι σύμβουλοι του φενγκ σούι συστήνουν ένα καλό τίναγμα του στρώματος, όπως έκαναν παλιά οι νοικοκυρές με τα χτυπητήρια. Ξεστρώστε το εντελώς και πάρτε ένα σκληρό αντικείμενο, όπως μια ξύλινη κρεμάστρα ή το στέλεχος από την ομπρέλα της θάλασσας, με το οποίο θα χτυπήσετε όλη την επιφάνεια του στρώματος (όχι βέβαια τόσο δυνατά, που να αναστατώσετε τον κόσμο ή να πνιγείτε στη σκόνη) έχοντας τα παράθυρα του δωματίου ανοιχτά. Αυτή τη δουλειά κάντε τη μόλις μπείτε στο δωμάτιο για πρώτη φορά, ώστε να μεσολαβήσουν κάποιες ώρες μέχρι να ξαπλώσετε.

Ο «καθαριστικός» οραματισμός

Είναι καλό πηγαίνοντας να μείνετε σε ένα ξένο δωμάτιο να έχετε μαζί σας μερικά αντικείμενα που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε εκεί τη δική σας ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα, κεράκια (επιλέξτε καλύτερα τα tea lights, που είναι πιο ασφαλή για πυρκαγιά), αρωματικά στικ ή αιθέρια έλαια (μην ξεχάσετε να πάρετε και τον καυστήρα τους). Η αναμμένη φλόγα συντελεί στον ενεργειακό καθαρισμό, όπως κάνουν και ορισμένα αρώματα, π.χ., το φασκόμηλο, το λιβάνι, τα εσπεριδοειδή. Μαζί ή και χωρίς αυτά μπορείτε να κάνετε ένα σύντομο οραματισμό που θα καθαρίσει το δωμάτιο από την ενέργεια των προηγούμενων ενοίκων, αφήνοντας χώρο για τη δική σας. Είναι σαν να το ευχαριστείτε για την υποστήριξή του σε αυτούς και να το καλείτε να καλοδεχτεί εσάς. Η διαδικασία προϋποθέτει ησυχία, οπότε αν συνοδεύεστε, ιδίως από ζωηρά πιτσιρίκια, στείλτε τα στη ρεσεψιόν ή βρείτε κάποια στιγμή που δεν θα σας ενοχλούν. Έτσι κι αλλιώς, δεν θα χρειαστείτε παραπάνω από μερικά λεπτά.

Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες, κλείστε τα μάτια και συγκεντρώστε το νου σας σε σκέψεις γεμάτες αγάπη για τους ανθρώπους που έμειναν στο χώρο και για εκείνους που θα μείνουν τώρα. Οραματιστείτε αυτές τις σκέψεις σαν ένα γαλάζιο, προστατευτικό φως που βγαίνει από την καρδιά σας και γεμίζει το σώμα σας, όπως ένα μπαλόνι που φουσκώνει. Ευχαριστήστε το χώρο για τη φιλοξενία που έδωσε σ’ εκείνους που έμειναν και θα μείνουν εδώ. Νιώστε τη ζεστασιά και την αγάπη να βγαίνουν από τους πόρους του σώματός σας και να απλώνονται γύρω σαν μια φυσαλίδα που όλο και μεγαλώνει μέχρι να φτάσει σε κάθε γωνιά του δωματίου. Καθώς αυτή εκτείνεται, σπρώχνει μακριά και σβήνει όλη την ανεπιθύμητη ενέργεια που υπάρχει στο χώρο γύρω σας, μέχρι να την εξαφανίσει μέσα από τους τοίχους και τα παράθυρα.

Όταν η φυσαλίδα σας θα έχει καλύψει όλο το δωμάτιο, εσείς, μένοντας πάντα στην ίδια πνευματική ατμόσφαιρα, προσπαθήστε να νιώσετε αν πράγματι η ποιότητα της ενέργειας έχει αλλάξει. Συνεχίστε μέχρι να νιώσετε ηρεμία και γαλήνη, οπότε και θα ξέρετε ότι ο καθαρισμός ολοκληρώθηκε. Αφού ευχαριστήσετε το χώρο που σας δέχεται, αρχίστε να οραματίζεστε ότι η φυσαλίδα σιγά σιγά μικραίνει και αποσύρεται από το δωμάτιο, καθώς πυκνώνει και ξαναμπαίνει στην καρδιά σας. Μείνετε έτσι για λίγο και σκεφτείτε με ευγνωμοσύνη πόσο τυχεροί είστε που βρίσκεστε εδώ και πόσα όμορφα πράγματα σας περιμένουν σε αυτό το ταξίδι. Έπειτα βγείτε για να τα ζήσετε.

Μπορεί σε μεγάλο βαθμό ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί και τακτοποιηθεί ένα δωμάτιο ξενοδοχείου να μην έχει καμιά σχέση με το καλό φενγκ σούι ή, να το πούμε πιο γενικά, με την αρμονική ροή της ενέργειας. Όμως, στο πλαίσιο του δυνατού, πάντα έχετε κάποιες επιλογές. Για παράδειγμα:

*Ζητήστε ένα δωμάτιο που να μη βρίσκεται στο τέλος ενός μακρύ διαδρόμου (και τα ξενοδοχεία έχουν πολλά τετραγωνικά μέτρα από δαύτους), ούτε απέναντι από σκάλες ή ασανσέρ ή πάνω από το πάρκινγκ ή τους βοηθητικούς εξωτερικούς χώρους (μαγειρεία, αποθήκες κ.λπ.). Συνεννοηθείτε γι’ αυτά όταν θα κάνετε την κράτηση.

*Αν είστε ζευγάρι, το διπλό κρεβάτι είναι προτιμότερο από δύο μονά κολλημένα. Στη δεύτερη περίπτωση, επειδή συνήθως ανάμεσα στα δύο στρώματα υπάρχει κενό, βάλτε μια διπλωμένη σε ρολό κουβέρτα, για να μην έχετε διασπαστικές επιρροές στη σχέση.

*Δεν είναι καλό κάποιο κρεβάτι να βρίσκεται ακριβώς στο άνοιγμα της πόρτας, έτσι που τα πόδια εκείνου που ξαπλώνει να βρίσκονται απέναντί της. Αν μπορείτε, μετακινήστε το.

*Η πόρτα του μπάνιου και το καπάκι της λεκάνης πρέπει να μένουν πάντα κλειστά.

*Αν υπάρχει έπιπλο τουαλέτας τοποθετημένο έτσι ώστε να βλέπετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη όταν ξαπλώνετε, σκεπάζετέ το τη νύχτα με μια πετσέτα, ένα σεντόνι ή ένα παρεό. Το ίδιο ισχύει και για την οθόνη της τηλεόρασης. *Αδειάστε εντελώς τις βαλίτσες σας, κρεμάστε τα ρούχα στις ντουλάπες και κρύψτε τες. Ούτε η ακαταστασία ούτε η αίσθηση του προσωρινού έχουν καλή ενέργεια.

Εδώ μένω τώρα εγώ...

Ήδη είπαμε για τα κεράκια και τα αρωματικά που θα ανεβάσουν την ενέργεια και θα δημιουργούν ευχάριστη ατμόσφαιρα, αλλά υπάρχουν και μερικά αντικείμενα που πρέπει να έχετε μαζί σας, ώστε να νιώθετε ακόμα περισσότερο σαν στο σπίτι σας:

*Μια φωτογραφία σε κορνίζα αγαπημένου σας προσώπου.

*Μια εικονίτσα, ένα γούρι, ένα φυλακτό ή ένα αντικείμενο σχετικό με τα πνευματικά σας ενδιαφέροντα. Ή μερικούς κρυστάλλους, που θα βάλετε σε ένα πιατάκι.

*Την αγαπημένη σας μουσική, σε walkman, κινητό, i-pod (ας είναι καλά η τεχνολογία). Επίσης, στην αγορά υπάρχουν μικρά ηχεία, που μπορούν άνετα να σας συνοδεύσουν στο ταξίδι σας, ώστε να μη χρειάζεται να απομονώνεστε με ακουστικά.

*Φουλάρια ή παρεό σε διάφορα χρώματα, με τα οποία μπορείτε να δώσετε λίγο χρώμα στο δωμάτιο, όταν δεν θα τα φοράτε. Αυτό έχει σημασία και για έναν ακόμη λόγο: στα περισσότερα δωμάτια ξενοδοχείων κυριαρχούν ένα ή δύο χρώματα. Αυτό σημαίνει ότι θα επικρατεί κάποιο ή κάποια από τα πέντε στοιχεία (Μέταλλο, Γη, Φωτιά, Ξύλο ή Νερό), πράγμα που αποβαίνει εις βάρος της ενεργειακής αρμονίας. Ένα μαντίλι ή ένα παρεό μπορεί να συμπληρώσει τις ελλείψεις. Να ξέρετε ότι το άσπρο και τα ασημί-χρυσαφί χρώματα είναι Μέταλλο, τα καφέ, μπεζ και κίτρινα Γη, τα κόκκινα, ροζ και πορτοκαλί Φωτιά, τα μαύρα και σκούρα μπλε Νερό, ενώ τα πράσινα και γαλάζια Ξύλο. Δείτε αν κάποιο κυριαρχεί έντονα στο δωμάτιό σας και προσθέστε «πινελιές» από τα υπόλοιπα, ώστε να επιφέρετε ισορροπία. Η προσθήκη χρώματος μπορεί να γίνει και με μερικά λουλούδια, αφού δίνουν θετική ενέργεια, φτάνει να είναι πάντα φρέσκα.