Οι άλλοι φεύγουν, εσύ μένεις...

04.08.2008
Εάν για οποιοδήποτε λόγο φέτος δεν πάτε διακοπές, μην αναφωνήσετε: «Ποπό... συμφορά!». Δοκιμάστε το «επιτέλους μόνοι σε μια άδεια πόλη!» και να είστε σίγουροι ότι αυτόματα θα νιώσετε καλύτερα. Γιατί το νησί δεν είναι το μοναδικό μέρος για να ξεδώσετε, να περάσετε όμορφα και να ανανεωθείτε. Υπάρχουν χίλιοι δυο άλλοι τρόποι για να σας μείνει αξέχαστο το καλοκαίρι.

Από τη Μαρία Αντωνιάδου


Εάν για οποιοδήποτε λόγο φέτος δεν πάτε διακοπές, μην αναφωνήσετε: «Ποπό... συμφορά!». Δοκιμάστε το «επιτέλους μόνοι σε μια άδεια πόλη!» και να είστε σίγουροι ότι αυτόματα θα νιώσετε καλύτερα. Γιατί το νησί δεν είναι το μοναδικό μέρος για να ξεδώσετε, να περάσετε όμορφα και να ανανεωθείτε. Υπάρχουν χίλιοι δυο άλλοι τρόποι
για να σας μείνει αξέχαστο το καλοκαίρι.

Αναμφίβολα, η περίπτωσή σας δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να τύχει σε κάποιον μέσα στο κατακαλόκαιρο, ωστόσο, σίγουρα δεν είναι ούτε η χειρότερη. Εάν μάλιστα προσαρμόσετε ανάλογα την οπτική γωνία από την οποία βλέπετε τα πράγματα, θα διαπιστώσετε ότι μπροστά σας ανοίγονται προοπτικές να περάσετε ένα καλοκαίρι που θα σας μείνει αξέχαστο για τους πιο ανορθόδοξους λόγους! Όχι, δεν σας κοροϊδεύουμε, ούτε προσπαθούμε να σας παρηγορήσουμε. Θέλουμε να τονίσουμε απλώς ότι «ουδέν κακόν αμιγές καλού» και ότι σ' εσάς που δεν έχετε τη δυνατότητα να εγκαταλείψετε την πόλη δεν μένει παρά να ανακαλύψετε τα θετικά της παραμονής σας σε αυτή. Αρκεί βέβαια να ξεκολλήσετε από το νου σας την ετικέτα «ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ=ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΝΗΣΙ» και να δείτε ότι το ζήτημα έχει και τα καλά του.

Έχουμε και λέμε:
*Μπορείτε να πάτε όπου θέλετε, όποτε θέλετε, σε χρόνο μηδέν.
*Οι θέσεις για πάρκινγκ είναι όλες δικές σας.
*Λεωφορεία, τρένα και μετρό είναι άδεια και στη διάθεσή σας.
*Βρίσκετε το καλύτερο τραπέζι, όπου και αν αποφασίσετε να γευματίσετε.
*Βρίσκετε εισιτήριο, όποια παράσταση και αν θελήσετε να παρακολουθήσετε.
*Στο σούπερ μάρκετ δεν χρειάζεται να περιμένετε στην ουρά! Το ίδιο ισχύει για τράπεζες, εφορίες και κάθε δημόσια υπηρεσία, που σημαίνει ότι σας δίνεται η ευκαιρία να διεκπεραιώσετε τις εκκρεμότητές σας χωρίς ταλαιπωρία.
*Τα τηλέφωνά σας, σταθερό και κινητό, δεν χτυπάνε συνεχώς σε ώρες που δεν θέλετε να δείτε άνθρωπο.
*Οι κοινωνικές υποχρεώσεις σας είναι ελάχιστες.
*Απολαμβάνετε την ησυχία σε πολυκατοικία και γειτονιά.
*Τα μαγαζιά είναι άδεια από κόσμο και κυρίως με τιμές «κατεβασμένες».

Με δυο λόγια, κερδίζετε χρόνο και χρήμα και γίνεστε κυριολεκτικά κύριοι του εαυτού σας: Έχετε την ελευθερία να οργανώσετε τη μέρα σας όπως σας αρέσει, να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας άνετα και χαλαρά και να κάνετε όλα εκείνα, που, λόγω έλλειψης χρόνου, υποχρεώσεων και κούρασης, διαρκώς αναβάλλετε. Αφήστε, λοιπόν, στην άκρη τον αντίλογο του τύπου «τι να τα κάνω εγώ όλα αυτά, όταν πρέπει να κάθομαι μόνος/-η και να βράζω μέσα στον καύσωνα της πόλης» και δείτε το ως μια μεγάλη ευκαιρία για...
...να περάσετε ένα καλοκαίρι διαφορετικό από τα άλλα,
...να κάνετε καινούργιους φίλους,
...να ασχοληθείτε με πράγματα που δεν συνηθίζετε,
...να πραγματοποιήσετε μια επιθυμία σας, για την οποία έως τώρα δεν σας περίσσευαν χρήματα.

Δύο εβδομάδες αλλιώτικες από τις άλλες
Σκεφτείτε ότι τα νησιά θα είναι και του χρόνου εκεί, ότι η περιπλάνηση στην καλοκαιρινή πόλη μπορεί να κρύβει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις και ότι Αύγουστος είναι, θα περάσει. Έτσι, θα καταφέρετε να αξιοποιήσετε το χρόνο σας μια χαρά!
Ιδού μερικές προτάσεις:
*Δείτε όλες τις ταινίες που χάσατε το χειμώνα καθώς και πολλές από τις καινούργιες - δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό και χαλαρωτικό από το θερινό σινεμαδάκι με ποπ κορν και παγωμένη μπίρα.
*Διαβάστε όλα τα βιβλία που έχετε βάλει σε σωρό στη διάρκεια του χειμώνα - το ατελείωτο «άραγμα» στο σπίτι ουδείς εμίσησε!
*Τριγυρίστε όσες ώρες θέλετε στα μαγαζιά - οι πωλήτριες θα... υποκλίνονται μπροστά σας.
*Χαρείτε την πόλη σας ως τουρίστες ή μπείτε στο αυτοκίνητό σας και οδηγήστε το όπου σας τραβήξει η νοσταλγία.
*Συναντήστε παλιούς γνωστούς και φίλους που έχετε να δείτε καιρό. Όλο και κάποιος θα έχει «ξεμείνει» πίσω.
*Φροντίστε το σπίτι σας όπως δεν το φροντίσατε ποτέ.
*Ενδιαφερθείτε για τον εσώτερο εαυτό σας - δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για ανασυγκρότηση, αυτογνωσία, αυτοεξέλιξη και αναδιοργάνωση από το να μείνετε πολλές ώρες και πολλές μέρες μόνοι σας.
*Ασχοληθείτε με τη φόρμα και την ομορφιά σας - γυμναστική, κολύμπι, κούρες, αδυνάτισμα, αλλαγή στην κουπ σας κ.λπ.
*Φροντίστε την υγεία σας κάνοντας όλα τα τεστ προληπτικής ιατρικής.
*«Ξεσκονίστε» τις ξένες γλώσσες σας με ιδιαίτερα μαθήματα ή και -γιατί όχι- πιάνοντας κουβέντα με τουρίστες.
*Περάστε μια δυο μέρες στην αναζωογονητική ατμόσφαιρα ενός σπα.
*Αναρωτηθείτε ποιες δραστηριότητες σας έχουν λείψει και αρχίστε από την πιο διασκεδαστική.

Αντικαταθλιπτικά τρικ
Βέβαια, θα έρθουν και οι στιγμές -ιδιαίτερα αν εργάζεστε- που η σκέψη των «χαμένων διακοπών» θα... καρφώνεται στο μυαλό σας και θα σας χαλάει τη διάθεση. Ξεπεράστε την εφαρμόζοντας τα εξής δύο τρικ:
*Φέρτε στη μνήμη σας όλες τις δυσάρεστες εμπειρίες από προηγούμενες διακοπές σας: το συνωστισμό, την ταλαιπωρία του ταξιδιού, το στριμωξίδι, τις ουρές παντού, τα υπερτιμημένα γεύματα και τα ποτά χαμηλής ποιότητας, το άθλιο σέρβις, τους συμβιβασμούς στο ρυθμό και τις επιθυμίες σας για χάρη της παρέας κ.λπ.
*Θυμηθείτε πόσο χρεωμένες ήταν οι πιστωτικές σας κάρτες, όταν επιστρέψατε από τις διακοπές σας, και πόσες περικοπές χρειάστηκε να κάνετε για να τις ξεπληρώσετε!

Στους δρόμους της Αθήνας
Πόσα χρόνια, αλήθεια, έχετε να πάτε στην Ακρόπολη, στο Θησείο, στην Πλάκα, να ανεβείτε στην Πνύκα και στου Φιλοπάππου, να δείτε τη δύση από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, να επισκεφθείτε το Ναό της Αρτέμιδας στη Βραυρώνα; Μισή ώρα το πολύ θα σας πάρει για να φτάσετε στην παραλία, αλλά και όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία διαθέτουν υπέροχες πισίνες. Οι αλέες του Ζαππείου και του Πεδίου του Άρεως και ο λόφος του Λυκαβηττού, με το τελεφερίκ, που εξακολουθεί να διατηρεί τη γοητεία του, είναι πάντα εκεί και σας περιμένουν. Τα πάρκα και τα καφέ της παραλιακής, όπου σας οδηγεί το τραμ, δίνουν αναμφισβήτητα την πιο μοντέρνα νότα της πόλης.