Γιατί πονάς περισσότερο από εκείνον;

24.03.2011
Ο καλός σου δείχνει να σφαδάζει στον πόνο κάθε φορά που περνάει μια ίωση ενώ εσύ ακόμη και αν υποφέρεις είσαι πάντοτε πιο ανεκτική; Πως γίνεται όμως πάντα αυτός να περνάει έναν Γολγοθά; Πονάει όντως περισσότερο;

Ο καλός σου δείχνει να σφαδάζει στον πόνο κάθε φορά που περνάει μια ίωση ενώ εσύ ακόμη και αν υποφέρεις είσαι πάντοτε πιο ανεκτική; Πως γίνεται όμως πάντα αυτός να «τρελαίνεται» ισχυριζόμενος πως περνάει μεγαλύτερο Γολγοθά σε σχέση με εσένα; Πονάει όντως περισσότερο;

Η αιώνια μάχη μεταξύ των δύο φύλων για το ποιος αισθάνεται πιο έντονα τον πόνο έλαβε τέλος καθώς οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι οι γυναίκες είμαστε περισσότερο επιρρεπείς σε αυτόν από ότι οι άνδρες.

Ο πόνος είναι υποκειμενικό συναίσθημα

Ο πόνος είναι σίγουρα υποκειμενικό συναίσθημα και η δυσφορία που αισθάνεται ο κάθε άνθρωπος δεν μπορεί να μετρηθεί ενώ εξαρτάται από την υπομονή και τις αντοχές μας.

Ωστόσο, σύμφωνα με ερευνητές, που μελέτησαν τις διαφορές των δύο φύλων, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στον πόνο των χρόνιων παθήσεων, οι γυναίκες πονούν περισσότερο σε σύγκριση με τους πιο «φοβητσιάρηδες» άνδρες. Τομογραφίες του εγκεφάλου δείχνουν ότι το ασθενές φύλο έχει πιο έντονες αντιδράσεις ενώ το λεγόμενο ισχυρό φύλο αποδεικνύεται «δειλό» κατά την προσμονή του φόβου.

Μια ερευνητική ομάδα από το Λονδίνο και την Ιαπωνία με επικεφαλής τον καθηγητή Κασίμ Αζίζ, του Ινστιτούτου Γουίνγκέιτ Νευρογαστρεντολογίας, του Πανεπιστημίου Κούίν Μέρι του Λονδίνου, μελέτησε την εγκεφαλική δραστηριότητα και τις αντιδράσεις 16 ανδρών και 16 γυναικών στα ερεθίσματα του πόνου.

Στη μελέτη συμμετείχαν υγιείς εθελοντές. Όλοι τους πληροφορήθηκαν ότι για τις ανάγκες της έρευνας ένα μικροσκοπικό μπαλονάκι θα μπει στον οισοφάγο τους, διαδικασία που όπως ενημερώθηκαν θα διαρκούσε μόλις ένα δευτερόλεπτο.

Όπως παρατηρήθηκε, οι γυναίκες είχαν μικρότερη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που δημιουργούν το αίσθημα του φόβου και μεγαλύτερη δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονται με την προετοιμασία των κινήσεων του οργανισμού στην προσπάθεια του να αποφύγει και να διαχειριστεί τον επικείμενο πόνο. Ωστόσο στους άνδρες, συνέβαινε το αντίθετο. Ο φόβος έδινε το παρών, τη στιγμή που οι ίδιοι ανέμεναν να τον αισθανθούν, πριν καν το μπαλονάκι να εισχωρήσει στον οισοφάγο τους. Ανέπτυσσαν δηλαδή μηχανισμούς για την αποφυγή του πόνου.

Έχεις μεγαλύτερες αντοχές

Αφού πιθανότατα εσύ υποφέρεις περισσότερο από αυτόν όταν νιώθεις πόνο γιατί είσαι περισσότερο ανεκτική;

Σύμφωνα με τη μελέτη περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους υποφέρουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η δυσπεψία και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η οποία πλήττει τριπλάσιο αριθμό γυναικών σε σχέση με τους άνδρες. Ωστόσο, τα συμπτώματα τους όπως ο πόνος, ο μετεωρισμός και ο τυμπανισμός, αν και ταλαιπωρούν εξίσου και τα δύο φύλα, αντιμετωπίζονται από τις γυναίκες ως απλή ενόχληση και αναγκαίο κακό ενώ από τους άνδρες σαν μια αφόρητη και εξουθενωτική εμπειρία.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Θυμήσου ότι βιώνεις την εμπειρία του πόνου συχνότερα και έχεις συμβιβαστεί με αυτήν. Ηδη από την εφηβική κιόλας ηλικία μαζί με την περίοδό σου ξεκίνησαν οι ημικρανίες και οι έντονοι πόνοι στην κοιλιά που θα σε ταλαιπωρούν τουλάχιστον μέχρι την εμμηνόπαυση…

Από τη Δήμητρα Γκούντρα