Κάντε τον ήλιο φίλο σας

14.07.2008
Επειδή πολύ τον έχουμε κατηγορήσει τον ήλιο όχι άδικα βέβαια, καλό είναι να τον παινέσουμε και λίγο. Γιατί χωρίς αυτόν, εκτός από καταθλιπτικοί, γινόμαστε και ραχιτικοί. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο πολλές φορές την εβδομάδα μας προστατεύει από πολλές ασθένειες, όπως είναι

Επειδή πολύ τον έχουμε κατηγορήσει τον ήλιο όχι άδικα βέβαια, καλό είναι να τον παινέσουμε και λίγο. Γιατί χωρίς αυτόν, εκτός από καταθλιπτικοί, γινόμαστε και ραχιτικοί.
Οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο πολλές φορές την εβδομάδα μας προστατεύει από πολλές ασθένειες, όπως είναι η οστεοπόρωση, η υπέρταση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο καρκίνος του προστάτη, του παχέος εντέρου και του μαστού.

Η θετική αυτή επίδραση του ήλιου σχετίζεται με τη βιταμίνη D, της οποίας είναι η κύρια πηγή. Γιατί η βιταμίνη D παράγεται από το δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία UVB.

Το γεγονός ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για το σχηματισμό και τη διατήρηση υγιών οστών, προστατεύει τα κύτταρα και βελτιώνει την ικανότητα της καρδιάς να ωθεί το αίμα, ελαττώνοντας έτσι την καρδιακή καταπόνηση, οι επαρκείς ποσότητές της στον οργανισμό μας είναι θέμα εξαιρετικής σημασίας για την προστασία μας από τις προαναφερθείσες παθήσεις.

Με δυο λόγια, ο ήλιος είναι απαραίτητος για την υγεία μας, αρκεί να ξέρουμε πόσο πολύ ή λίγο πρέπει να καθόμαστε σ' αυτόν. Λίγα λεπτά καθημερινά 10 έως 15 και λίγο περισσότερα για όσους έχουν πιο σκούρα επιδερμίδα είναι αρκετά για το σχηματισμό της βιταμίνης D.

Αυτό το ξέρετε;

*Το πιο ευαίσθητο στον ήλιο σημείο του σώματός μας είναι τα χείλη, γιατί δεν έχουν σμηγματογόνους αδένες.

*Το δέρμα των εγκύων γυναικών είναι πολύ πιο ευαίσθητο στον ήλιο συγκριτικά με τις άλλες περιόδους της ζωής τους, γιατί υπόκειται σε ορμονικές διαταραχές, οι οποίες πιθανόν να προκαλέσουν κηλίδες και δυσχρωμίες. Γι αυτό πρέπει να προσέχουν πολύ και να παίρνουν όλα τα απαραίτητα αντηλιακά μέτρα.

*Οι δραστικές θεραπείες προσώπου, όπως το πίλινγκ ή ο βαθύς καθαρισμός, πρέπει να αποφεύγονται πριν από την έκθεση στον ήλιο, γιατί ανοίγουν τους πόρους του δέρματος. Ανάμεσά τους πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον 48 ώρες.

*Έγκαυμα στο δέρμα μπορεί να προκληθεί ακόμα και όταν υπάρχει συννεφιά, γιατί οι ηλιακές ακτίνες διαπερνούν τα σύννεφα και ανακλώνται από αυτά. Το ίδιο ισχύει και όταν κάθεστε στη σκιά. Γι αυτό μην αποχωρίζεστε ποτέ το αντηλιακό σας.

*Η UVA ακτινοβολία του ήλιου είναι υπεύθυνη για τη γήρανση του δέρματος, καθώς μειώνει την ελαστίνη και το κολλαγόνο του δέρματος. Η UVB είναι υπεύθυνη για τα εγκαύματα, τα οποία σταδιακά μπορεί να οδηγήσουν και σε καρκίνο του δέρματος.

*Όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο πρέπει να εντείνεται και η αντηλιακή προστασία, γιατί η δυνατότητα του οργανισμού να παράγει μελανίνη μειώνεται σταδιακά με τα χρόνια 10-20 % κάθε 10 χρόνια.