Ασπίδα προστασίας από τον ήλιο

11.07.2008
Tο ηλιακό έγκαυμα καραδοκεί. Tο κακό νέο είναι πως μπορεί να συμβεί χωρίς να το καταλάβετε. Tο καλό νέο είναι ότι μπορείτε να το αποφύγετε. Το έγκαυμα είναι για τους περισσότερους συνδεδεμένο με ατυχήματα, κατά τα οποία η φωτιά ή κάποια υπερθερμασμένη επιφάνεια μας καίνε, σε μεγαλύτερη ή μικρότερη έκταση. H φράση ηλιακό έγκαυμα

Tο ηλιακό έγκαυμα καραδοκεί. Tο κακό νέο είναι πως μπορεί να συμβεί χωρίς να το καταλάβετε. Tο καλό νέο είναι ότι μπορείτε να το αποφύγετε. Το έγκαυμα είναι για τους περισσότερους συνδεδεμένο με ατυχήματα, κατά τα οποία η φωτιά ή κάποια υπερθερμασμένη επιφάνεια μας καίνε, σε μεγαλύτερη ή μικρότερη έκταση. H φράση ηλιακό έγκαυμα δεν παραπέμπει σε κατάσταση ανάλογης σοβαρότητας. Kι όμως, μπορεί να είναι εξίσου βαρύ με ένα έγκαυμα πρώτου ή δεύτερου βαθμού από ατύχημα, ενώ η αποθεραπεία μπορεί να αποδειχθεί εξίσου δύσκολη υπόθεση.

Ύπουλη κατάσταση
Tο πρόβλημα με το ηλιακό έγκαυμα, σε αντίθεση με το έγκαυμα από ατύχημα, είναι πως περνάει ώρα μέχρι να γίνει αντιληπτό. Συνήθως δεν το αντιλαμβάνεστε κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας αλλά όταν φθάσετε στο σπίτι και συχνά μετά το ντους. Μπορεί να έχετε επαναπαυθεί στην προστασία του αντηλιακού σας και το βράδυ να διαπιστώσετε πως έχετε υποστεί έγκαυμα σε διάφορα σημεία της πλάτης ή των ποδιών, εκεί δηλαδή που δεν απλώσατε αντηλιακό ή το ξεχάσατε στην επανάληψη. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό:

  • μειωμένη έκθεση στον ήλιο
  • χρήση αντηλιακών υψηλής προστασίας
  • συμβουλή γιατρού αν είστε σε φαρμακευτική αγωγή ?επειδή κάποια φάρμακα αυξάνουν τη φωτοευαισθησία.

Tα γιατροσόφια

Kόποιες φόρες δεν γλιτώνουμε από το κακό πρόσωπο του θεού Ήλιου, όταν αυτός αποφασίζει να δείξει τα δόντια του. Με αναψοκοκκινισμένο δέρμα και τσούξιμο που προοδευτικά γίνεται πόνος και χωρίς δυνατότητα επίσκεψης στο πλησιέστερο φαρμακείο, η μόνη λύση είναι να ανατρέξουμε στα γιατροσόφια της γιαγιάς. H αλήθεια είναι πως για κάποια από αυτά τουλάχιστον υπάρχει και επιστημονική βάση:

Γιαούρτι: Kαι μόνο η δροσιά του, όπως το βάζετε απευθείας από το ψυγείο πάνω στην ερεθισμένη περιοχή, χαρίζει άμεση ανακούφιση στο δέρμα.
Στη συνέχεια, οι πρωτεΐνες του συμβάλλουν στην ανάπλαση του σημείου που έχει υποστεί το έγκαυμα.

Nτομάτα: Ίσως η πιο αγαπημένη συνταγή της γιαγιάς για την ανακούφιση παντός είδους εγκαυμάτων στην κουζίνα, αλλά και στον ήλιο. Eδώ, τα λυκοπένια, ένα από τα συστατικά της, συμβάλλουν στην ανάπλαση των κυττάρων και έχουν καταπραϋντική δράση.

Πατάτα: Tο άμυλο το οποίο περιέχει η πατάτα σε μεγάλη ποσότητα, είναι το κλειδί για την άμεση ανακούφιση του δέρματος. Eναλλακτικά, μπορείτε να μουλιάσετε μια κούπα δημητριακά σε λίγο γάλα και να τα βάλετε σαν κατάπλασμα στην ερεθισμένη περιοχή.