10 λόγοι για να σβήσεις την τηλεόραση

02.07.2008
Εκτός του ότι έφτασε το καλοκαιράκι και καλά θα κάνετε να αρχίσετε τις βόλτες, σας δίνουμε 10 ακόμη λόγους για να το κάνετε. Μας «τρώει» χρόνο. Αν κατά μέσο όρο βλέπουμε τηλεόραση τρεις ώρες την ημέρα

Εκτός του ότι έφτασε το καλοκαιράκι και καλά θα κάνετε να αρχίσετε τις βόλτες, σας δίνουμε 10 ακόμη λόγους για να το κάνετε.

1. Μας «τρώει» χρόνο. Αν κατά μέσο όρο βλέπουμε τηλεόραση τρεις ώρες την ημέρα, αυτό σημαίνει 45 ημέρες το χρόνο. Φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε με αυτόν τον extra χρόνο.

2. Μας αγχώνει. Πολλές φορές για χάρη της αφήνουμε στην άκρη άλλες δουλειές, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται και στο τέλος να μας στρεσάρουν.

3. Μας προσθέτει βάρος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν τρώμε βλέποντας τηλεόραση, καταναλώνουμε 31-74% παραπάνω θερμίδες.

4. Μας κάνει βαρετούς. Ασχολούμενοι με τα τηλεοπτικά προγράμματα, ξέρουμε τι συμβαίνει στον κόσμο, αλλά δεν έχουμε τίποτα να πούμε για τη ζωή μας.

5. Καταστρέφει τις σχέσεις μας. Η τηλεόραση μας στερεί ώρες από τους αγαπημένους μας, με τους οποίους θα μπορούσαμε να επικοινωνούμε περισσότερο.

6. Μας κουράζει. Μπορεί να καθόμαστε άνετα στον καναπέ χωρίς να κάνουμε τίποτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας δεν προσπαθεί να επεξεργαστεί τα μηνύματα που δεχόμαστε από την τηλεόραση.

7. Χάνουμε ευκαιρίες. Όταν καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση, τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί. Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή μας συμβαίνουν όταν ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους, συζητάμε και ανταλλάσσουμε σκέψεις.

8. Προκαλεί εθισμό. Και δεν εννοούμε το σωματικό, αλλά τον πνευματικό εθισμό. Αν, λοιπόν, συνειδητοποιήσετε ότι η σκέψη μιας εβδομάδας χωρίς τηλεόραση είναι τρομακτική, τότε πρόκειται για εθισμό.

9. Μας ωθεί στον καταναλωτισμό. Ο μέσος άνθρωπος μέχρι την ηλικία των 65 ετών έχει δει περίπου δύο εκατομμύρια διαφημίσεις, με αποτέλεσμα οι ανάγκες του να προσδιορίζονται απ' αυτά που βλέπει.

10. Κοστίζει ακριβά. Συνδρομές σε δορυφορικά κανάλια στοιχίζουν ίσως και περισσότερο απ ό,τι έχουμε υπολογίσει. Δεν είναι καλύτερα τόσα χρήματα να τα διαθέσουμε σε μια συνδρομή σε γυμναστήριο;