Το αδιέξοδο της κατάθλιψης

09.06.2008
Το υπερβολικό φαγητό. Το ανεξέλεγκτο ποτό. Τα δυσάρεστα συναισθήματα και η τάση να αναλύουν ασταμάτητα συμπεριφορές ή γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν από χρόνια είναι ζητήματα που αντιμετωπίζουν

Το υπερβολικό φαγητό. Το ανεξέλεγκτο ποτό. Τα δυσάρεστα συναισθήματα και η τάση να αναλύουν ασταμάτητα συμπεριφορές ή γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν από χρόνια είναι ζητήματα που αντιμετωπίζουν αρκετές σύγχρονες γυναίκες.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας Σούζαν Νόλεν του Πανεπιστημίου Γέιλ βασικό γνώρισμα των γυναικών που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα είναι η τάση να χειρίζονται μόνες τους τις δύσκολες καταστάσεις και να κλείνονται στον εαυτό τους. Ένας άντρας συνήθως αντιδρά, εξωτερικεύει το πρόβλημα και ρίχνει το φταίξιμο στους γύρω του. Αντίθετα στην πλειονότητα οι γυναίκες επιλέγουν να το κρατήσουν μέσα τους και να το παλέψουν μόνες τους.

Το συγγενικό περιβάλλον και οι φίλοι αδυνατούν να καταλάβουν ποιο είναι το πρόβλημα και απλά βλέπουν απέναντι τους έχουν ένα άτομο που πίνει και τσιμπολογάει ανεξέλεγκτα. Τα άτομα αυτά χρειάζονται στήριξη αλλά δεν ξέρουν πώς να την ζητήσουν γι’ αυτό και απομονώνονται.

Τι οδηγεί τις γυναίκες σε αυτή την συμπεριφορά; Η δρ. Νόλαν υποστηρίζει ότι κάποιες παραδοσιακές οικογένειες οδηγούν τα κορίτσια να κλείνονται στον εαυτό τους ή δεν τα προτρέπουν να κάνουν κάτι δραστικό για να ξεφύγουν από μια δυσάρεστη κατάσταση. Επιπλέον στην κοινωνία που ζούμε υπάρχουν κάποιοι νόμοι που υπαγορεύουν ότι δεν είναι σωστό η γυναίκα να εκφράζει ελεύθερα τον θυμό της και τα αρνητικά της συναισθήματα. Φανταστείτε πως θα σχολιαστεί μια γυναίκα όταν αρχίσει να ουρλιάζει μέσα στο γραφείο, ακόμα και αν έχει δίκιο! Επίσης σε μια σχέση εκείνες είναι που κάνουν την μεγαλύτερη συναισθηματική προσπάθεια.

Σε μερικές περιπτώσεις η υπερβολική ανησυχία για τι νοιώθει ο άλλος και αν είναι ευχαριστημένος τις γεμίζει με ανασφάλεια είτε πρόκειται για ερωτική, επαγγελματική σχέση ή την σχέση της με τα παιδιά.

Η γιατρός μας δίνει κάποιες πολύτιμες συμβουλές:

*Να αγαπήσουμε το σώμα μας μετατρέποντας τα αισθητικά πρότυπα που μας περνούν τα ΜΜΕ σε πρότυπα υγείας.

*Να αναγνωρίσουμε ποια είναι τα αρνητικά σημεία στην σκέψη μας, αλκοόλ και φαγητό και με την βοήθεια ενός ειδικού να κερδίσουμε την αυτοπεποίθηση μας.

*Να βλέπουμε την θετική πλευρά της ζωής.

*Ουσιαστική είναι η στήριξη της οικογένειας και των φίλων.

*Μικρές αλλαγές στο ντύσιμο, το μακιγιάζ, θα μας κάνουν να αγαπήσουμε ξανά το σώμα μας.

*Η άσκηση και η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου θα μας βοηθήσουν σημαντικά.

*Η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό θεωρείται αναγκαία σε περίπτωση που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματα μας.