Πιο καλή η μοναξιά;

02.06.2008
Φαίνεται ότι δεν είμαστε με τίποτα ευχαριστημένες. Όταν είμαστε μικρές και μένουμε με τους γονείς μας ανυπομονούμε να μεγαλώσουμε για να ζήσουμε μόνες. Όταν φτάνει η ώρα του αποχωρισμού από την πατρική

Φαίνεται ότι δεν είμαστε με τίποτα ευχαριστημένες. Όταν είμαστε μικρές και μένουμε με τους γονείς μας ανυπομονούμε να μεγαλώσουμε για να ζήσουμε μόνες. Όταν φτάνει η ώρα του αποχωρισμού από την πατρική στέγη, συλλαμβάνουμε τον εαυτό μας να νοιώθει μοναξιά.

Η εξομολόγηση της 25χρονης Σοφίας είναι ένα κλασικό παράδειγμα μοναξιάς.

«Ξυπνώντας τους τελευταίους μήνες στο δικό μου σπίτι, ανακάλυψα ότι μου λείπουν εκείνες οι εκνευριστικές καλημέρες της μητέρας μου. Τώρα καταλαβαίνω τι σημαίνει να περνάς πολλές ώρες με τον εαυτό σου. Στην αρχή οι φίλοι μου ήταν ενθουσιασμένοι που ζούσα μόνη, κάθε βράδυ έρχονταν με κουτιά πίτσα και μπύρες για να μου κάνουν παρέα, και να δούμε ταινίες. Αυτό όμως κράτησε για περίπου ένα μήνα? μετά αναγκαζόμουν για να περνάει η ώρα να μιλάω στο τηλέφωνο. Όταν μαγείρευα σκεπτόμουν ότι θα ήταν ωραία να μαγείρευα για κάποιον, ακόμη και το κρεβάτι που στην αρχή το είχα όλο δικό μου και το ευχαριστιόμουν, μου φαινόταν άδειο».

Μην απελπίζεστε προσπαθήστε να βρείτε πράγματα που μπορείτε να κάνετε «μόνη στο σπίτι». Δεν είναι λίγες οι φορές που παραπονιόμαστε ότι λόγο δουλειάς δεν έχουμε χρόνο να διαβάσουμε τα βιβλία που έχουμε αγοράσει και εδώ και καιρό σκονίζονται στο ράφι. Ένα καλό βιβλίο είναι πάντα μια καλή παρέα. Το ίδιο και οι ταινίες, διαλέξτε αυτές που δεν καταφέρατε να δείτε στο σινεμά. Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και χαλαρώστε πίνοντας καφέ και διαβάζοντας εφημερίδες και περιοδικά.

Το να μην μπορείτε να μείνετε ούτε λεπτό μόνη χωρίς να πνίγεστε θα κάνει την ζωή σας ακόμη πιο δύσκολη. Σκεφτείτε ότι όλες περνάμε μια φάση που δεν θέλουμε να δούμε κανέναν και επιθυμούμε την ηρεμία μας, εσείς τώρα που το έχετε γιατί δεν το απολαμβάνετε;

Ξεφύγετε με το να ασχοληθείτε με την εμφάνιση σας. Κάνετε μια μάσκα ομορφιάς, ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο. Μπορεί τελικά να ανακαλύψετε πτυχές του εαυτούς σας που δεν ξέρατε ότι υπάρχουν. Ίσως να μην είναι και τόσο άσχημα να μείνετε λίγο με τον εαυτό σας, άσε που θα εκτιμήσετε και τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας και σας αγαπούν.