Νους υγιής εν σώματι υγιεί

30.04.2001
Επιστημονική έρευνα απέδειξε, ότι η κατάθλιψη και οι πνευματικές ικανότητες των ηλικιωμένων βελτιώνονται με την άσκηση. Στην έρευνα, που ονομάστηκε SMILE, συμμετείχαν 156 ασθενείς, ηλικίας από 50 έως 70 ετών, οι οποίοι είχαν έντονη καταθλιπτική διαταραχή. Η γυμναστική όχι μόνο βελτιώνει τη νοητική ικανότητα των ηλικιωμένων, αλλά δρα και προληπτικά σε περιπτώσεις σταδιακής εξασθένησης των πνευματικών τους λειτουργιών.
Επιστημονική έρευνα απέδειξε, ότι η κατάθλιψη και οι πνευματικές ικανότητες των μεσηλίκων βελτιώνονται με την άσκηση. Στην έρευνα, που ονομάστηκε SMILE, συμμετείχαν 156 ασθενείς, ηλικίας από 50 έως 70 ετών, οι οποίοι είχαν έντονη καταθλιπτική διαταραχή.
Η γυμναστική όχι μόνο βελτιώνει τη νοητική ικανότητα των ηλικιωμένων, αλλά δρα και προληπτικά σε περιπτώσεις σταδιακής εξασθένησης των πνευματικών τους λειτουργιών. Οι ασθενείς της έρευνας SMILE (Stardard Medical Intervention and Long Term Exercise) χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: η πρώτη έκανε 30 λεπτά την ημέρα ασκήσεις αεροβικής γυμναστικής, η δεύτερη πήρε αντικαταθλιπτικά χάπια και η τρίτη ακολούθησε έναν συνδυασμό και των δύο. Έπειτα από 16 εβδομάδες, η βελτίωση της διάθεσης των ανθρώπων και των τριών ομάδων βελτιώθηκε στον ίδιο βαθμό.
H ακριβής σχέση της πνευματικής διαύγειας με την άσκηση παραμένει αδιευκρίνιστη, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν, ότι συνδέεται με τη βελτίωση του κυκλοφοριακού και της οξυγόνωσης του αίματος, που συντελούνται με τη γυμναστική. Εκτός από τον έλεγχο της κατάθλιψης, οι επιστήμονες μέτρησαν τις πνευματικές διεργασίες, συγκρίνοντας τους 42 ανθρώπους, που μετείχαν στην ομάδα της άσκησης, με αυτούς που έπαιρναν τα αντικαταθλιπτικά χάπια. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι οι γνωστικές λειτουργίες είχαν βελτιωθεί. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην Journal of Ageing and Physical Activity.