Έλλειψη βιταμινών

15.07.2005
Η έλλειψη βιταμινών μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Καλό θα είναι λοιπόν να γνωρίζουμε τις βασικές αιτίες που την προκαλούν για να την αποφύγουμε. Το κάπνισμα μειώνει αισθητά τα επίπεδα των βιταμινών, κυρίως της C, της E και της B12. Το αλκοόλ "μπλοκάρει" την απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό. Το στρες και η μελαγχολία κόβουν την όρεξη, οδηγούν...
Η έλλειψη βιταμινών μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Καλό θα είναι λοιπόν να γνωρίζουμε τις βασικές αιτίες που την προκαλούν για να την αποφύγουμε:

- Το κάπνισμα μειώνει αισθητά τα επίπεδα των βιταμινών, κυρίως της C, της E και της B12.
- Το αλκοόλ "μπλοκάρει" την απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό.
- Το στρες και η μελαγχολία κόβουν την όρεξη, οδηγούν σε ελλιπή διατροφή και επομένως σε σοβαρή έλλειψη βιταμινών.
- Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν ανεπάρκεια των βιταμινών C, B12, B6 και ψευδάργυρου.
- Η αντιβίωση "καταναλώνει" τις βιταμίνες Β και Κ, πράγμα που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής πρέπει να παίρνουμε επιπλέον βιταμίνες.
- Η αυστηρή χορτοφαγία, που δεν περιλαμβάνει στο διαιτολόγιο ούτε γάλα ούτε αβγά, δημιουργεί επίσης έλλειψη βιταμίνης Β12.
- Αντίστοιχα, η αυστηρή δίαιτα αδυνατίσματος προκαλεί ελλιπή ανεφοδιασμό σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Σ'αυτήν την περίπτωση, "εφοδιάστε" τον οργανισμό με συμπληρώματα διατροφής.
- Τέλος, το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες μειώνει την ποσότητα των βιταμινών στα τρόφιμα. Γι' αυτό φροντίστε να μαγειρεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία, σε σκεύη με αεροστεγή συσκευασία και χωρίς πολύ νερό.