Stretch now!

25.09.2006
Το ανθρώπινο σώμα έχει πάνω από 600 μυς. Από την ελαστικότητα αυτών των μυών εξαρτάται η ευλυγισία μας. Η ανάγκη να τεντώσουμε τις πιασμένες μας αρθρώσεις είναι μια φυσική τάση, που την ακολουθούν ενστικτωδώς τα βρέφη. Ωστόσο, το stretching είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό τέντωμα...
Το ανθρώπινο σώμα έχει πάνω από 600 μυς. Από την ελαστικότητα αυτών των μυών εξαρτάται η ευλυγισία μας. Η ανάγκη να τεντώσουμε τις πιασμένες μας αρθρώσεις είναι μια φυσική τάση, που την ακολουθούν ενστικτωδώς τα βρέφη.
Ωστόσο, το stretching είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό τέντωμα. Διεγείρει το κυκλοφορικό και χαλαρώνει τα πιασίματα. Δρα προληπτικά ενάντια σε τραυματισμούς, καθώς ένας ευλύγιστος μυς αντέχει καλύτερα τις επιβαρύνσεις. Οι σφιχτοί μύες μπορεί να οδηγήσουν σε επίπονους τραυματισμούς.
Σας προτείνουμε μερικές ασκήσεις stretching, ιδανικές για να ξεκινάτε τη μέρα σας.
Βασικές οδηγίες: Η αναπνοή σας πρέπει να είναι βαθιά και χαλαρή και η εκπνοή από το στόμα. Το σωστό τέντωμα γίνεται όταν αντιληφθούμε ένα ελαφρύ τράβηγμα, όχι πόνο. Μείνετε σε αυτή τη στάση για δεκαπέντε δευτερόλεπτα. Θα νιώσετε πως μπορείτε να προχωρήσετε λίγο ακόμη, γιατί σταμάτησε το κάψιμο του μυός. Γι αυτό χωρίς διάλειμμα ξανατεντωθείτε μέχρι να νιώσετε το επόμενο τράβηγμα. Κρατήστε για λίγο αυτή τη στάση και μετά χαλαρώστε.
1. Γύρισμα στο πλάι: Σταθείτε όρθιοι και αφήστε τα χέρια σας να κρέμονται χαλαρά στο πλάι. Γυρίστε το κεφάλι σας από τη μια πλευρά και μετά από την άλλη.
2. Πλευρική κίνηση: Σταθείτε χαλαρά και λυγίστε το λαιμό στο πλάι και προς τα κάτω, εναλλάξ αριστερά και δεξιά.
3. Κλίση μπροστά: Κοιτάτε μπροστά και κατεβάστε έπειτα το κεφάλι σας προς τα κάτω, φέρνοντας το σαγόνι στο στήθος. Προσπαθήστε να νιώσετε την αντίσταση στο σβέρκο.
4. Τράβηγμα προς τα πίσω: Κοιτάζετε μπροστά και τραβώντας φέρνετε τους ώμους προς τα πίσω και τους ανασηκώνετε όσο ψηλά μπορείτε.
5. Τράβηγμα μπροστά: Η αντίθετη άσκηση της προηγούμενης. Φέρτε τους ώμους μπροστά και μετά προς τα πάνω.
6. Περιστροφές ώμων: Τεντώστε τα χέρια σας στο πλάι, στο ύψος των ώμων και σφίξτε τα χέρια σας σε γροθιές. Γυρίστε τα στην αρχή μπροστά και μετά προς τα πίσω. Κατά τη διάρκεια της άσκησης μην σηκώνετε τους ώμους.
7. Τέντωμα χεριού και ώμου: Φέρνετε το τεντωμένο χέρι σας μπροστά πό το σώμα στο ύψος των ώμων. Με το άλλο σας χέρι πιέζετε ελαφρά τον αγκώνα.
8. Απλωθείτε: Ανοίξτε τα χέρια σας όσο περισσότερο μπορείτε προς τα πίσω. Μπορείτε να σταθείτε και σε άνοιγμα πόρτας, στηρίζοντας τα χέρια στα πλαϊνά φέρνοντας το σώμα σας ελαφρά μπροστά.
9. Έξω το στήθος: Φέρτε πίσω και τα δυο σας χέρια και πλέξτε τις παλάμες. Τραβήξτε τους ώμους πίσω και φέρτε το στήθος μπροστά. Κατά τη διάρκεια της άσκησης μην ανασηκώνετε τους ώμους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ