2009: πες ναι στην ευεξία

16.12.2008
Νέα χρονιά, νέα αρχή λέει το γνωμικό. Το ξεκίνημα του 2009 αποτελεί μια τέλεια ευκαιρία για να υιοθετήσεις νέες συνήθειες, να κερδίσεις ευεξία, καλύτερη διάθεση και μακροζωία.

Νέα χρονιά, νέα αρχή λέει το γνωμικό. Το ξεκίνημα του 2009 αποτελεί μια τέλεια ευκαιρία για να υιοθετήσεις νέες συνήθειες, να κερδίσεις ευεξία, καλύτερη διάθεση και μακροζωία.

Η πρώτη ευχή: όλων τις ημέρες αυτές είναι χρόνια πολλά με υγεία. Κι επειδή μόνο η ευχή δεν φθάνει, καλό είναι να κάνουμε κι εμείς κάτι για αυτό. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», έλεγαν άλλωστε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Μπορούμε, δηλαδή, να υιοθετήσουμε κάποιες συνήθειες που θα αλλάξουν κυριολεκτικά τη ζωή μας, χαρίζοντάς μας περισσότερα χρόνια ζωής, αλλά και ευεξία. Απλές κινήσεις που όλοι γνωρίζουμε, αλλά δύσκολα παίρνουμε την απόφαση να τις υιοθετήσουμε. Αυτή τη χρονιά λοιπόν ας κάνουμε την υπέρβαση, χαρίζοντας στον εαυτό μας το πολυτιμότερο δώρο. Εναν υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να μας προσφέρει μέχρι και 14 χρόνια ζωής επιπλέον.

Oι έρευνες: αυτό προκύπτει από έρευνα Βρετανών πανεπιστημιακών, που υπολόγισε για πρώτη φορά ποια είναι τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής, παρακολουθώντας για περισσότερο από μία δεκαετία τις συνήθειες 20 χιλιάδων ανθρώπων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, εκείνοι που δεν καπνίζουν, καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο, γυμνάζονται τακτικά και καταναλώνουν 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, θα ζήσουν κατά μέσο όρο 14 χρόνια περισσότερο.

Κόψε το κάπνισμα: κάθε αρχή και δύσκολη. Αλλά αν το έχεις πάρει απόφαση, μην το βάλεις κάτω. Στην αρχή θα νιώθεις νευρικότητα και ανησυχία. Αυτή η φάση είναι προσωρινή και θα κρατήσει μόνο μερικές εβδομάδες! Αν δυσκολεύεσαι, δοκίμασε τσιρότα νικοτίνης, τσίχλες, συσκευές εισπνοών και ρινικά σπρέι. Μίλησε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό για περισσότερες συμβουλές ή επισκέψου κάποια μονάδα διακοπής καπνίσματος που λειτουργούν σε αρκετά νοσοκομεία. Τα κέρδη που θα έχεις από αυτή την απόφαση είναι πολλά. Μέσα σε λίγες μέρες θα αναπνέεις κανονικά. Το κυκλοφορικό σύστημα θα βελτιωθεί σε χέρια και πόδια και θα τα αισθάνεσαι πιο ζεστά. Οι άμυνες του σώματος θα ενισχυθούν και θα απολαμβάνεις περισσότερο το φαγητό, καθώς η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης θα επιστρέψουν.

Κι αν μείνεις πιστή στην απόφασή που πήρες, τότε μέσα σε λίγους μήνες η κυκλοφορία του αίματος θα συνεχίσει να βελτιώνεται και το περπάτημα θα είναι πιο εύκολο. Παράλληλα, θα αποκομίσεις και οικονομικά οφέλη. Δεν φαντάζεσαι πόσα χρήματα θα εξοικονομήσεις από το κόψιμο του καπνίσματος! Επίσης, μακροπρόθεσμα θα βοηθήσεις την καρδιά να παραμείνει υγιής κι επειδή το κάπνισμα προκαλεί ρυτίδες, κόβοντάς το θα δείχνεις πολύ νεότερη.

Περισσότερη σωματική άσκηση: άρχισε το τρέξιμο, αφού τα οφέλη που θα έχεις είναι πολλαπλά. Πρώτα απ όλα, θα ανέβει η ψυχολογία σου, θα ενδυναμώσεις το μυϊκό σύστημα και το σώμα σου θα δείχνει πολύ νεότερο.

Επίσης, θα βελτιωθεί η λειτουργία όλου του οργανισμού και θα βοηθήσεις στην πρόληψη καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, της οστεοπόρωσης, του σακχαρώδους διαβήτη, του καρκίνου και διαφόρων «νευροπαθειών και ψυχοπαθειών».

Γενικά, η άθληση θα σε βοηθήσει να δείχνεις νεότερη, να είσαι σεξουαλικά πιο δραστήρια και πνευματικά πιο αποδοτική. Κι αν δεν έχεις χρόνο ή διάθεση για γυμναστήρια, τότε περπάτησε. Μισή με μία ώρα την ημέρα είναι αρκετή για να έχεις όλα αυτά τα οφέλη.

Ναι σε φρούτα και λαχανικά: πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά ημερησίως, δρουν ενάντια στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, ενώ μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας κατά 28% στις γυναίκες και μέχρι 46% στους άνδρες. Παράλληλα, κάθε μερίδα φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 4% και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 6%. Ως μερίδα διατροφικής ισορροπίας, ορίζεται η ποσότητα φρούτων που περιέχεται σε ένα ποτήρι 200 ml, ένα ποτήρι με 100% φυσικό χυμό, ένα φρούτο μετρίου μεγέθους ή ένα μικρό μπολ με σαλάτα. Στα φρούτα μία μερίδα ισοδυναμεί με μία μπανάνα ή ένα μήλο ή ένα πορτοκάλι ή 30 γραμμάρια σταφύλι.

Αλκοόλ με μέτρο: η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο όχι μόνο δεν βλάπτει τον οργανισμό, αλλά μπορεί να τον ωφελήσει. Η μέτρια ποσότητα οινοπνεύματος, υπολογίζεται από μία έως δεκατέσσερις μονάδες την εβδομάδα. Καθώς κάθε μονάδα έχει οκτώ γραμμάρια αλκοόλ, αναλογούν περίπου δύο ποτήρια κρασί ή μία δόση (ουίσκι ή λικέρ) ημερησίως.

ΕΛΣΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ