Γυμνάζεσαι αλλά δεν χάνεις κιλά; Αυτές είναι οι 4 αιτίες και τι πρέπει να κάνεις

20.11.2020
Γυμνάζεσαι αλλά δεν χάνεις κιλά; Αυτές είναι οι 4 αιτίες και τι πρέπει να κάνεις
Τρως σωστά, γυμνάζεσαι συχνά και εξακολουθείς να αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος; Η αλήθεια είναι ότι το να τρως σωστά και να ασκείσαι συχνά είναι μια πολύ σχετική και γενική δήλωση. Εάν ήμασταν ειλικρινείς με τον εαυτό μας, είμαστε σίγουρες ότι θα μπορούσαμε να παραδεχτούμε ότι όλες είμαστε ικανές να δοκιμαστούμε λίγο πιο σκληρά και στους δύο τομείς. Ανεξάρτητα από το ποιο είναι life style σου ή ποιο είναι το ιστορικό σου, το να μην χάνεις κιλά ίσως να έχει να κάνει με κάποιους από τους παρακάτω λόγους:

Δεν καταναλώνεις "καλές" τροφές

Αν γυμνάζεσαι αλλά δεν χάνεις βάρος, το πρώτο μέρος που πρέπει να κοιτάξεις είναι η κουζίνα σου. Μερικοί άνθρωποι εστιάζουν όλη την ενέργειά τους στην καύση θερμίδων και δεν σκέφτονται το τι βάζουν στον οργανισμό τους ως καύσιμο.

Συμβουλή: Αναζήτησε τρόφιμα με τα λιγότερα συστατικά στην ετικέτα - αν δεν μπορείς να τα προφέρεις, πιθανώς δεν είναι κάτι που θέλεις να βάλεις στο σώμα σου.

Δεν επιτυγχάνεις τη σωστή ισορροπία

Εάν αποφεύγεις τους υδατάνθρακες επειδή πιστεύεις ότι σου προκαλούν λίπος, ίσως να το ξανασκεφτείς. Η αποκοπή ενός ολόκληρου μακροθρεπτικού συστατικού από την καθημερινή σου διατροφή μπορεί να σε κάνει να νιώσεις στερημένη και να σε κάνει να φας τον άμπακο. Για αυτό, αναζήτησε υγιείς, σύνθετους υδατάνθρακες - γλυκοπατάτες, καστανό ρύζι, κινόα, βρώμη, μπιζέλια, φασόλια και ψωμί ολικής αλέσεως. Σίγουρα ένα περιστασιακό γλυκό δεν βλάπτει αλλά μια σταθερή διατροφή με απλούς υδατάνθρακες, όπως καραμέλες, σόδα, ζαχαρούχα γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη, δεν θα σε βοηθήσει να επιτύχεις τον στόχο σου που είναι η απώλεια βάρους.

Συμβουλή: Αναζήτησε αμυλούχους υδατάνθρακες, οι οποίοι χωνεύονται πιο αργά και απελευθερώνουν γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος πιο αργά.

Δεν ασκείσαι σωστά

Δεν υπάρχει ακριβής εξίσωση για την άσκηση και την υγιεινή διατροφή - είναι θέμα δοκιμής και λάθους, ανακαλύπτοντας τι λειτουργεί συγκεκριμένα για το σώμα σου. Και ο περισσότερος χρόνος στο γυμναστήριο δεν ισούται πάντα με ένα πιο fit άτομο. Εκτός αν είσαι αθλήτρια, body builder, ή μαραθωνοδρόμος. Ο μέσος άνθρωπος δεν πρέπει να ασκείται περισσότερο από μία ώρα την ημέρα.

Οι προπονήσεις σου πρέπει να εξαρτώνται από την ένταση και όχι από το χρόνο. Λάβε υπόψη αυτό το γεγονός: όσο πιο σκληρά γυμνάζεσαι, τόσο λιγότερο χρόνο πρέπει να προπονείσαι.

Συμβουλή: Προσάρμοσε το χρόνο που ξοδεύεις στο γυμναστήριο, στο μάθημα γυμναστικής ή στην προπόνηση στο σπίτι σου, ώστε να μπορείς να επιτύχεις αυτό το πολυπόθητο αποτέλεσμα του afterburn effect, το οποίο διατηρεί τον μεταβολισμό σου στα ύψη για 24-48 ώρες μετά.

Δεν δίνεις χρόνο στον εαυτό σου να ανακάμψει

Όταν το πετύχεις αυτό και αισθάνεσαι ακόματην επόμενη μέρα το afterburn effect, τότε μπορείς να εστιάσεις σε διαφορετικές ομάδες μυών. Ή, εάν προτιμάς να γυμνάζεις ολόκληρο το σώμα σου, δημιούργησε μια ρουτίνα προπόνησης όπου να δουλεύει ολόκληρο το σώμα σου μία μέρα και μετά την επόμενη μέρα κάνε ένα ελαφρύ cardio, stretching ή ξεκουράσου.

Η ανάκαμψη και η ανάπαυση είναι συχνά πιο σημαντικές από την ίδια την προπόνηση. Είναι ανάμεσα σε εκείνες τις περιόδους όπου το σώμα σου επιτυγχάνει το μεγαλύτερο μέρος της πραγματικής καύσης λίπους.

Συμβουλή: Δώσε στον εαυτό σου χρόνο για να ανακάμψει πλήρως, ώστε να είσαι έτοιμη να γυμναστείς σκληρά την επόμενη μέρα. Το πιο σημαντικό: άκου το σώμα σου. Πίεσε τον εαυτό σου αλλά δώσε του επίσης αγάπη.