Πόσο επηρεάζει η μάσκα την καθημερινή σου γυμναστική

17.11.2020
Πόσο επηρεάζει η μάσκα την καθημερινή σου γυμναστική
Οι συζητήσεις για τη χρήση της μάσκας είναι πολλές (είπαμε, είναι το απαραίτητο μας αξεσουάρ!) και είναι φυσιολογικό να εγείρονται και κάποια ερωτήματα σχετικά με το εάν οι μάσκες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα κατά τη δραστηριότητα της άσκησης. Τι διαπίστωσε λοιπόν μια νέα μελέτη στο International Journal of Environmental Research and Public Health; Ότι η χρήση μάσκας φαίνεται ότι δεν έχει σχεδόν καθόλου επιβλαβείς επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης. Εμείς καταθέτουμε τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης όπως τα διαβάσαμε, τονίζοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη ξεχωριστής ιατρικής συμβουλής για κάθε ιδιαίτερη περίπτωση. Τίποτα δεν υποκαθιστά τις συμβουλές των ειδικών για κάθε ξεχωριστή ανάγκη.

Τι αποκαλύπτει η μελέτη

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές αξιολόγησαν τόσο τις χειρουργικές μάσκες όσο και τις υφασμάτινες μάσκες, καθώς αυτές είναι πάντα διαθέσιμες στο ευρύ κοινό. Αυτές συγκρίθηκαν με το να μην φορά κάποιος καθόλου μάσκα.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος δεκατέσσερις υγιείς νέοι ενήλικες (επτά άνδρες και επτά γυναίκες).

Κάθε συμμετέχων στη μελέτη ολοκλήρωσε ένα τεστ εργομετρικού κύκλου (οδήγηση σε στάσιμο ποδήλατο) μέχρι εξάντλησης, φορώντας είτε χειρουργική μάσκα, είτε υφασμάτινη μάσκα είτε καθόλου μάσκα.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από αυτήν τη δοκιμή, διαπίστωσαν ότι η χρήση μάσκας προσώπου δεν είχε καμία επίδραση στην απόδοση (χρόνος εξάντλησης) ή στην μέγιστη ισχύ.

Δεν βρέθηκαν επίσης διαφορές όσον αφορά τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, τον δείκτη οξυγόνωσης των ιστών, τη μετρήσιμη σωματική κόπωση ή τον καρδιακό ρυθμό.

Ούτε υπήρχε ανιχνεύσιμη αρνητική επίδραση στην οξυγόνωση του αίματος ή των μυών ή στην απόδοση της άσκησης.

Τι μας λέει συγκεκριμένα αυτή η μελέτη;

Η Shanina Knighton, λοιμωξιολόγος στο Case Western Reserve University, δήλωσε ότι σύμφωνα με τη μελέτη αυτή «η απόδοση της σωματικής άσκησης δεν επηρεάζεται από τη χρήση μάσκας προσώπου».

Τι πρέπει να γνωρίζεις για τη χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της άσκησης

Σύμφωνα με την Jenna Moore, βοηθό διευθύντρια στον τομέα του fitness wellness στο Πανεπιστήμιο Binghamton, υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες που θα πρέπει να λάβεις υπόψη όταν πρόκειται να καλύψεις το πρόσωπό σου κατά τη διάρκεια της άσκησης: τον τύπο άσκησης (cardio έναντι σκληρής προπόνησης), την ένταση της άσκησης (χαμηλή έναντι υψηλής) και τον τύπο μάσκας που θα επιλέξεις να φορέσεις.

Η Moore εξηγεί ότι οι ασκήσεις cardio όπως το τρέξιμο και το ποδήλατο, θα επηρεαστούν περισσότερο από τη μάσκα.

Ακόμα συμπλήρωσε ότι οι άνθρωποι που κάνουν αυτό το είδος άσκησης θα πρέπει πιθανότατα να μειώσουν την έντασή τους αρχικά και να κάνουν μεγαλύτερα διαλείμματα ξεκούρασης.

«Ωστόσο, μετά από μερικές εβδομάδες που θα φορούν τη μάσκα στο πρόσωπό τους κατά τη διάρκεια αυτού του τύπου δραστηριότητας, τα άτομα θα προσαρμοστούν και θα είναι σε θέση να προπονηθούν στα συνήθη επίπεδα έντασής τους με ελάχιστη ή καθόλου επίδραση στην απόδοση», δήλωσε η Moore.

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που κάνουν άσκηση υψηλής έντασης, όπως η προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT), είναι αυτοί που κυρίως θα επηρεαστούν.

Εάν κάνεις άσκηση χαμηλότερης έντασης, όπως προπόνηση με βάρη ή πηγαίνεις για έναν χαλαρό περίπατο, μπορεί να μην αισθανθείς τα ίδια αποτελέσματα από τη χρήση μάσκας, είπε.

Η Moore προειδοποίησε, ωστόσο, ότι εάν αρχίσεις να αισθάνεσαι κάποια είδους ζάλη, θα πρέπει να σταματήσεις να ασκείσαι αμέσως και να απομακρυνθείς από τους άλλους ανθρώπους, ώστε να μπορέσεις να αφαιρέσεις τη μάσκα από το πρόσωπό σου και να πάρεις σωστές ανάσες.

Η Moore υποστηρίζει ότι οι μάσκες προσώπου μίας χρήσης τριών στρωμάτων συνιστώνται για άσκηση. Είναι πιο άνετες στην αναπνοή και δεν συγκεντρώνουν την ίδια ποσότητα ιδρώτα και αναπνευστικά σταγονίδια με τις υφασμάτινες μάσκες.

Τέλος, προτείνει, αν θέλεις, να πάρεις μερικές επιπλέον μάσκες μαζί σου, ώστε να μπορείς να τις αλλάξεις εάν η μάσκα σου συγκεντρώσει πολύ ιδρώτα.