150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορούν να καταπολεμήσουν το άγχος και την κατάθλιψη

03.03.2020
150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα μπορούν να καταπολεμήσουν το άγχος και την κατάθλιψη
Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η σωματική άσκηση - είτε ατομική είτε σε ομαδικό περιβάλλον - όχι μόνο βοηθά τα σώματά μας να φαίνονται και να λειτουργούν καλύτερα, αλλά και να καταπολεμούν αποτελεσματικά τα προβλήματα ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Οι ερευνητές της κοινωνιολογίας του αθλητισμού από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) και του MSH (Medical School Hamburg) στη Γερμανία, δημοσιοποίησαν μια μελέτη που υποστηρίζουν ότι αποδεικνύει ότι ο αθλητισμός μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας.

Η μελέτη αξιολόγησε τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης μεταξύ 682 Γερμανών αθλητών αναψυχής υπό διαφορετικές συνθήκες, μαζί με παρόμοια ποσοστά άσκησης και έντασης.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν επίσης παράγοντες όπως οι εσωτερικοί χώροι σε σχέση με τους εξωτερικούς χώρους, καθώς και τα ομαδικά αθλήματα σε σχέση με τα ατομικά αθλήματα.

Οι αθλητές που εφάρμοσαν τις οδηγίες άσκησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είχαν γενικά καλύτερη ψυχική υγεία από αυτούς που δεν το έκαναν.

Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν 150 λεπτά μέτρια σωματική άσκηση την εβδομάδα για υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 έως 64 ετών.

Διάβασε και αυτό: Ποια είναι η κατάλληλη άσκηση για το σώμα σου στα 30 και στα 40 σου χρόνια

«Έχω δει από πρώτο χέρι τα απίστευτα οφέλη που μπορεί κανείς να έχει ακόμη και με τον μικρότερο όγκο άσκησης», δήλωσε στο Healthline, ο Δρ Vernon B. Williams, διευθυντής αθλητικής νευρολογίας και θεραπείας του πόνου στο Ινστιτούτο Cedars-Sinai Kerlan-Jobe στο Λος Άντζελες.

«Αν και τα φάρμακα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία, καθώς και στον πόνο και τη διαχείριση των ασθενειών, ωστόσο έχουν τους περιορισμούς τους», πρόσθεσε.

Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Μια από τους συγγραφείς της μελέτης, η Katja Siefken, βοηθός λέκτορας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι διαφορετικές μορφές άσκησης επηρεάζουν την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους.

«Η κατανόηση των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν ή να μετριάσουν την κατάθλιψη και το άγχος είναι ουσιαστικής σημασίας, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για τους βέλτιστους τύπους - ή ποσά - δραστηριότητας που απαιτούνται για την καλύτερη ψυχική υγεία», ανέφερε η Siefken σε δήλωση της.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που δεν ασκούνται σύμφωνα με τα πρότυπα του ΠΟΥ, έχουν αναφέρει υψηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης, είτε ασκούνται σε εσωτερικούς είτε εξωτερικούς χώρους, ατομικά ή με ομάδα.

«Έχουμε μελετήσει μερικά από αυτά τα θέματα στο εργαστήριό μου», δήλωσε ο Thomas Plante, καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφοριστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Stanford στην Καλιφόρνια.

«Παίρνουμε διαφορετικά οφέλη από την ομαδική άσκηση από ότι την ατομική. Συνήθως, η ομαδική άσκηση σου κινεί το ενδιαφέρον και σου δίνει ενέργεια, ενώ η ατομική άσκηση είναι πιο στοχαστική και μειώνει το στρες», είπε.

Οι συντάκτες της μελέτης διαπίστωσαν επίσης ότι οι χαμηλότερες βαθμολογίες που σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη, καταγράφηκαν μεταξύ των αθλητών σε εσωτερικούς χώρους.

«Η υπαίθρια άσκηση προσφέρει περισσότερη ενέργεια και είναι πιο ανταποδοτική για τους περισσότερους ανθρώπους, αρκεί να είναι ασφαλής και να περιλαμβάνει πράσινο χώρο», δήλωσε ο Plante.

Αυτό το διάβασες; 5 συχνοί τραυματισμοί στο γυμναστήριο και πώς να τους αποφύγεις

Μην το παρακάνεις

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που ασκούν έντονη σωματική άσκηση, είχαν συχνότερα υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.

Η άσκηση με μέτρο είναι καθοριστική.

«Η δική μου προειδοποίηση είναι ότι περισσότερο δεν σημαίνει και καλύτερο», δήλωσε η Kelly Clifton Turner, διευθύντρια εκπαίδευσης στην αμερικανική αλυσίδα γιόγκα YogaSix.

«Μερικοί άνθρωποι κλίνουν περισσότερο προς τις ιδεοληπτικές τάσεις, πιστεύοντας ότι πρέπει να ασκηθούν όλο και περισσότερο και το μόνο που καταφέρνουν πραγματικά είναι να προσθέσουν άγχος, τόσο στο φυσικό σώμα τους όσο και στη συναισθηματική τους κατάσταση», δήλωσε στο Healthline. «Τα πορτοκάλια είναι μια υπέροχη τροφή καθώς έχουν βιταμίνες και δίνουν καλή ενέργεια. Αλλά κανένας γιατρός δεν θα συνιστούσε να τρώει κάποιος 20 πορτοκάλια την ημέρα. Το μέτρο και η ισορροπία είναι σημαντικά σε όλα τα πράγματα».

«Εάν δεν μπορείς να εφαρμόσεις την άσκηση διάρκειας 150 λεπτών την εβδομάδα, το ερώτημα που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου είναι: Τι μπορείς να κάνεις; Το κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα», πρόσθεσε.

«Η μελέτη των προγόνων μας, μας βοηθάει να δούμε γιατί η άσκηση ενισχύει την ψυχική μας υγεία», δήλωσε στο Healthline ο Brent Sweitzer, οικογενειακός θεραπευτής στη Georgia που βοηθά τα παιδιά να διαχειριστούν το συναίσθημα μέσω του παιχνιδιού.

«Πριν από τους πρώτους ανθρώπινους οικισμούς, πριν από 10.000 χρόνια, οι άνθρωποι ταξίδευαν κατά μέσο όρο 20 χιλιόμετρα την ημέρα. Οι εγκέφαλοί μας είναι προγραμματισμένοι εδώ και χιλιάδες χρόνια να λειτουργούν καλύτερα όταν κινούμαστε πολύ», είπε.

«Η άσκηση 30 λεπτών την ημέρα παρέχει την ίδια ώθηση στη διάθεση όπως η λήψη μιας τυποποιημένης δόσης Prozac, αλλά χωρίς παρενέργειες», πρόσθεσε ο Sweitzer.