Ποια είναι η κατάλληλη άσκηση για το σώμα σου στα 30 και στα 40 σου χρόνια

15.01.2020
Ποια είναι η κατάλληλη άσκηση για το σώμα σου στα 30 και στα 40 σου χρόνια
Σίγουρα γνωρίζεις ότι η άσκηση μπορεί να συμβάλλει σε κάθε πλευρά της υγείας σου. Η παγκόσμια μελέτη Lancet υπολόγισε ότι η σωματική αδράνεια είναι υπεύθυνη για το 6% της στεφανιαίας νόσου, το 15% του καρκίνου του μαστού και το 10% του καρκίνου του παχέος εντέρου. Από την άλλη πλευρά, τα 150 λεπτά σωματικής άσκησης την εβδομάδα μπορούν να επιμηκύνουν τη ζωή σου έως και πέντε χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη του American Journal of Preventive Medicine. Προσάρμοσε λοιπόν τη γυμναστική σου με την ηλικία σου για να δώσεις στο σώμα σου αυτό που χρειάζεται. Ας δούμε πώς ...

Στα 30 σου

Η αντοχή σου: Δεν είσαι σε δεκαετία για να τεμπελιάζεις, ήρθε η ώρα να βάλεις τους πνεύμονες και την καρδιά σου να εργαστούν για το δικό σου μελλοντικό όφελος. Δοκίμασε αυτήν την προπόνηση: Ζέσταμα με πέντε λεπτά περπάτημα. Sprint για 30 δευτερόλεπτα. Περπάτα ή κάνε jog ελαφρά μέχρι 90 δευτερόλεπτα. Επανάλαβε 10 φορές.

Διάβασε και αυτό: Αυτή είναι η τροφή που μπορεί να σε κάνει να γεράσεις πρόωρα

Τα κίνητρά σου: Όταν οι ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο του Τορόντο στον Καναδά ρώτησαν τις 30χρονες γυναίκες γιατί δεν ασκούνται, το 40% είπε ότι δεν είχε χρόνο και το 40% δήλωσε ότι δεν είχε τη θέληση. Φόρεσε στο χέρι σου ένα μετρητή δραστηριότητας άθλησης και παρακολούθησε τα βήματά σου. Δεν χρειάζεται να αγοράσεις έναν ακριβό όργανο και για αρχή ξεκίνα με κάτι απλό.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One δείχνει ότι ένας άνθρωπος που κάνει καθιστική ζωή, αν αυξήσει τα βήματα του από 1.000, τα οποία κάνει ημερησίως, σε 10.000 ημερησίως έχει 46% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Πώς; Κάνε μικρές, εφικτές αλλαγές, όπως το να μεταφέρεις τις τσάντες του σουπερ μαρκετ μία-μία από το αυτοκίνητο.

Στα 40 σου

Οι μύες σου: Μετά από τα 45, οι περισσότερες γυναίκες που δεν σηκώνουν βάρη, αρχίζουν να χάνουν μυϊκή μάζα, κυρίως από το κάτω μέρος του σώματος. Μπορεί να έχεις λιγότερα πιασίματα και σίγουρα αυτό μπορεί να ακούγεται καλό, αλλά η μειωμένη μυϊκή μάζα οδηγεί σε βραδύτερο μεταβολισμό. Τι πρέπει να κάνεις; Καθίσματα. Κάνε τρία έως τέσσερα σετ από έξι επαναλήψεις. Ανάμεσα στα σετ πρέπει να σταματάς ένα λεπτό.

Η περιφέρεια της μέσης σου: Ο μεταβολισμός σου αρχίζει να επιβραδύνεται έχοντας ως αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η μυϊκή μάζα, για αυτό συνέχισε να κάνεις διάδρομο. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το παγωτάκι που θα φας το Σαββατοκύριακο.

Διάβασε και αυτό: Πλησιάζεις τα 50; Αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να έχεις καλή υγεία

Η γιόγκα βοηθά επίσης, λέει στο health24, ο Dr. Alan Kristal, από το Fred Hutchinson Cancer Research Center στις ΗΠΑ. Ο Dr. Kristal συνιστά μία φορά την εβδομάδα να ανταλλάσεις την αερόβια άσκηση με γιόγκα. Κάνε δώρο στον εαυτό σου ένα χαλάκι γιόγκα και αύξησε την ένταση της άσκησης. «Θα δεις ότι η γιόγκα σε διδάσκει να ζεις μια προσεκτική ζωή» λέει ο Alan.