Αυτές είναι οι πιο κατάλληλες τροφές για μετά τη γυμναστική

06.03.2020
Αυτές είναι οι πιο κατάλληλες τροφές για μετά τη γυμναστική
Μόλις τελείωσες τη γυμναστική σου και θέλεις να ανταμείψεις τον εαυτό σου με ένα πλουσιοπάροχο γεύμα; Δεν είναι και το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνεις. Αυτό που πρέπει να τρως μετά από μια προπόνηση πρέπει να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα διατροφικά σημεία αναφοράς. Αφορούν όλα τη μεγιστοποίηση των κερδών της γυμναστικής, βοηθώντας τους μυς σου να αναπτυχθούν, να αποκατασταθούν σωστά και να μειώσουν την κούραση.

«Λίγο μετά την άσκηση, το σώμα είναι πιο αποτελεσματικό όσον αφορά στην αντικατάσταση των υδατανθράκων και στην προώθηση της αποκατάστασης και ανάπτυξης των μυών», λέει στο health ο διατροφολόγος από τη Φλόριντα McKenzie Flinchum.

Δες παρακάτω 7 τρόφιμα που έχουν την έγκριση των ειδικών ως τα πιο ιδανικά μετά την προπόνηση.

Σολομός

«Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες μετά από μια προπόνηση βοηθά στην οικοδόμηση μυών, στη μείωση του χρόνου αποκατάστασης και στην αύξηση της αντοχής», λέει η διατροφολόγος από τη Βόρεια Καρολίνα Rima Kleiner. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη βοηθάει τον εγκεφάλο μας να αναγνωρίσει την ορμόνη λεπτίνη, η οποία παρέχει ενέργεια και μας βοηθά να νιώθουμε γεμάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διάβασε και αυτό: Ποιο τρόφιμο αποτελεί το πιο φυσικό αντικαταθλιπτικό;

Αυγά

Τα αυγά είναι μια άλλη μεγάλη πηγή πρωτεΐνης ενώ περιέχουν επίσης μια σειρά από βιταμίνες (συμπεριλαμβανομένων των Β, D και E), βιοτίνη, κάλιο, φολικό οξύ και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (στον κρόκο). Ο Flinchum συνιστά να προσθέτεις 15 έως 40 γραμμάρια πρωτεΐνης στο γεύμα σου μετά την προπόνηση για να ενισχύσεις την αποκατάσταση των μυών. Και μην ξεχνάς μια θρεπτική πηγή υδατανθράκων, όπως το ρύζι, τις πατάτες ή το πλιγούρι βρώμης.

Μαύρο ρύζι

H γυμνάστρια, Tanya Etessam, θεωρεί το μαύρο ρύζι ως την κατάλληλη πηγή υδατανθράκων μετά τη γυμναστική. «Περιέχει τα ίδια αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μπλούμπερις - χωρίς τη ζάχαρη!», λέει στο Health. « Περιέχει επίσης σχεδόν διπλάσια ποσότητα ινών από το καστανό ρύζι και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης».

Γιαούρτι με φρούτα

Το γιαούρτι είναι το τέλειο σνακ μετά την προπόνηση επειδή ενισχύει την πρόσληψη πρωτεϊνών και είναι επίσης μια θρεπτική πηγή υδατανθράκων. Η προσθήκη φρούτων δεν το καθιστά μόνο πιο νόστιμο καθώς ο καρπός είναι ωφέλιμος μετά την προπόνηση επειδή περιέχει απλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι απορροφώνται πολύ γρήγορα, λέει ο Flinchum. «Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά τα φρούτα τους αυξάνουν γρήγορα ξανά», εξηγεί.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Εάν δεν έχεις χρόνο για ένα μαγειρευμένο γεύμα μετά την προπόνηση σου, προτίμησε μια χούφτα καρύδια και σπόρους. Η Etessam συνιστά να μουσκέψεις τα καρύδια για να διασπάσουν τη γλουτένη, να μειώσουν το φυτικό οξύ και να αφαιρέσουν τις τανίνες. «Αυτό κάνει τους ξηρούς καρπούς πιο εύκολους στην πέψη και αυξάνει την απορρόφηση βιταμινών», λέει. Συνιστά επίσης τους σπόρους chia ως μια εξαιρετική πηγή ινών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών. Επιπλέον, βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης.

Αυτό το διάβασες; Τα 4 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις στη γυμναστική σου και δεν μπορείς να χάσεις κιλά

Smoothie με πρόσθετη σκόνη πρωτεΐνης

Ένα smoothie είναι ένα άλλο γρήγορο και εύκολο σνακ μετά την προπόνηση που μπορείς να προετοιμάσεις εύκολα. «Ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης σε σκόνη είναι ένας απλός τρόπος για να προσθέσεις πρωτεΐνη στο smoothie σου», λέει ο Flinchum. «Η μπανάνα, η βρώμη και το γιαούρτι, είναι όλα θρεπτικές πηγές υδατανθράκων».

Νερό και ηλεκτρολύτες

Τέλος, μην ξεχνάς να ενυδατώνεσαι! «Η αφυδάτωση είναι πολύ συχνή μετά την άσκηση, ειδικά σε ζεστά περιβάλλοντα», λέει ο Flinchum. «Προσπάθησε να παραμείνεις ενυδατωμένη κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου, αλλά φρόντισε επίσης να αυξήσεις την κατανάλωση υγρών μετά την άσκηση».