5 σημάδια που δείχνουν ότι γυμνάζεσαι εξαντλητικά και ότι μπορεί να κάνεις κακό στο σώμα σου

21.11.2019
5 σημάδια που δείχνουν ότι γυμνάζεσαι εξαντλητικά και ότι μπορεί να κάνεις κακό στο σώμα σου
Kαλά κάνεις και θέλεις να αποκτήσεις το σώμα των ονείρων σου και πηγαίνεις με την πρώτη ευκαιρία στο γυμναστήριο για να πετύχεις ταχύτερα αποτελέσματα. Αλλά μην τα δώσεις όλα, γιατί η υπερβολική άσκηση μπορεί να είναι επιβλαβής για το σώμα και την υγεία σου. Αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τα συμπτώματα της υπερβολικής άσκησης έτσι ώστε ο ενθουσιασμός σου για να πετύχεις το σώμα που ονειρεύεσαι, να μην σε οδηγήσει σε αρνητικές παρενέργειες. Ποια είναι τα σημάδια λοιπόν ότι πρέπει να βάλεις κάποιο φρένο στον υπερβολικό ζήλο σου για γυμναστική.

1. Χάνεις το κίνητρο για άσκηση

Αν μετά από τον αρχικό ενθουσιασμό σου που πηγαίνεις καθημερινά στο γυμναστήριο ξαφνικά χάσεις το κίνητρο, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι μπορεί να έχεις ξεπεράσει τα όρια σου. Τελικά, αυτή η έλλειψη κινήτρων μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Και σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσεις τον λόγο που αισθάνεσαι κατάθλιψη.

2. Αισθάνεσαι άρρωστη όλη την ώρα

Εάν ασκείσαι τακτικά και κάνεις μια υγιεινή ζωή, αλλά αρρωσταίνεις συχνά, τότε ίσως είναι επειδή γυμνάζεσαι τακτικά. Εννοείται ότι ένα κρυολόγημα ή ένας πυρετός μπορεί να είναι και από άλλους λόγους. Ωστόσο, εάν σου συμβαίνει τακτικά και αναγνωρίσεις και κάποια άλλα σημάδια, καλό θα ήταν να κοιτάξεις προσεκτικότερα τo πρόγραμμά γυμναστικής σου.

Διάβασε και αυτό: Η Μυρτώ Αλικάκη στην κουζίνα: 5 συνταγές της που μας άρεσαν πολύ

3. Χάνεις μυική μάζα

Αν γυμνάζεσαι υπερβολικά, το σώμα σου δεν ξεκουράζεται οπότε δεν μπορεί στη συνέχεια να χτίσει δυνατούς μυς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να χάνεις μυϊκη μάζα και όχι να χτίζεις γερούς μυς. Αυτό οδηγεί σε κατάρρευση των μυών και σε ακραίες περιπτώσεις, σε κάποιο τραυματισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να σου δώσει μια εξωτερική εικόνα πρηξίματος λόγω της υπερβολικής κατακράτησης υγρών.

4. Έχεις χρόνιους τραυματισμούς

Οι χρόνιοι τραυματισμοί είναι τραυματισμοί που συνεχίζουν να επαναλαμβάνονται ή δεν φεύγουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν γυμνάζεσαι υπερβολικά χωρίς να δίνεις στο σώμα σου χρόνο για να ξεκουραστεί, περισσότεροι μυς δεν έχουν τη σωστή ανάπτυξη. Επίσης, μπορεί να προκύψουν τραυματισμοί όταν επαναλαμβάνεις την ίδια άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να κάνεις αλλαγές.

5. Είναι δύσκολο να κοιμηθείς

Η υπερβολική άσκηση μπορεί να προκαλέσει υπερ-παραγωγή ορμονών στρες. Αυτό μπορεί να κάνει τον ύπνο πιο δύσκολο. Αλλά το σώμα σου χρειάζεται μια σωστή ποσότητα ύπνου για να θεραπεύσει τους κουρασμένους μυς και να τους δυναμώσει. Ως εκ τούτου, η υπερβολική άσκηση δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο.