Να γιατί δε χάνεις βάρος ακόμη κι αν γυμνάζεσαι

17.09.2018
Να γιατί δε χάνεις βάρος ακόμη κι αν γυμνάζεσαι
7 λόγοι που εξηγούν το παράδοξο που συμβαίνει στο σώμα σου

Τρως σωστά, γυμνάζεσαι συχνά και εξακολουθείς να βλέπεις πως δεν χάνεις τα παραπανίσια κιλά; Πιθανότατα ένας από αυτούς τους 7 λόγους φταίει γι' αυτό:

Τρώς λάθος φαγητά
Αν δεν χάνεις βάρος, εξέτασε καλύτερα το τι υπάρχει στην κουζίνα σου. Μερικοί άνθρωποι εστιάζουν όλη την ενέργειά τους στο κάψιμο των θερμίδων και όχι στο ποια είναι τα "καύσιμα" που καταναλώνουν οι ίδιοι. Η διατροφή αποτελεί τουλάχιστον το 80% της προσπάθειας σου. Φάε περισσότερους από τους καλούς υδατάνθρακες (όπως πατάτες, καφέ ρύζι, σπόροι) τις ημέρες που κάνεις πιο έντονη γυμναστική. Στις ημέρες ανάπαυσης, προσπάθησε να επικεντρωθείς σε πρωτεΐνες και λαχανικά και όχι σε πολλά από τα αμυλώδη τρόφιμα. Απόφυγε το υπερβολικό ψωμί, τη ζάχαρη και οτιδήποτε άλλο επεξεργασμένο.

Αυτό το διάβασες; Φαγητό πριν από το γυμναστήριο; Αυτές οι τροφές "καίνε" περισσότερο λίπος

Τρως πολύ
Αν κάνεις ήδη προσέχεις τη διατροφή σου και δεν έχεις ακόμα χάσει βάρος, ίσως φταίει η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεις. Για να χάσεις βάρος πρέπει να καψεις περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνεις ημερησίως. Φάε κάθε φορά που αισθάνεσαι πεινασμένη και μάσησε πολλές φορές, έτσι ώστε να σταματήσεις λίγο πριν φουσκώσεις. Τα υγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σε κρατήσουν από το να το παρακάνεις με τα γεύματα σου. Πάνω από όλα όμως, μην βάλεις τον εαυτό σου σε στέρηση.

Κάνεις πάρα πολύ cardio
Ναι, το cardio, δηλαδή η αερόβια άθληση, είναι απαραίτητο μέρος της προπόνησης σου, αφού διατηρεί την καρδιά σου υγιή, ενισχύει το μεταβολισμό σου και σε κάνει να ιδρώνεις. Ωστόσο, αν κάνεις μόνο cardio -ή πάρα πολύ cardio - μπορεί είναι από μόνο του ένα πρόβλημα. Οι μεγαλύτερες χρονικά ασκήσεις του είδους, όπως το να κάνεις ελλειπτικό για 90 λεπτά ή να τρέχεις για πολλά χιλιόμετρα μπορούν να "σπαταλήσουν" τη μυϊκή σου μάζα, η οποία είναι απαραίτητη για την αύξηση του μεταβολισμού σου ώστε να κάψεις περισσότερες θερμίδες.

Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα επικεντρώνεται περισσότερο στην αντοχή αποθηκεύοντας την ενέργεια ως λίπος έτσι ώστε να εξασφαλίσει αποθέματα άφθονου καύσιμου για να ανταπεξέλθει. Εκτός αυτού, η υπερβολή σε αυτού του είδους την άθληση αυξάνει δραματικά την όρεξή σου, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.

Δεν γυμνάζεσαι σωστά
Παρόλο που δεν υπάρχει ακριβής εξίσωση ανάμεσα στη γυμναστική και την υγιεινή διατροφή , είναι γεγονός ότι το να περνάς περισσότερο χρόνο στο γυμναστήριο δε σημαίνει ότι αυτόματα λαμβάνεις καλύτερα αποτελέσματα. Αν δεν είσαι αθλήτρια ή μαραθωνοδρόμος δεν χρειάζεται να γυμνάζεσαι περισσότερο από μία ώρα την ημέρα.

Οι προπονήσεις σου πρέπει να γίνονται με βάση την ένταση, και όχι το χρόνο. Όσο πιο σκληρά προσπαθείς, τόσο μικρότερος μπορεί να είναι ο χρόνος που θα χρειαστείς.

Δες και αυτό: 10 τρόποι να χάσεις βάρος και να μπεις σε φόρμα γρήγορα

Δεν παίρνεις το χρόνο σου για να ανακάμψεις
Σε κάθε προπόνηση μπορείς να εστιάζεις σε διαφορετικές ομάδες μυών. Αν πάλι προτιμάς να γυμνάζεις ολόκληρο το σώμα σου την ίδια φτιάξε ένα κατάλληλο πρόγραμμα προπόνησης για τη μια μέρα αλλά την επόμενη φρόντισε να κάνεις ελαφρύ cardio, τεντώματα ή απλά να ξεκουράζεσαι.

Πολύ συχνά, η ανάπαυση είναι πιο σημαντική από την ίδια την προπόνηση. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, το σώμα σου κάνει το μεγαλύτερο μέρος του πραγματικού κάψιμου λίπους. Δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο να ανακάμψει πλήρως, ώστε να είσαι έτοιμη να γυμναστείς σκληρά την επόμενη μέρα. Το πιο σημαντικό από όλα όμως, είναι να ακούς το σώμα σου. Σπρώξε το για να κάνει το καλύτερο που μπορεί, αλλά δώσε του και αγάπη.

Διάβασε κι αυτό: Πώς να προλάβεις και να αντιμετωπίσεις τον μυϊκό πόνο από τη γυμναστική

Είσαι υπερβολικά αγχωμένη
Η γυμναστική είναι κάτι πολύ στρεσογόνο για το σώμα μας. Όταν έχουμε μια υγιή ισορροπία πίεσης από την άσκηση και χρόνου αποκατάστασης, ο οργανισμός λειτουργεί σωστά και τελικά καταφέρνει να χάσει λίπος. Ωστόσο, αν δε δίνουμε στο σώμα μας αρκετό χρόνο για να ανακάμψει, αρχίζουμε να παράγουμε υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Η κορτιζόλη είναι φυσιολογική και σημαντική όταν γυμναζόμαστε, και εμπλέκεται σε διαδικασίες που δίνουν στους μυς μας την απαραίτητη ενέργεια για να κινηθούν.

Ωστόσο, όταν το σώμα εκτίθεται στην κορτιζόλη για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, αρχίζει να προκαλεί αρνητικά αποτελέσματα, όπως το επίμονο λίπος σε περιοχές που δεν θέλεις. Μια αγχωτική προσωπική ή επαγγελματική ζωή μπορεί επίσης να κάνει το σώμα να παράγει υπερβολική ποσότητα από αυτή την ορμόνη. Βεβαιώσου ότι διατηρείς την ψυχική και συναισθηματική υγεία σου υπό έλεγχο, λοιπόν και καλή επιτυχία.