Φαγητό πριν από το γυμναστήριο; Αυτές οι τροφές "καίνε" περισσότερο λίπος

04.06.2019
Φαγητό πριν από το γυμναστήριο; Αυτές οι τροφές "καίνε" περισσότερο λίπος
Υπάρχει μια θεωρία που απαγορεύει το φαγητό πριν από κάθε είδους άθληση, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν μερικές τροφές που όχι μόνο επιτρέπονται, αλλά ενδείκνυνται κιόλας.

Η Sarah Waybright, διαιτολόγος και ιδρύτρια του WhyFoodWorks, LLC, δηλώνει "υπέρ" της κατανάλωσης υδατανθράκων ως το ιδανικό σνακ πριν από την άθληση. Και εξηγεί:

"Το σώμα χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες που έχει αποθηκεύσει, με τη μορφή γλυκογόνου, έτσι ένα τέτοιο σνακ θα διατηρήσει αυτά τα αποθέματα ελαχιστοποιώντας την καταστροφή των μυών και αυξάνοντας την αντοχή".

Η δική της πρόταση, συγκεκριμένα, αφορά την κατανάλωση ενός μικρού ποτηριού φυσικού χυμού, μιας μπανάνας ή μια φέτα τοστ, 15 με 30 λεπτά πριν από την άθληση.

Διάβασε επίσης: Καν'το όπως η Έλλη Στάη: Tο μυστικό της για τέλειο κορμί στα 60+ και το αγαπημένο της σνακ

Η Martina M. Cartwright, διαιτολόγος, συγγραφέας και βοηθός καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, προτείνει ένα από τα ακόλουθα, πλούσια σε υδατάνθρακες και πάλι, σνακς περίπου μια ώρα πριν από την όποια άθληση, υποστηρίζοντας ότι θα βοηθήσουν να κάψουμε περισσότερο λίπος.

  • Μια χούφτα δημητριακά σκέτα ή με λίγο άπαχο γάλα
  • Μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή μισό κουλούρι
  • Ένα φρούτο
  • Λίγα κράκερς ολικής άλεσης
  • Μισή κούπα ζυμαρικά με λίγο βουτυράκι
  • Μισή κούπα ρύζι με λίγο ελαιόλαδο
  • Μισή κούπα πλιγούρι βρώμης με λίγες σταφίδες

"Χωνεύουμε πιο εύκολα τους υδατάνθρακες από το λίπος ή την πρωτεΐνη. Αν λοιπόν καταναλώσει κανείς λίπος ή πρωτεΐνη ακόμη και 2 ώρες πριν από τη γυμναστική, το αίμα θα συγκεντρωθεί στο στομάχι και όχι στους μύες. Αντίθετα, η καύση υδατανθράκων καταναλώνεται άμεσα στους μύες, προσφέροντας στο σώμα το κατάλληλο 'καύσιμο' για να γίνει η 'δουλειά' του", εξηγεί.

Αυτό το διάβασες; 10 τρόποι να χάσεις βάρος και να μπεις σε φόρμα γρήγορα

Η Jasmine Jafferali, είναι lifestyle/wellness/fitness/nutrition σύμβουλος και υποστηρίζει ότι τροφές με χαμηλούς γλυκαιμικούς δείκτες αποτελούν την καλύτερη επιλογή για ένα σνακ πριν από την άθληση.

"Αυτού του είδους οι τροφές απελευθερώνονται αργά στην κυκλοφορία του αίματος γεμίζουν αργά τα αποθέματα γλυκογόνου και έτσι δίνουν μεγαλύτερη ώθηση στην όποια προπόνηση", εξηγεί η Jafferali, τονίζοντας πως η γυμναστική με άδειο στομάχι αντενδείκνυται. Προτείνοντας μάλιστα τα εξής σνακς σε περίπτωση πρωινής γυμναστικής:

  • Ένα πρωτεϊνούχο ποτό φτιαγμένο με μισή κούπα καφέ, μισή κούπα γάλα καρύδας και μια κουταλιά σκόνη σοκολάτας ή βανίλιας, ανάλογα με τη γεύση που προτιμάς.
  • Μία κούπα βατόμουρα σε ένα μικρό μπολ άπαχο γιαούρτι