Σούπερ τροφές για να κάνεις την περίοδο - περίπατο

11.11.2010
Ως γυναίκα, ο έμμηνος κύκλος σου θα σε συντροφεύσει στη ζωή σου, τουλάχιστον μέχρι την εμμηνόπαυση. Αν υποφέρεις από επίπονες κράμπες κατά τη διάρκεια της εμμηνορυσίας ή αν η περίοδος σε παιδεύει πολύ στις διάφορες φάσεις της, μπορείς να κάνεις την περίοδο, παιχνιδάκι με μια σωστή διατροφή.

Ως γυναίκα, ο έμμηνος κύκλος σου θα σε συντροφεύσει στη ζωή σου, τουλάχιστον μέχρι την εμμηνόπαυση. Αν υποφέρεις από επίπονες κράμπες κατά τη διάρκεια της εμμηνορυσίας ή αν η περίοδος σε παιδεύει πολύ στις διάφορες φάσεις της, μπορείς να κάνεις την περίοδο, παιχνιδάκι με μια σωστή διατροφή.

Το διαιτολόγιο του κύκλου σου:

Ημέρες 1 έως 5: στην διάρκεια της εμμηνορυσίας, βρίσκεις τον εαυτό σου ιδιαίτερα ευαίσθητο και ευερέθιστο. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο αλλά και τα τρόφιμα με πολλά Ω-3 λιπαρά μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τον εκνευρισμό.

Που ακριβώς βοηθά το μαγνήσιο: το στοιχείο αυτό είναι χαλαρωτικό των μυών και είναι μια από τις βιταμίνες που πρέπει να υπάρχει στη διατροφή μας έτσι κι αλλιώς. Ταυτόχρονα, το μαγνήσιο σε βοηθά να αποβάλλεις το στρες. Όσο για τη δύναμή του να εξαλείφει τις κράμπες της περιόδου, αυτή στηρίζεται στη δύναμη που έχει το μαγνήσιο να χαλαρώνει τους μυς, ακόμα και εκείνους της μήτρας που συσπώνται κατά την περίοδο. Ταυτόχρονα, με τη βοήθεια του στοιχείου αυτού, απαλλάσσεσαι και από άλλα προβλήματα που προκαλεί η περίοδος όπως ο πονοκέφαλος ή ο πόνος στην πλάτη, το πήξιμο, η κατακράτηση υγρών, η ευαισθησία στο στήθος ακόμα και οι εναλλαγές στη διάθεσή σου.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι:

- τα προϊόντα ολικής άλεσης

-αμύγδαλα, φιστίκια, κάσιους και ηλιόσποροι

-σπανάκι, μαρούλι

-μαυρομάτικα φασόλια

-βασιλικός, κόλιανδρο

-μπανάνες

Τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά: σολομός, σαρδέλες, καρύδια

Ταυτόχρονα, τις ημέρες της αιμορραγίας, μπορείς να δοκιμάσεις λίγο εκχύλισμα τζίντζερ με μέλι που θα καταπραΰνει τους πόνους στην κοιλιά.

Ημέρες 6 έως 13

Οι ορμόνες σου ανεβαίνουν κι εσύ απαλλάσσεσαι πλέον από το στρες. Τώρα, είναι η ώρα να καταναλώσεις πιο υγιεινές τροφές, γι' αυτό και πρέπει να αυξήσεις την λήψη φρούτων και λαχανικών.

Ημέρες 14 έως 17:

Οι αισθήσεις σου είναι σούπερ αναπτυγμένες τις ημέρες αυτές, το ίδιο και η γεύση σου. Τώρα μπορείς να περιλάβεις γκουρμέ γεύσεις στο μενού σου με έμφαση στα γαλακτοκομικά, τα τυριά, το καλό κρασί και τα θαλασσινά. Πρόσεξε, θαλασσινά, κόκκινο κρέας, αλάτι και γαλακτοκομικά πρέπει να αποφεύγονται όσο πλησιάζουμε στις δύσκολες ημέρες, οπότε τώρα είναι η ώρα να καταναλώσεις τις τροφές αυτές, που είναι και αφροδισιακές και εσύ βρίσκεσαι στη διαδικασία ωορρηξίας.

Ημέρες 18 έως 23:

Όσο τα επίπεδα της προγεστερόνη αυξάνονται, το έντερο σου σταματά να λειτουργεί δυναμικά. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως το καστανό ρύζι, τα λαχανικά και το κριθαράκια, μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τη δυσκοιλιότητα και να διατηρήσεις την ενέργειά σου σε υψηλά επίπεδα.

Ημέρες 24 έως 28:

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του και εσύ ζητάς τροφές που να σε ανακουφίσουν. Προτού ξεσπάσεις στις σοκολάτες, κατανάλωσε υδατάνθρακες και πρωτεΐνη για να σταθεροποιήσεις κάπως, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου.

Εν τω μεταξύ, φρόντισε να καταναλώνεις πιο ελαφριά γεύματα, να αποφεύγεις τα προϊόντα ολικής αλέσεως και το πολύ κρέας (μείωσε και τα γαλακτοκομικά όσο μπορείς!). Ταυτόχρονα, απόφυγε το πολύ αλάτι στις τροφές τις τελευταίες 72 ώρες πριν την αιμορραγία για να αποφύγεις την κατακράτηση υγρών. Το διάστημα αυτό, αύξησε την λήψη τροφών πλούσιων σε σίδηρο για να διατηρήσεις την ενεργητικότητά σου στα ύψη.

Κατερίνα Π.