Bio food

09.07.2007
Μπορεί τα βιολογικά προϊόντα να είναι πιο ακριβά, αλλά μας θυμίζουν τη φυσική γεύση και το άρωμα που κοντεύαμε να ξεχάσουμε και κυρίως προστατεύουν την υγεία μας. Τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας περιέχουν περίπου 20-30% λιγότερο νερό από τα συμβατικά και έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πρωτεϊνών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μεταλλικών

Μπορεί τα βιολογικά προϊόντα να είναι πιο ακριβά, αλλά μας θυμίζουν τη φυσική γεύση και το άρωμα που κοντεύαμε να ξεχάσουμε και κυρίως προστατεύουν την υγεία μας. Τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας περιέχουν περίπου 20-30% λιγότερο νερό από τα συμβατικά και έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πρωτεϊνών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μεταλλικών αλάτων και ενζύμων. Παράλληλα, είναι ασφαλή για την υγεία μας, μια και δεν περιέχουν υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που υπάρχει η πιθανότητα αθροιστικά να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας.

Τέλος, καλλιεργούνται με μεθόδους πολύ πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Στην ουσία, στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία επιμένουν στον υγιεινό τρόπο καλλιέργειας και εκτροφής χρησιμοποιώντας μεθόδους που δεν βλάπτουν το περιβάλλον, χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων, εντομοκτόνων παρασιτοκτόνων και ορμονών. Με αυτό τον τρόπο παράγονται υγιεινά, φυσικά προϊόντα, απαλλαγμένα από τοξικές ουσίες. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρησιμοποίηση εναλλακτικών μεθόδων αντιμετώπισης ασθενειών και ζιζανίων, καθώς και τεχνικών παραγωγής, όπως η εναλλαγή των καλλιεργειών, η ανακύκλωση φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων, η χρήση, κατά το δυνατόν, ιθαγενών φυλών ζώων και φυτών, η φυσική διατροφή, η ελεύθερη και υγιεινή βόσκηση κλπ.

Αυθεντικότητα
Αν και σήμερα τα βιολογικά τρόφιμα απευθύνονται σε όλο και περισσότερο συνειδητοποιημένους καταναλωτές, υπάρχουν και πολλοί πολέμιοι, οι οποίοι πρώτα απ όλα αναρωτιούνται πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι κάποια προϊόντα είναι όντως βιολογικά. Την αυθεντικότητα των προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας προασπίζει η ίδια η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως απαιτούν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί 2092/91 και 1804/99, η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας ελέγχεται σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και της επεξεργασίας τους από αρμόδιους εγχώριους και ξένους οργανισμούς πιστοποίησης. Ταυτόχρονα, τα βιολογικά προϊόντα υποχρεωτικά φέρουν το σήμα και τον κωδικό του οργανισμού σε εμφανές σημείο πάνω στην ετικέτα τους. Στα πιστοποιημένα προϊόντα πρέπει να υπάρχει και ο κωδικός του παραγωγού, ο οποίος είναι μοναδικός και διασφαλίζει την αυθεντικότητα του προϊόντος.

Η εμφάνιση
Τα βιολογικά προϊόντα συχνά είναι πιο «άσχημα» από τα συμβατικά στην εμφάνιση. Αυτό συμβαίνει γιατί τα λιπάσματα και οι ορμόνες δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά όψη, σχήμα και χρώμα που είναι μεν συμβατά με τις ανάγκες του μάρκετινγκ, δεν είναι όμως καθόλου συμβατά με τη φυσική τους μορφολογία. Σε αντίθεση με τα βιολογικά, που είναι απολύτως φυσικά.

Η τιμή
Τα βιολογικά είναι ακριβότερα από τα συμβατικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει επειδή καλλιεργούνται με μεθόδους που δεν βοηθούν στην ποσοτική ανάπτυξη της παραγωγής. Η έλλειψη συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων μειώνει τις παραγωγές και συχνά τις ελαχιστοποιεί (λόγω ασθενειών και εντόμων που προκαλούν ζημιές). Στην κτηνοτροφία, το πρόβλημα εμφανίζεται επίσης με την ίδια ένταση: Οι φυσικές τροφές, χωρίς τα κάθε είδους «συνθετικά πρόσθετα» με τις γνωστές επιπτώσεις υγείας στον άνθρωπο, δεν προσφέρουν τους όγκους παραγωγής των συμβατικών μεθόδων.

Η κτηνοτροφία
Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι μισό κιλό οργανικό γάλα έχει κατά μέσο όρο 68% περισσότερα Ω3, που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου από το συμβατικό γάλα. Οσο για το κρέας; Τα συμβατικά ζώα τρέφονται με πολύ επικίνδυνα κοκτέιλ αντιβιοτικών και φαρμάκων (για γρήγορη ανάπτυξη), όπως και αντιπαρασιτικών σε καθημερινή βάση, ακόμα και αν δεν έχουν κάποια ασθένεια. Η βιολογική κτηνοτροφία σέβεται τα ζώα και τις ανάγκες τους. Τα ζώα ζουν ακολουθώντας τους φυσικούς ρυθμούς τους, έχοντας στη διάθεσή τους άνετους χώρους, δηλαδή εκτεταμένα βοσκοτόπια και ευρύχωρα, καλά αεριζόμενα στέγαστρα.

Από πού να ξεκινήσουμε
Σε μια λίστα όπου αναφέρονται τα 10 προϊόντα που επηρεάζονται περισσότερο από τα εντομοκτόνα δηλαδή εκείνα που θα έπρεπε πρώτα να αντικατασταθούν από τα βιολογικά, συμπεριλαμβάνονται το αλεύρι, οι πατάτες, το ψωμί, τα αχλάδια, τα σταφύλια, οι φράουλες, οι ντομάτες και τα αγγούρια. Το σέλερι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε εντομοκτόνα απ όλα τα λαχανικά και τα εσπεριδοειδή έχουν μεγάλη ποσότητα φυτοφαρμάκων στη φλούδα. Οπότε ενημερωθείτε, ανακαλύψτε την κοντινότερη λαϊκή με βιολογικά στην περιοχή σας και γίνετε πελάτες των καταστημάτων με βιολογικά προϊόντα όπου θα ανακαλύψετε πληθώρα εξαιρετικών προϊόντων.