Η θρεπτική αξία των δημητριακών

09.01.2004
Πολύς λόγος γίνεται για το αν παχαίνει και πόσο το ψωμί. Τα 100 γραμμάρια δίνουν περίπου 250 θερμίδες. 'Ομως, ας μην ξεχνάμε ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ψωμιού οδηγεί στην πολυφαγία και ότι το ψωμί με σάλτσες παχαίνει.
Πολύς λόγος γίνεται για το αν παχαίνει και πόσο το ψωμί. Τα 100 γραμμάρια δίνουν περίπου 250 θερμίδες. 'Ομως, ας μην ξεχνάμε ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ψωμιού οδηγεί στην πολυφαγία και ότι το ψωμί με σάλτσες παχαίνει. Επίσης το πιτυρούχο ψωμί, λόγω των ινών που περιέχει, μας δημιουργεί πιο εύκολα αίσθημα του κορεσμού και κατ' αυτόν τον τρόπο μας βοηθάει στην απώλεια περιττών κιλών.

Εκτός από το ψωμί πάντα καταναλώναμε και συνεχίζουμε να καταναλώνουμε και άλλα προϊόντα που προέρχονται από τα δημητριακά.
Το πασίγνωστο παραδοσιακό παξιμάδι, είτε είναι σιταρένιο, κρίθινο, σικάλεως είτε ανάμεικτο, είναι ένα πολύ υγιεινό "ψωμί" που προσφέρει στον οργανισμό μας περισσότερα καλά από τον αντίστοιχο τύπο ψωμιού. Είναι πιο χορταστικό, άρα δεν παχαίνει όσο το ψωμί, είναι ελαφρύ για το στομάχι, νόστιμο και μπορούμε να το έχουμε παντού και πάντα.

Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλά υγιεινά αρτοσκευάσματα (κουλούρια, βουτήματα κ.λ.π.) όπως και τα παραδοσιακά μας προϊόντα τραχανάς, χόντρος, ξινόχοντρος και διάφορα ζυμαρικά. Τα βρίσκουμε σε εξειδικευμένα καταστήματα, στα σούπερ μάρκετ ή στους τόπους παραγωγής. Καλό είναι λοιπόν να αυξήσουμε την κατανάλωση των προϊόντων που προέρχονται από τα πλήρη ή σχεδόν πλήρη δημητριακά, να ρωτάμε για αυτά και να διαβάζουμε τις ετικέτες.

Τέλος, αξίζει να σταθούμε σε κάποια προϊόντα υγιεινής διατροφής που, ενώ δεν υπήρχαν παλιότερα στη διατροφή των ανθρώπων, σήμερα με τη βοήθεια της βιομηχανίας τροφίμων αποτελούν ένα άριστο συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Πρόκειται για τα διάφορα σκευάσματα δημητριακών προϊόντων που καταναλώνονται στα πρόχειρά μας γεύματα (κυρίως πρωινό) και συνοδεύονται με γάλα.