Τοξικές επαφές και πώς να τις αποφύγεις

01.10.2008
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιβαρύνουν το περιβάλλον με πολυάριθμες τοξικές ουσίες, που τελικά εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω των τροφών, της αναπνοής ή της επαφής με το δέρμα. Αν δεν θέλεις το πρόσωπό σου να παραμορφωθεί, το δέρμα να πρασινίσει και να θυμίζεις τον "Τζόκερ" τελικά, πάρε τα μέτρα σου...

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιβαρύνουν το περιβάλλον με πολυάριθμες τοξικές ουσίες, που τελικά εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω των τροφών, της αναπνοής ή της επαφής με το δέρμα. Το αποτέλεσμα αυτών των... τοξικών επαφών είναι η σταδιακή και αμετάκλητη επιβάρυνση της υγείας, αλλά και της εμφάνισής μας. Αν δεν θέλεις το πρόσωπό σου να αλλοιωθεί πρόωρα, το δέρμα σου να πρασινίσει και σιγά σίγά ν' αρχίσεις να θυμίζεις τον "Τζόκερ" τελικά, πάρε τα μέτρα σου...

Ποιές είναι οι τοξικές ουσίες που πρέπει να προσέξεις

Από τις πλέον επικίνδυνες τοξικές ουσίες είναι τα βαρέα μέταλλα (υδράργυρος, κάδμιο, μόλυβδος, νικέλιο κ.ά.), η χρήση των οποίων αποτελεί συνήθη πρακτική στις χημικές βιομηχανίες. Τα βαρέα μέταλλα βρίσκονται σχεδόν παντού στη φύση. Για παράδειγμα, ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει ενώσεις μολύβδου από την καύση της βενζίνης των αυτοκινήτων, η θάλασσα δέχεται τον υδράργυρο από τα βιομηχανικά και αστικά λύματα, ενώ η καύση σκουπιδιών και οι πυρκαγιές δασών απελευθερώνουν λογής, λογής τοξικά μέταλλα, που περνούν μέσω των βροχών στο έδαφος και από εκεί στον υδροφόρο ορίζοντα και την τροφική αλυσίδα. Βαρέα μέταλλα μπορεί να υπάρχουν επίσης μέσα στα σπίτια, στις σωληνώσεις του νερού, τις μπογιές, τα οικιακά σκεύη και προϊόντα, τα πλαστικά, μέχρι και στο... στόμα μας, π.χ. σε σφραγίσματα ή εμφυτεύματα παλαιού τύπου .

Πόσο επικίνδυνα είναι τα βαρέα μέταλλα;

Εκτός από τη μεγάλη διάδοση και την υψηλή τοξικότητα, εκείνο που καθιστά τα βαρέα μέταλλα ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι το γεγονός ότι ενώ αθροίζονται εύκολα στο σώμα μας, αποβάλλονται πολύ δύσκολα ή και καθόλου. Έτσι, κάθε νέα ποσότητα που προσλαμβάνουμε προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες, με αποτέλεσμα η συγκέντρωσή τους να αυξάνεται συνεχώς. Αυτό δηλητηριάζει για χρόνια τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας.

Πάρε τα μέτρα σου

  1. Μη χρησιμοποιείς μαγειρικά σκεύη από περιέχουν αλουμίνιο, χαλκό ή μόλυβδο.
  2. Δώσε έμφαση στις φυτικές τροφές αντί στις ζωικές.
  3. Απόφυγε την κατανάλωση αιγοπροβάτων και βοωειδών μεγάλης ηλικίας. Να προτιμάς τα νεαρότερης ηλικίας ζώα, αλλά κυρίως κοτόπουλα και χοιρινά.
  4. Μην καταναλώνεις λίπος, δέρμα ή εσωτερικά όργανα ζώων.
  5. Προτίμησε τα άπαχα από τα πλήρη γαλακτοκομικά, καθώς οι περισσότερες τοξικές ουσίες αποθηκεύονται στο λίπος.
  6. Να τρως ψάρια μικρότερου μεγέθους, όπως π.χ. σαρδέλες, αθερίνες και γαύρους. Μείωσε την κατανάλωση μεγάλων ψαριών, όπως ξιφία και τόνο, ψαριών σε κονσέρβες αμφιβόλου ποιότητας, οστρακοειδών και κεφαλόποδων. Η σύσταση αυτή μάλιστα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις εγκύους. Πρόσφατη έρευνα της δρ. Έμιλι Όκεν, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι τα παιδιά τριών ετών των οποίων οι μητέρες έτρωγαν περισσότερα ψάρια την περίοδο της εγκυμοσύνης είχαν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ γνωστικών λειτουργιών, συγκριτικά με εκείνα που οι μητέρες τους απέφευγαν τα ψάρια. Ωστόσο, οι επιστήμονες βρήκαν ότι ανάλογα με την ποσότητα και το είδος ψαριών που κατανάλωνε η έγκυος αυξανόταν και η ποσότητα υδραργύρου στο σώμα της. Κι ακόμη ότι τα παιδιά που εκτίθονταν σε περισσότερο υδράργυρο απέδιδαν λιγότερο στα τεστ.
  7. Κατανάλωσε τακτικότερα σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο, μήλο, λεμόνι, πορτοκάλι, ακτινίδιο, σταφύλι, μπρόκολο, πράσινα φασολάκια και τσάι κατά προτίμηση όλα βιολογικής προέλευσης ή πιστοποιημένης γεωργικής παραγωγής.
  8. Προστάτευσε και υποβοήθησε την αποτοξίνωση του οργανισμού με συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν αντιοξειδωτικά (π.χ. σελήνιο), βιταμίνες (π.χ. Β και C), φυτοθρεπτικά και βότανα με αντιτοξικές ιδιότητες.