Πώς μας επηρεάζουν οι διατροφικές μας επιλογές, πέρα από το βάρος μας

09.03.2024
Πώς μας επηρεάζουν οι διατροφικές μας επιλογές, πέρα από το βάρος μας
Η άποψη πως ό,τι επιλέγουμε να φάμε θα επηρεάσει σημαντικά το βάρος μας είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή η ζυγαριά μάς γεμίζει με φόβο και άγχος ή επειδή όλοι γύρω μας, λίγο-πολύ, υποστηρίζουν με πάθος αυτό τον ισχυρισμό και μας επηρεάζουν. Έχουμε αναλογιστεί, όμως ποτέ τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι διατροφικές μας συνήθειες σε άλλους τομείς της ζωής; Έχουμε παρατηρήσει αλλαγές στον εαυτό μας πέρα από το σωματικό βάρος;

Τα τρόφιμα που επιλέγουμε στην καθημερινότητά μας καθρεφτίζουν ολόκληρο το είναι μας, μερικές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Μήπως τελικά η κάθε διατροφική επιλογή, συνειδητή και μη, “συνεργάζεται” με κάθε πτυχή του εαυτού μας; Ποιους τομείς του οργανισμού μας επηρεάζει; Πάμε να τους δούμε μαζί!

Στην ψυχική μας υγεία

Έχουμε πολλά “κουτάκια” να συμπληρώσουμε όταν πρόκειται για το σώμα μας. Το γυμνάζουμε; Με τι τρόφιμα επιλέγουμε να το τροφοδοτήσουμε; Προσέχουμε τί τρώμε; Οργανώνουμε τα δικά μας έτοιμα γεύματα για δίαιτα με σκοπό να επιτύχουμε κάθε διατροφικό στόχο; Για τα “κουτάκια” της υγείας μας όμως σε τί ενέργειες έχουμε προβεί;

Μια πιο διεισδυτική ματιά είναι αρκετή για να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τη σύνδεση μεταξύ της ψυχικής μας υγείας και των διατροφικών μας επιλογών. Με λίγα λόγια, ό,τι τρώμε έχει επίδραση και στο σώμα και στον εγκέφαλό μας. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά που συμβάλλουν καταλυτικά στη μείωση του άγχους ή τα αβγά που διασφαλίζουν την προστασία του εγκεφάλου. Κι από την άλλη, ας πιάσουμε το αλκοόλ και τα τηγανητά που η (υπερβολική) κατανάλωσή τους μπορεί να κάνει τον οργανισμό μας περισσότερο επιρρεπή σε κατάθλιψη και στρες. Με μικρές, πρακτικές συνήθειες μπορούμε εύκολα να εξασφαλίσουμε κι ένα όμορφο “φαίνεσθαι”, κι ένα πραγματικά καθαρό και διαυγές “είναι”.

Στον ύπνο μας

Είμαστε έτοιμοι να κοιμηθούμε, το δωμάτιό μας είναι καθαρό, τα φώτα κλειστά, περιμένουμε να βυθιστούμε σε έναν χαλαρωτικό ύπνο, όμως εκείνος δε λέει να μας επισκεφτεί. Σκεφτήκαμε ποτέ ότι ένα σωστό γεύμα μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για έναν ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο;

Ποιά είναι λοιπόν τα τρόφιμα που μας “μπλοκάρουν” τον ύπνο; Οι ειδικοί, συνιστούν να μένουμε μακριά από μεγάλα και βαριά γεύματα, από καφεϊνούχα και αλκοολούχα ροφήματα, καθώς και πικάντικα τρόφιμα, ενώ να προτιμούμε τα μικρά και πιο συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα, τα κεράσια, τις μπανάνες, τη γαλοπούλα και τα προϊόντα ολικής αλέσεως. Προτού λοιπόν ανησυχήσουμε για την κακή ποιότητα του ύπνου μας, ας ρίξουμε μια ματιά στη διατροφή μας! Αυτή, τις περισσότερες φορές, θα δώσει τη λύση!

Παραγωγικότητα κι εργασία

Το πρωινό γεύμα όντως είναι το πιο σημαντικό και δυναμωτικό γεύμα της ημέρας, αλλά τί συμβαίνει με όλα τα υπόλοιπα; Για πόσο θα κρατήσει αυτή η ενέργεια; Ήρθε η ώρα λοιπόν να δώσουμε την ίδια βαρύτητα σε όλα τα γεύματα! Οι αλλαγές που θα παρατηρήσουμε στην παραγωγικότητά μας θα μας εκπλήξουν! Πιάτα με πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, ψάρι και αυγά μπορούν να μας υποστηρίξουν άψογα, ακόμα και τις πιο δύσκολες κι απαιτητικές μέρες, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά θα κρατήσουν τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση!

Πέρα από το φαγητό, γιατί το μυαλό μας “πάει” κατευθείαν εκεί, είναι καιρός να σκεφτούμε και πόσο νερό καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα. Εξάλλου, ένας σωστά ενυδατωμένος οργανισμός βελτιώνει αδιαπραγμάτευτα την εγκεφαλική μας απόδοση, συμβάλλοντας στην καλύτερη συγκέντρωση και διαύγεια του μυαλού!

Στην τσέπη μας

Είδαμε ξεκάθαρα ότι οι διατροφικές μας επιλογές μπορούν αναμφίβολα να αφήσουν το αποτύπωμά τους και στη σωματική, αλλά και την ψυχική μας υγεία. Και να που το ίδιο συμβαίνει και στην τσέπη μας! Όποιο διατροφικό δρόμο κι αν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε, τα χρήματα θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στα τρόφιμα που θα εντάσσουμε στα καθημερινά μας γεύματα.

Άλλωστε, είναι ευρέως γνωστό ότι οι πιο θρεπτικές επιλογές έχουν την τάση να κοστίζουν περισσότερο, ενώ τα επεξεργασμένα και τα “fast food” είναι σαφώς πιο προσιτά στους περισσότερους. Ωστόσο, δε χρειάζεται να είμαστε πλούσιοι για να είμαστε υγιείς. Υπάρχουν μερικές έξυπνες κι υγιεινές διέξοδοι που μπορούν να μας εισάγουν στην οικονομική, γευστική και θρεπτική πλευρά των τροφίμων. Για παράδειγμα, μπορούμε να ετοιμάσουμε από το σπίτι ένα υγιεινό κολατσιό με κοτόπουλο και λαχανικά, ακόμα κι αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς για ένα γρήγορο σνακ. Όπως και να έχει, πάντα θα υπάρχουν τρόποι να προσέξουμε τον εαυτό μας, μένοντας πιστοί σε ποιοτικές λύσεις που δε θα “πονάνε” την τσέπη μας.

Η διατήρηση μιας ισορροπημένης κι ενδελεχούς διατροφής είναι κάτι περισσότερο από ένα νούμερο στη ζυγαριά. Ας διοχετεύσουμε λοιπόν λίγη από την ενέργεια που ξοδεύουμε για να “χτίσουμε” ένα ιδεατό σώμα σε διατροφικές επιλογές που θα ευφραίνουν το σώμα, θα οξύνουν το νου και θα αναζωπυρώνουν το “είναι” μας!

Τελευταία τροποποίηση στις 08.03.2024 - 12:40