Είναι υγιεινό και θρεπτικό το σοκολατούχο γάλα;

23.09.2022
Είναι υγιεινό και θρεπτικό το σοκολατούχο γάλα;
Το σοκολατούχο γάλα θεωρείται συνήθως ως παιδικό ρόφημα. Αλλά και οι ενήλικες το λατρεύουν ειδικά για τη γεύση του. Καθώς πηγαίνεις όμως στο ψυγείο του σουπερ μάρκετ να πάρεις το αγαπημένο ρόφημα της παιδικής σου ηλικίας, ίσως αναρωτιέσαι αν το σοκολατούχο γάλα έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία. Διάβασε λοιπόν τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το αγαπημένο σου σοκολατούχο γάλα και τι λένε οι έρευνες για το πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου.

Η θρεπτική αξία του σοκολατούχου γάλακτος

Ακριβώς όπως το άγλυκο, χωρίς γεύση γάλα, το σοκολατούχο γάλα διατίθεται σε πλήρεις ποικιλίες (3,5% λιπαρά, 2%, 1% και άπαχες).

Ένα μπουκάλι 225 γραμμαρίων σοκολατούχου γάλακτος 1% περιέχει 150 θερμίδες, 2,5 γραμμάρια λίπους, 23 γραμμάρια υδατάνθρακες (με περίπου 10 γραμμάρια ως πρόσθετη ζάχαρη) και 8 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτή η μερίδα περιέχει επίσης 20% της ημερήσιας αξίας για ασβέστιο, 30% για τη βιταμίνη Β ριβοφλαβίνη, 10% για κάλιο και 15% για βιταμίνες A και D. Εν ολίγοις, ενώ το σοκολατούχο γάλα παρέχει ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά, προσφέρει επίσης το ένα τρίτο της συνιστώμενης μέγιστης ημερήσιας πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης για τις γυναίκες, με βάση τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του USDA, κάθε φλιτζάνι 225 γρ. σοκολατούχου γάλακτος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (1%) παρέχει επίσης 209 γρ. νερό, το οποίο συμβάλλει στην ενυδάτωση.

Εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις σιρόπι σοκολάτας για να φτιάξεις το δικό σου σοκολατούχο γάλα, είναι καλύτερο ή χειρότερο από το να πίνεις έτοιμο σοκολατούχο γάλα; Εξαρτάται από το πόσο λίγο ή πολύ σιρόπι θα βάλεις, αλλά μάλλον δεν πρέπει να το κάνεις. Μία κουταλιά της σούπας σιρόπι σοκολάτας που προστίθεται σε 225 γρ. γάλακτος περιέχει 10 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης, ίδια με αυτή που περιέχεται σε 225 γρ.σοκολατούχου γάλακτος.

Πόσο υγιεινό είναι το σοκολατούχο γάλα

Οι μελέτες σχετικά με το σοκολατούχο γάλα και τα αποτελέσματα στην υγεία σε ενήλικες είναι ανεπαρκείς. Αντίθετα, τα ευρήματα βασίζονται σε έρευνα για το κύριο συστατικό του ίδιου του γάλακτος -όχι το σοκολατούχο γάλα- και αυτά τα ευρήματα είναι ανάμεικτα.

Αλλά εδώ είναι κάτι βασικό που πρέπει να θυμάσαι: Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της καθημερινής (και συχνά, υψηλής) κατανάλωσης γάλακτος. Πολλοί άνθρωποι πίνουν σοκολατούχο γάλα πού και πού. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση ενός ποτηριού σοκολατούχου γάλακτος μία φορά την εβδομάδα δεν θα έχει την ίδια επίδραση στην υγεία με ένα ή περισσότερα ποτήρια από αυτό την ημέρα.

Συμπέρασμα:

Αν ψάχνεις περιστασιακά να απολαύσεις ένα σοκολατούχο γάλα, μπορεί να προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από μια άλλη γλυκιά επιλογή, όπως το παγωτό ή ένα μπράουνι. Και μετά από μια σκληρή γυμναστική, το σοκολατούχο γάλα μπορεί να προσφέρει τα υγρά και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να υποστηρίξουν την αποκατάσταση του οργανισμού σου.

Επιπλέον, κάθε τρόφιμο που καταναλώνεις κάθε τόσο είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσει σημαντικά τη διατροφική σου κατάσταση. Εάν το σοκολατούχο γάλα είναι ένα από τα αγαπημένα σου που δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό, απόλαυσέ το μια στο τόσο. Και αν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να καταναλώσεις γαλακτοκομικά, αναζήτησε φυτικές εναλλακτικές που προσφέρουν παρόμοια κρεμώδη σύνθεση και ικανοποιούν τη λαχτάρα για κάτι γλυκό και σοκολατένιο.