Πώς επηρεάζει το σώμα σου η υπερβολική κατανάλωση καφέ

01.09.2022
Πώς επηρεάζει το σώμα σου η υπερβολική κατανάλωση καφέ
Είτε πίνεις ένα ζεστό καπουτσίνο στο δρόμο για τη δουλειά είτε απολαμβάνεις ένα γλυκό λάτε μετά από μια σημαντική παρουσίαση, είναι δύσκολο να φανταστείς μια μέρα χωρίς καφέ. Και επειδή ο καφές σε βοηθά να ανακτήσεις ενέργεια σε σύντομο χρονικό διάστημα, πολλές από εμάς δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να πιούμε πολλά φλιτζάνια για να ανεφοδιαστούμε με καύσιμα και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όλη την ημέρα. Και επειδή δεν αντέχουμε τη σκέψη να περάσουμε τη μέρα χωρίς ένα ζεστό ή κρύο φλιτζάνι καφέ, καλό είναι να ξέρουμε πώς μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό μας η υπερβολική κατανάλωση καφέ.

Μπορεί να φανεί στα νύχια σου

Εκτός από το να σε κάνει να αισθάνεσαι νευρική, η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του σιδήρου σου και να προκαλέσει αναιμία. Αυτή η αρκετά κοινή πάθηση επηρεάζει την ποσότητα των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς του σώματός σου και σε κάνει να αισθάνεσαι αδύναμη και κουρασμένη. Εκτός από τη χαμηλή ενέργεια, η αναιμία μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση των νυχιών σου, με αποτέλεσμα τα μισοφέγγαρα των νυχιών σου (οι μηνίσκοι) να γίνονται λιγότερο ορατά ή ακόμα και να εξαφανίζονται.

Τι μπορεί να συμβείστο σώμα σου αν το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί είναι να πίνεις καφέ

Μπορεί να αναστατώσει το στομάχι σoυ

Αν αισθάνθηκες ποτέ ότι η κατανάλωση πολλών φλιτζανιών καφέ σε κάνει να πηγαίνεις πιο συχνά στην τουαλέτα, υπάρχει στην πραγματικότητα μια επιστημονική εξήγηση για αυτό. Επειδή ο καφές είναι όξινος, ερεθίζει το βλεννογόνο του στομάχου και προκαλεί κράμπες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια. Μπορεί να αντιμετωπίσεις αυτές τις δυσάρεστες συνέπειες ακόμα κι αν πίνεις ντεκαφεϊνέ, επομένως είναι καλύτερα να προσέχεις την πρόσληψη καφεΐνης και να επιλέξεις λιγότερο όξινες ποικιλίες, όπως γαλλικό ή εσπρέσο.

Μπορεί να σoυ προκαλέσει πονοκεφάλους

Αν και πολλοί άνθρωποι ελπίζουν ότι ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ θα εξαφανίσει έναν ενοχλητικό πονοκέφαλο, μπορεί στην πραγματικότητα να τον κάνει χειρότερο. Η καφεΐνη σε κάνει να ουρείς πιο συχνά, κάτι που αφυδατώνει ελαφρώς το σώμα σου και μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Παρόλο που περίπου τέσσερα φλιτζάνια παρασκευασμένου καφέ την ημέρα θεωρούνται ασφαλής ποσότητα καφεΐνης για υγιείς ανθρώπους, στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να ανεχτούμε πολύ λιγότερο και η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει επώδυνες ημικρανίες.

Έχει άσχημη γεύση ο καφές σου; Να τι μπορεί να φταίει

Μπορεί να γεράσει το δέρμα σου πιο γρήγορα

Ενώ ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα σου από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να μειώσει το κολλαγόνο στα κύτταρα σου. Επειδή το κολλαγόνο είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας σφριγηλής και νεανικής επιδερμίδας, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να κάνει το δέρμα σoυ λιγότερο ελαστικό και πιο ευάλωτο στις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.