7 τροφές πλούσιες σε φώσφορο

13.06.2022
7 τροφές πλούσιες σε φώσφορο
Όσα πρέπει να ξέρεις για το μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση γερών οστών

Ακόμη κι αν ξέρουμε μερικές πληροφορίες σε ό,τι αφορά τη διατροφή, εξακολουθούμε μερικές φορές να συναντάμε θρεπτικά συστατικά που δεν μας γνωρίζουμε. Για πολλούς, ο φώσφορος ανήκει ακριβώς σε αυτήν την κατηγορία.

Μέρος της αγνοίας μας σε ό,τι αφορά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο οφείλεται στο γεγονός ότι - ευτυχώς - η έλλειψη φωσφόρου είναι ασυνήθιστη. Ο φώσφορος εξακολουθεί να είναι ένα ζωτικής σημασίας στοιχεία με σημαντικά οφέλη, όπως η διατήρηση δυνατών και υγιών οστών. "Ο φώσφορος είναι σημαντικός για την ενίσχυση της αντοχής των οστών καθώς και για τη διατήρηση γερών δοντιών, επειδή τα οστά και τα δόντια μας είναι μέρη όπου αποθηκεύεται ο φώσφορος", λέει η διαιτολόγος Bianca Tamburello. Αυτό τον καθιστά το δεύτερο πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα. "Ο φώσφορος είναι επίσης απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία των μυών, είναι βασικό μέρος των κυττάρων και των γονιδίων μας και εμπλέκεται στη διαδικασία του σώματος να μετατρέψει την τροφή σε μια μορφή ενέργειας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε».

Πώς τα φυτικά έλαια μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή σας πίεση

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, η ελλειπής λήψη φωσφόρου μπορεί να οδηγήσει σε "απώλεια όρεξης, αναιμία, μυϊκή αδυναμία, προβλήματα συντονισμού, πόνο στα οστά, μαλακά και παραμορφωμένα οστά, υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης, αίσθημα καψίματος ή τσιμπήματα στο δέρμα και σύγχυση". Ευτυχώς, εάν ακολουθείς μια ολοκληρωμένη διατροφή, πιθανότατα λαμβάνεις αρκετό φώσφορο.

7 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο
Σαρδέλες
«Οι σαρδέλες είναι μια σούπερ πηγή φωσφόρου και έχουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία. Είναι γεμάτες με ασβέστιο, το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους αναζητούν μη γαλακτοκομικά τρόφιμα με ασβέστιο. Οι σαρδέλες έχουν επίσης σημαντική ποσότητα βιταμίνης D, η οποία είναι μια άλλη θρεπτική ουσία που υποστηρίζει τα οστά, και βιταμίνη Β12, σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου, των κυττάρων και των νεύρων», λέει η Tamburello.

Σπόροι κολοκύθας
"Οι σπόροι κολοκύθας είναι μια ισχυρή τροφή που προσφέρει θρεπτικά συστατικά", λέει η Tamburello. "Εκτός από την παροχή σημαντικής ποσότητας φωσφόρου, οι σπόροι κολοκύθας είναι μια πηγή φυτικής πρωτεΐνης, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους δεν τρώνε κρέας και έχουν υγιή λίπη, φυτικές ίνες και πολύ μαγνήσιο." Συνιστά να πασπαλίζεις σπόρους κολοκύθας σε σαλάτες, ψητά λαχανικά, πλιγούρι βρώμης και γιαούρτι.

Κοτόπουλο
Εκτός από την προσφορά σημαντικής ποσότητας φωσφόρου, η Tamburello λέει ότι το κοτόπουλο είναι (φυσικά) μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, η οποία είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για το χτίσιμο και τη διατήρηση υγιών μυών. "Το κοτόπουλο έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, γι' αυτό και κατηγοριοποιείται ως άπαχη επιλογή", ​​λέει.

Γαλοπούλα
"Η γαλοπούλα είναι μια άλλη άπαχη πρωτεΐνη που είναι μια εξαιρετική πηγή φωσφόρου. Το σκούρο και το ανοιχτό κρέας είναι και οι δύο εξαιρετικές επιλογές, αν και το πιο ανοιχτό κρέας προσφέρει λίγο περισσότερο φώσφορο", λέει η Tamburello.

Σολομός
Σύμφωνα με την Tamburello, ο σολομός είναι μια διατροφική δύναμη και περιέχει δυσεύρετα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D και τα υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά. "Ο σολομός έχει επίσης ευεργετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Συνιστώ να αναζητήσεις σολομό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο".

Γιαούρτι
"Το γιαούρτι είναι εξαιρετικό ως ένα απλό σνακ—περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο, το οποίο είναι βασικά το τρίπτυχο των θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν τα οστά", λέει η Tamburello. «Αν δεν σου αρέσει να τρως σκέτο γιαούρτι, δοκίμασε μια παραλλαγή του όταν φτιάχνεις συνταγές που απαιτούν βαριά κρέμα ή μαγιονέζα. Το τυρί, το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές για να προσθέσεις περισσότερο φώσφορο στη διατροφή σου".

Αυγά
"Το να ξεκινάς τη μέρα σου με αυγά μπορεί να σε βοηθήσει να καλύψεις σχεδόν το 30 τοις εκατό της μέσης ημερήσιας σύστασης για φώσφορο. Τα αυγά είναι επίσης μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης και είναι φορτωμένα με θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών A, D, E και K, βιοτίνη, σίδηρο και σελήνιο", λέει η Tamburello. Προσθέτει επίσης ότι έχουν φυλλικό οξύ και χολίνη, τα οποία είναι δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για υγιή μωρά. "Και μην παραλείψεις τον κρόκο: Εδώ υπάρχει ο περισσότερος φώσφορος."