Πώς ξεκίνησε το έθιμο του σουβλίσματος του αρνιού;

24.04.2022
Πώς ξεκίνησε το έθιμο του σουβλίσματος του αρνιού;
Το διαδεδομένο έθιμο που έχει συνδεθεί με τον εορτασμό του Πάσχα έχει ιδιαίτερες ρίζες

Το Πάσχα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χώρας, και το σούβλισμα του οβελία είναι το πιο χαρακτηριστικό έθιμο της ημέρας εκείνης. Παρ'όλο που το σούβλισμα ήταν αρχικά έθιμο της Ρούμελης και της Πελοποννήσου, έχει ξεκινήσει από κάπου διαφορετικά.

Πώς να μην πάρεις κιλά το Πάσχα

Το Πάσχα είναι μια εβραϊκή γιορτή που συμβολίζει το πέρασμα των Εβραίων από την δουλεία των Αιγυπτίων στην ελευθερία. Σύμφωνα με την παράδοση, πριν ξεκινήσουν για τη μεγάλη έξοδο, ο Θεός είπε στο πλήθος μέσω του Μυωησή να συγκεντρωθούν σε ομάδες και όλες οι οικογένειες να θυσιάσουν από ένα αρνί. Οι οικογένειες τα έφαγαν χωρίς να σπάσουν τα κόκκαλα, με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα, ενώ με το αίμα του έβαψαν τις πόρτες τους. Από την άλλη, στο Χριστιανικό Πάσχα, το οποίο συμβολίζει το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή μέσω της Ανάστασης του Χριστού, το αρνί που θυσιάζεται συμβολίζει τον Ιησού Χριστό που φέρει τις αμαρτίες του κόσμου. Ο λόγος που ο αμνός συμβολίζει τον Χριστό, είναι γιατί ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού.

Στο εβραϊκό πάσχα, οι Εβραίοι ποιμένες έσφαζαν και προσέφεραν τα αρνιά ως θυσία στο Θεό για να τον τιμήσουν και να τον ευχαριστήσουν, αλλά έπειτα οι Χριστιανοί καθιέρωσαν το Πάσχα ως δική τους γιορτή. Έτσι λοιπόν διατηρήθηκε το έθιμο αυτό, κατά το οποίο οι πιστοί μοιράζονται το αρνί, που συμβολίζει τον Χριστό, o οποίος θυσιάστηκε για μας.