6 έξυπνες συμβουλές για σνακ που θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις τις υπερβολές

21.04.2022
6 έξυπνες συμβουλές για σνακ που θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις τις υπερβολές
Κάνε τα σνακ σύμμαχο σου για ενέργεια και καλή διάθεση

Υποχρεώσεις, δουλειές σπιτιού, βόλτα για το σκύλο και συνεχής προετοιμασία σπιτικών γευμάτων – με τόσο φορτωμένο πρόγραμμα, τα σνακ φαίνονται απαραίτητα.

Το σνακ ήταν πάντα το κλειδί για να παραμείνουμε (σχετικά) υγιείς, αλλά φαίνεται πως όσο περισσότερο εργαζόμαστε περνώντας τη μέρα μας προσκολλημένες στους φορητούς μας υπολογιστές και ταυτόχρονα διαχειριζόμαστε τόσες καθημερινές υποχρεώσεις, τόσο πιο σημαντικό είναι να έχουμε εύκολη πρόσβαση σε κάτι που ξέρουμε ότι θα διατηρήσει την ενέργειά και τη διάθεση μας σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Διεθνές Συμβούλιο Πληροφοριών για τα Τρόφιμα, ένας στους τρεις καταναλωτές αναφέρει ότι τρώνε σνακ πιο συχνά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του COVID-19, ενώ η πλειοψηφία (34 τοις εκατό) δηλώνει ότι τσιμπολογάει πολλές φορές την ημέρα.

4 σνακ που μπορείς να φας πριν τον ύπνο και τονώνουν τη διάθεση σου

«Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα κακό με τα σνακ», λέει η γιατρός Amy Lee. «Είναι το είδος των τροφών που τσιμπολογάμε που μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τη διάθεσή μας, τη διανοητική διαύγεια και τον μεταβολισμό μας». Για αρχή, η Lee συνιστά να αποφεύγεις τα επεξεργασμένα σνακ γεμάτα με απλά σάκχαρα. Παρακάτω θα δεις τις κορυφαίες συμβουλές της Lee για να τρως σνακ με έξυπνο τρόπο:

Κατάλαβε γιατί τσιμπολογάς
Σύμφωνα με την Lee, τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι τσιμπολογούν λόγω πλήξης — ή απλώς από την ανάγκη να κάνουν κάτι με τα χέρια τους. «Την επόμενη φορά, προτού πιάσεις ένα σνακ, σταμάτα και αναρωτήσου αν το χρειάζεσαι πραγματικά, ή απλά βαριέσαι ή έχεις άγχος»ι.

Προτίμησε σνακ με πρωτεΐνη
Αν αποφασίσεις ότι χρειάζεσαι πραγματικά ένα σνακ, προσπάθησε να φας κάτι που θα σε κάνει να νιώθεις ικανοποιημένη και γεμάτη ενέργεια. «Αν πεινάς και το σώμα σου χρειάζεται φαγητό, εστίασε σε τροφές που σε χορταίνουν ή τουλάχιστον σε κρατούν μέχρι το επόμενο γεύμα σου χωρίς ζάχαρη, που προκαλεί υπνηλία». Η πρωτεΐνη είναι μια εξαιρετική επιλογή. Δοκίμασε βραστά αυγά, λαχανικά με χούμους ή μια μικρή μπάρα πρωτεΐνης που περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα.

Δώσε προτεραιότητα σε φρούτα και λαχανικά
Φάε φέτες αγγουριού αντί για πατατάκια και συνδύασε τα με γουακαμόλε και χούμους ή σέλινο και καρότα με μερικές κουταλιές της σούπας βούτυρο ξηρών καρπών.

Προγραμμάτισε την ώρα του σνακ σου
Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά αν ορίσεις μια ώρα για να επιτρέψεις στον εαυτό σου να φάει σνακ, μπορείς να γλιτώσεις από την ακούσια υπερκατανάλωση φαγητού ή το τσιμπολόγημα άχρηστων φαγητών.

Γέμισε το ντουλάπι σου — και προγραμματίσου εκ των προτέρων
Αντικατάστησε τις ανθυγιεινές επιλογές (μπισκότα, πατατάκια, κράκερ, καραμέλες) με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μπάρες πρωτεΐνης και ξηρούς καρπούς, ώστε να μην ενδώσεις σε κακούς πειρασμούς όταν πεινάσεις. Προετοιμάσου μαγειρεύοντας μια παρτίδα βραστά αυγά, κόβοντας λαχανικά σε κύβους ή ετοιμάζοντας «πακέτα» σνακ με τυριά και φρούτα.