5 τροφές που σε βοηθούν να διατηρήσεις υγιή τα μαλλιά σου

10.09.2020
5 τροφές που σε βοηθούν να διατηρήσεις υγιή τα μαλλιά σου
Είτε θέλεις να αποτρέψεις την τριχόπτωση είτε να διατηρήσεις πιο υγιή και πιο λαμπερά τα μαλλιά σου, μπορεί συχνά να αισθάνεσαι σαν να χρειάζεσαι μια μικρή περιουσία για ακριβά προϊόντα και θεραπείες μαλλιών.

Ωστόσο, η καλή διατροφή είναι εξίσου σημαντική. Η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της υγείας των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

Το Harper’s Bazaar μίλησε με τη διαιτολόγο Dr Carrie Ruxton σχετικά με τις καλύτερες τροφές για να βοηθήσεις τα μαλλιά σου να γίνουν πλούσια, δυνατά και λαμπερά, ανεξάρτητα από τον καιρό:

Για να βοηθήσεις τα μαλλιά σου να μακρύνουν πιο γρήγορ: Γαλακτοκομικά

Το τυρί cottage και το γιαούρτι είναι υπέροχοι, εύκολοι τρόποι για να λάβεις σημαντικές πρωτεΐνες όπως καζεΐνη και ορό γάλακτος στη διατροφή σου. Καθώς τα μαλλιά αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες, αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό είναι απαραίτητο τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη δύναμη τους.

Για να καταπολεμήσεις την τριχόπτωση: Λιπαρά ψάρια

Οι λιπαρές ποικιλίες (ο σολομός και το σκουμπρί) περιέχουν λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα-3, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της τριχόπτωσης. Το ψάρι περιέχει επίσης μια εντυπωσιακή ποσότητα σιδήρου και βιταμίνης Β12, τα οποία είναι απαραίτητα για υγιή μαλλιά (και το δέρμα): ο σίδηρος αποθηκεύεται στα θυλάκια των μαλλιών σου και χρησιμοποιείται για πολλές βασικές διαδικασίες του σώματος - όπως την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, της ουσίας στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο, για να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για να καταπολεμήσεις την ξηρότητα: Σκούρα πράσινα λαχανικά

Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο περιέχουν βιταμίνες Α και C - βασικά θρεπτικά συστατικά όταν πρόκειται για τα μαλλιά σου, επειδή βοηθούν το σώμα να παράγει φυσικά έλαια όπως το σμήγμα, το οποίο δρα σαν ένα φυσικό μαλακτικό.

Για να κάνεις πιο πλούσια τα μαλλιά σου: Αυγά

Η βιταμίνη βιοτίνη - που ονομάζεται επίσης βιταμίνη Β7 - έχει συνδεθεί με υγιέστερα, πιο πλούσια μαλλιά, καθώς είναι σημαντική για τη δομή των κυττάρων των μαλλιών.

«Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι τέσσερις στις δέκα γυναίκες που διαμαρτύρονταν για απώλεια μαλλιών είχαν χαμηλά επίπεδα βιοτίνης στο σώμα τους», λέει η Δρ Ruxton. «Καλές πηγές βιοτίνης περιλαμβάνουν τους κρόκους αυγών (αλλά να τρως ολόκληρο το αυγό), το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους».

Για να κάνεις τα μαλλιά σου πιο λαμπερά: Καρότα

Φημισμένα για το ρόλο τους στη διατήρηση της υγείας των ματιών, τα καρότα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη λάμψη των μαλλιών σου. Χάρη στη βιταμίνη Α, αυτά τα λαχανικά σε βοηθούν να αποκτήσεις μια λαμπερή, ισορροπημένη εμφάνιση διατηρώντας τα φυσικά έλαια στα μαλλιά και διατηρώντας το τριχωτό της κεφαλής σου σε άριστη κατάσταση.

«Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α και τα πρόδρομα θρεπτικά συστατικά τους, τα καροτενοειδή, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία των μαλλιών και του δέρματος σου από βλάβες από τον ήλιο», λέει η Δρ Ruxton.