Eat Better Not Less: Σημασία στη διατροφή έχει η ποιότητα και όχι η στέρηση

02.10.2019
Eat Better Not Less: Σημασία στη διατροφή έχει η ποιότητα και όχι η στέρηση
Στις μέρες μας, πολύς κόσμος θεωρεί ότι η συστηματική παράλειψη γευμάτων σε μια δίαιτα μπορεί να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα της απώλειας βάρους. H υιοθέτηση, όμως, εξαντλητικών διαιτών, υπερβολικών διατροφικών συνηθειών με απαγορευμένα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων και η παράλειψη γευμάτων δεν αποτελούν λύσεις για την απώλεια βάρους και την υγεία του οργανισμού. Συνήθως, τα όποια αποτελέσματα εμφανίζονται και σχετίζονται με την απώλεια κιλών, δεν έχουν διάρκεια στο χρόνο και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

Eίναι σημαντικό να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς να πεινάτε ή να στερείστε νόστιμα φαγητά. Το να τρώτε υγιεινά δεν σημαίνει απαραιτήτως να τρώτε και λιγότερο. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων υγιεινού και θρεπτικού φαγητού μπορεί να αποφέρει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην υγεία και το βάρος.

Η ποικιλία, το μέτρο και η ισορροπία στην διατροφή αποτελούν βασικές αρχές και προσφέρουν μια νόστιμη και θρεπτική διατροφή που θωρακίζει την υγεία. Μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, κρέας, γαλακτοκομικά, λίπος) χωρίς να αποκλείει κάποια από αυτές. Επομένως, μη δαιμονοποιείτε τρόφιμα ή καταφεύγετε σε έντονες στερήσεις. Δεν υπάρχουν «καλά» ή «κακά» τρόφιμα.

Όπως είναι γνωστό, κάποια τρόφιμα είναι περισσότερο υγιεινά, ενώ ταυτόχρονα, κάποια άλλα που θεωρούνται ανθυγιεινά (π.χ. γλυκά), προσφέρουν μεγάλη απόλαυση. Όλα μπορούν να αποτελούν μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής, αρκεί να καταναλώνονται στην ενδεδειγμένη συχνότητα. Συγκεκριμένα, κάποια τρόφιμα συστήνεται να τρώγονται καθημερινά και σε επαρκείς ποσότητες (π.χ. φρούτα, λαχανικά, δημητριακά), ενώ κάποια άλλα καλό είναι να καταναλώνονται σπανιότερα και σε μικρότερες ποσότητες (π.χ. κόκκινο κρέας, γλυκά κ.λπ.).

Σημασία έχει λοιπόν, σε κάθε γεύμα να υπάρχει ποικιλία τροφίμων, σε ποσότητες με μέτρο για να παρέχεται ισορροπία θρεπτικών συστατικών. Για να βελτιώσετε την υγεία σας, φροντίστε η βάση της διατροφής σας να αποτελείται από τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς να περιορίζετε τις ποσότητες και την ποικιλία των τροφίμων που καταναλώνετε.

Μην ξεχνάτε: Σημασία έχει να τρώτε καλύτερα, όχι λιγότερο!

Βάλια Γρηγορίου

Κλινική Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

www.valiagrigoriou.gr