Συμβουλές ευτυχίας για γυναίκες 50+ -Και όχι μόνο δηλαδή!

30.04.2019
Συμβουλές ευτυχίας για γυναίκες 50+ -Και όχι μόνο δηλαδή!
Έφτασες -ή πλησιάζεις- τα πρώτα -ήντα και σκέπτεσαι την επόμενη μέρα; Μια guru σε θέματα ευτυχίας σε συμβουλεύει πώς να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη από ποτέ

Η επιτυχημένη συγγραφέας και guru σε θέματα ευτυχίας, Gretchen Rubin σε συμβουλεύει να αφήσεις χώρο στη ζωή σου για ανθρώπους και νέες εμπειρίες και όχι για πράγματα

Τι συμβαίνει με όλα τα πράγματα που συγκεντρώνεις στη διάρκεια της ζωής σου; Θα τα αφήσεις να σε «βαραίνουν» για πολύ ακόμα;

Ο τρόπος που το βλέπει η Rubin είναι ότι δεν υπάρχει σωστός τρόπος για να οργανώσεις ένα σπίτι ή να τακτοποιήσεις ένα δωμάτιο, όπως δεν υπάρχει σωστός τρόπος για να μεγαλώσει μια γυναίκα. Αντί να δώσει μια απάντηση, θέλει οι άνθρωποι να κάνουν ότι αισθάνονται φυσικό και σωστό γι 'αυτούς, ένα μήνυμα που περιγράφει στο best seller έργο της «The Happiness Project» και για το οποίο μιλάει αναλυτικά στον τελευταίο της τόμο, «Inner Order Outer Calm».

Βρες το δικό σου τρόπο, συμβουλεύει, αλλά με λίγη καθοδήγηση. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να προσαρμόζεσαι σε ένα τρόπο ζωής που ψάχνει χαρά για ένα άτομο, το οποίο δεν είσαι εσύ.

Δες παρακάτω τις ιδέες της για το πώς μια γυναίκα μπορεί να μεγαλώνει σωστά, πώς να οργανώνεται χωρίς φόβο και πώς να κάνει ευτυχισμένη τη ζωή της.

Διάβασε επίσης: Τέλεια μαλλιά στα 50+; 6 μυστικά για να δείχνεις 10 χρόνια νεότερη (τουλάχιστον)!

Το συμμάζεμα δεν είναι μόνο ένα καθήκον, είναι μια φάση της ζωής

«Από τότε που άρχισα να γράφω για την ευτυχία και τις καλές συνήθειες, έχω παρατηρήσει ότι όταν οι άνθρωποι μιλάνε για την τάξη – το συμμάζεμα ή να φτιάχνουν το κρεβάτι τους - ενθουσιάζονται με έναν εκπληκτικό τρόπο. Οι άνθρωποι μου λένε: «Πήρα τελικά τον έλεγχο της ντουλάπας μου και τώρα έχω τον έλεγχο της ζωής μου». Υπάρχει αυτή η δυσανάλογη σχέση της ευχαρίστησης που δίνει το να βάλει, απλά, κάποιος σε τάξη τα πράγματα του. Ένας φίλος μου, μου είπε κάποτε: «Καθαρίζω το ψυγείο μου, τελικά αισθάνομαι ότι μπορώ να αλλάξω καριέρα!».

Οι έρευνες δείχνουν ότι για κάθε δεκαετία άνω των 50 ετών είναι πολύ λιγότερο πιθανό να ξοδέψεις χρόνο για να τακτοποιήσεις την ακαταστασία. Ακούς για τους ανθρώπους που αναζητούν βοήθεια στο καθάρισμα γιατί δεν μπορούν να τακτοποιήσουν το υπόγειο, τη σοφίτα, το γκαράζ, το κελάρι. Μερικοί άνθρωποι κρατούν τα πάντα από τα πράγματα τους, επειδή είναι συναισθηματικά συνδεδεμένοι ενώ κάποιοι τα κρατούν επειδή είναι ευκολότερο από το να το να τα πετάξουν. Κάποιοι τα κρατούν επειδή πιστεύουν ότι είναι σημαντικά για κάποιον άλλο. Αλλά ρώτησε τους άλλους αν πραγματικά τα χρειάζονται.

Γιατί είτε θα τα πετάξεις τώρα είτε θα το κάνουν τα παιδιά σου όταν φύγεις από τον μάταιο αυτόν κόσμο. Φαντάζει τόσο τεράστιο project, που είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να κατανοήσουν τι πρέπει να κάνουν. Πρώτα από όλα πρέπει να έχουν ένα σχέδιο».

Διάβασε και αυτό: 5 tips για ντύσιμο με στυλ για τις γυναίκες πάνω από 50

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να χαρίσεις απλά τα πράγματα σου κάπου αλλού

«Οι άνθρωποι συχνά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πόνο να αποχωριστούν ένα αγαπημένο αντικείμενο, ειδικά όταν μεγαλώνουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα έχουν μαζί τους όλη τους τη ζωή.

Είναι σημαντικό να αντιληφθείς το γεγονός ότι κάτι δικό σου είναι πιο σημαντικό για κάποιον άλλο και πρέπει να του δείξεις ότι γνωρίζεις την αξία του. Μπορείς λοιπόν να χαρίσεις τα πράγματα που σου πιάνουν χώρο, λέγοντας για παράδειγμα "Αυτό είναι ένα όμορφο τραπέζι τραπεζαρίας και ξέρω ότι σου αρέσει πραγματικά, αλλά δεν έχω χώρο στο σπίτι μου” αλλά να μη δείξεις ότι θέλεις να το ξεφορτωθείς».

Η ευτυχία είναι οι άλλοι άνθρωποι

«Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν είναι μεγαλύτεροι. Ένα πράγμα που συμβάλλει στην ευτυχία είναι η διατήρηση και η διεύρυνση των σχέσεων με άλλους ανθρώπους. Είναι ένα κλειδί για την ευτυχία και την καλή υγεία.

«Είναι καλύτερα να είσαι σε μια ομάδα μπριτζ από το να παίζεις online παιχνίδια. Οι σχέσεις μας κρατούν μαζί. Είναι αλήθεια ότι καθώς μεγαλώνεις, ο κύκλος σου γίνεται μικρότερος επειδή οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να φύγουν από τη ζωή. Αλλά οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι με φίλους όλων των ηλικιών, από γενιά σε γενιά. Μπορείς να ξεκινήσεις μια ομάδα και να κάνετε συναντήσεις κάθε μήνα για καφέ ή για φαγητό. Αν δεν σου αρέσει να γνωρίζεις καινούργιους ανθρώπους, μπορείς να ξαναβρεις μια φίλη από το σχολείο ή από το πανεπιστήμιο. Αυτό μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς λιγότερο άβολα από το να γνωρίσεις μια νέα φίλη».

Διάβασε και αυτό: 5 πράγματα που πρέπει να πετάξεις από την ντουλάπα σου!

Όταν το σπίτι «αδειάζει» δημιουργείται μια ευκαιρία

«Με ενδιαφέρει πολύ να βλέπω πώς οι άνθρωποι χειρίζονται τα στάδια της ζωής τους. Έχω γνωρίσει ανθρώπους που μετακομίζουν σε διαφορετικό μέρος της πόλης όταν τα παιδιά τους πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο, απλά για να κάνουν κάτι νέο. Δεν ξέρω αν θα το έκανα αυτό, αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα. Μια άλλη φίλη ξεκίνησε καινούργια δουλειά όταν τα παιδιά της αποφοίτησαν από το γυμνάσιο. Ήθελε να είναι πολύ απασχολημένη και γεμάτη με μια νέα εμπειρία, έτσι δεν αισθάνθηκε χαμένη. Νομίζω ότι αυτό έχει πολύ νόημα».

Τελευταία τροποποίηση στις 24.05.2023 - 08:08