SEX

Ξέρεις τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι σου ακριβώς ακριβώς μετά το σεξ;

21.06.2018
Ξέρεις τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι σου ακριβώς ακριβώς μετά το σεξ;
Η μαγική ορμόνη "ωκυτοκίνη" και πώς ενεργοποιείται

Πιθανότατα από τότε που άρχισαν οι πρώτες σου ερωτικές περιπέτειες, σε εφηβική ηλικία, ένα κοινό θέμα συζήτησης με τις φίλες σου θα ήταν τα συναισθήματα δεσίματος που θα είχατε μετά από μια τρυφερή ή ακόμη και παθιασμένη στιγμή με ένα αγόρι.

Υπάρχουν φορές που συγχέουμε συναισθήματα όπως η λαγνεία και η αγάπη. Αλλά τι συμβαίνει στο μυαλό μας όταν ερχόμαστε κοντά με ένα άλλο άτομο; Και, τελικά, τελειώνει αυτό το συναίσθημα αργότερα;

Οι ορμόνες

Όταν ερχόμαστε πιο κοντά με κάποιον, η ωκυτοκίνη, επίσης γνωστή ως "ορμόνη της αγάπης", απελευθερώνεται στο σώμα "κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και άλλων μορφών οικειότητας", λέει η Dr. Sal Raichbach, ψυχολόγος και εξουσιοδοτημένος κλινικός κοινωνικός λειτουργός, προσθέτοντας πως η ορμόνη αυτή συνδέεται με τη "θετική κοινωνική λειτουργία, την εμπιστοσύνη και την πίστη".

Είναι φυσικό να συσχετίζουμε αυτά τα καλά συναισθήματα με το άτομο με το οποίο τα μοιραζόμαστε και να θέλουμε να βιώσουμε ακόμη περισσότερα από αυτά. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος για τον οποίο αρχίζουμε να σκεφτόμαστε κάποιον περισσότερο αφού μοιραστούμε μια παθιασμένη στιγμή μαζί του, ακόμα κι αν ήταν κάτι πολύ σύντομο.

Τα συναισθήματα δεν προέρχονται από το σεξ μόνο

Απ'ότι φαίνεται, η ωκυτοκίνη δεν παράγεται μόνο από την κλασσική μορφή διείσδυσης.

"Η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται μέσα από διάφορες δραστηριότητες, από το να βλέπουμε το σκυλί μας μέχρι να μας κάνουν μασάζ, να παίζουμε ομαδικά σπορ, να γεννάμε ή να βλέπουμε το μπλε χρώμα", λέει η Dr. Lauren Brim, καθηγήτρια σεξολογίας και συγγραφέας του New Rules of Sex.

H Brim συνεχίζει λέγοντας ότι ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ δύο ανθρώπων ή συναισθήματα δεσίματος προς ένα άτομο μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια και άλλων ειδών οικειότητας, και γι 'αυτό μπορεί να νιώσουμε σαν να ερωτευθήκαμε κάποιον με τον οποίον έχουμε μιλήσει μόνο μιά φορά.

Η σεξουαλική επαφή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες απελευθερώνει αυτόματα την ωκυτοκίνη και μας κάνει να αισθανόμαστε δεμένοι με τον σύντροφό μας. Ενώ το σεξ μπορεί να κάνει έναν υπάρχοντα δεσμό μεταξύ δύο ανθρώπων ακόμα πιο δυνατό, αυτό που μας κάνει να νιώσουμε δεμένοι είναι η "οικειότητα της εμπειρίας και η έμφυτη χημεία των δύο παρτενέρ", λέει η Brim. Κινήσεις όπως η οπτική επαφή ή να μοιράζεσαι προσωπικές ιστορίες με τον άλλο μπορεί να δημιουργήσει τον ίδιο τύπο δεσμού.

"Ως κοινωνικά πλάσματα, είμαστε σχεδιασμένοι να δεσμευόμαστε μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων, αλλά το σεξ συχνά δημιουργεί την αίσθηση ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια σχέση με το άλλο άτομο επειδή η κοινωνία έχει ορίσει αυτό ως μέρος της κοινωνικής σεξουαλικής πορείας μας", προσθέτει η Brim.

Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείς αν είσαι ερωτευμένη ή αν έχεις συναισθήματα για κάποιον μετά από μια στιγμή οικειότητας, αναρωτήσου αν σου άρεσε απλώς η εμπειρία και τα συναισθήματα που είχες όταν κάνατε σεξ ή εάν νομίζεις ότι αν βίωσες ένα είδος οικειότητας σε διαφορετικό επίπεδο και βαθύτερα συναισθήματα για άλλους λόγους. Όπως και τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, δεν υπάρχει άμεση φόρμουλα σε ό,τι αφορά τα συναισθήματα για κάποιον - με ή χωρίς σεξ. Αλλά έχοντας υπόψη μας παράγοντες όπως η επίδραση των ορμονών, μπορεί να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί ξαφνικά δενόμαστε με κάποιον μετά από μια ερωτική στιγμή.