Και στα δικά σου: το γαμήλιο savoir vivre

09.06.2009
Το καλοκαίρι δεν αποτελεί μόνο την εποχή του μπάνιου στην θάλασσα, αλλά και το κατεξοχήν διάστημα που γνωστοί φίλοι και συγγενείς αποφασίζουν να ενώσουν τη ζωή τους με το άλλο τους μισό. Αν είσαι καλεσμένη σε περισσότερους από έναν γάμο, καλό θα ήταν να έχεις κατά νου κάποιες απλές αλλά πολύ σημαντικές συμβουλές για επιβιώσεις στο κοινωνικό γεγονός που ονομάζεται γάμος.
Το καλοκαίρι δεν αποτελεί μόνο την εποχή του μπάνιου στην θάλασσα, αλλά και το κατεξοχήν διάστημα που γνωστοί φίλοι και συγγενείς αποφασίζουν να ενώσουν τη ζωή τους με το άλλο τους μισό. Αν είσαι καλεσμένη σε περισσότερους από έναν γάμο, καλό θα ήταν να έχεις κατά νου κάποιες απλές αλλά πολύ σημαντικές συμβουλές για επιβιώσεις στο κοινωνικό γεγονός που ονομάζεται γάμος.

Εν αρχή ην η εμφάνιση: η εμφάνιση που θα κάνεις στο γάμο ενός αγαπημένου προσώπου, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μεγάλου κουτσομπολιού και να σε στοιχειώσει για πολλά χρόνια. Διάλεξε ένα φόρεμα που δεν θα σχετίζεται με την νύφη, άρα αποκλείουμε το άσπρο ενώ καλό θα ήτα να αποφύγεις τα σούπερ κολλητά ρούχα ή τα διάφανα που θα αναδείξουν όλο τον εσωτερικό (αν πιάνεις το νόημα) κόσμο σου ειδικά στα φώτα της κάμερας που θα τραβά τον γάμο. Επιπλέον, θυμήσου πως εκείνη η συγκεκριμένη μέρα του γάμου ανήκει στην νύφη και δεν πρέπει ούτε άθελά σου να κλέψεις τις εντυπώσεις και τα φλας. Τέλος, σκέψου πως ότι και να φορέσεις, πρέπει να είναι κάτι κλασικό και αγαπημένο αφού οι υπερβολές της μόδας, περνούν γρήγορα και δεν θέλεις να είσαι εσύ το άτομο που όλοι θα θυμούνται και θα γελούν μαζί του μετά από λίγα χρόνια παρακολουθώντας το βίντεο της τελετής. Ακόμα γελάμε με τις ψηλές βάτες της δεκαετίας του 80'.

Αλκοόλα αγάπη μου: το αλκοόλ είναι η αιτία του κακού για πολλές παρεξηγήσεις που ξεκίνησαν σε γαμήλιες δεξιώσεις. Φρόντισε να ξεπεράσεις τον πειρασμό του να καταναλώσεις ένα ολόκληρο μπουκάλι σαμπάνιας για πάρτη σου, αφού κινδυνεύεις να ξεστομίσεις κάτι ιδιαιτέρως ντροπιαστικό που θα μετανιώσεις την επόμενη ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό. Επειδή παντού παραμονεύει ένας φωτογράφος, φρόντισε να καταναλώνεις μικρές μπουκίτσες για να μην θαυμάσεις εαυτόν μπουκωμένο φαγητό κατόπιν.

Θυμήσου ποιός έχει την τιμητική του εκείνη την ημέρα: η ημέρα του γάμου στον οποίο είσαι καλεσμένη, ανήκει στην νύφη, που είτε συμπαθείς είτε όχι οφείλεις να βοηθήσεις με όλες σου τις δυνάμεις. Αν ζητήσει την άποψή σου, καθησύχασε την, πες της πως είναι πανέμορφη, πως όλα είναι τέλεια και προς Θεού μην την αφήσεις να φύγει. Αν το σκάσει η νύφη, θα είσαι πάντα η κοπέλα που τα κατέστρεψε όλα βοηθώντας την στην απόδρασή της. Αν είσαι προσφάτως παντρεμένη, μην βιαστείς να κάνεις συγκρίσεις του γάμου στον οποίο είσαι καλεσμένη με το γάμο σου. Αν θέλεις, μπορείς να βάλεις βαθμολογίες όταν επιστρέψεις στο σπίτι σου και όχι κατά τη διάρκεια της τελετής, κουτσομπολεύοντας με τους καλεσμένους. Κράτα τα σχόλια και τις παρατηρήσεις στο κεφάλι σου και μόνο εκεί.

Όλα είναι θέμα σωστής συμπεριφοράς: ο γάμος αποτελεί ένα κοινωνικό γεγονός που όσο και να θέλεις να το αποφύγεις, υπάρχουν κάποιοι απαράβατοι κανόνες savoir vivre. Για παράδειγμα, ο γάμος της κολλητής σου, δεν είναι η κατάλληλη περίσταση για να ανακοινώσεις τον δικό σου γάμο ή για να τσακωθείς άγρια με τον αγαπημένο σου. Έπειτα, αν και οι γάμοι αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσεις νέο κόσμο και να βρεις νέο έρωτα, απόφυγε τις ερωτικές περιπτύξεις την συγκεκριμένη βραδιά, γιατί τα σχόλια που θα ακούσεις για την ευκολία παράδοσής σου θα σε σημαδέψουν ως η ''εύκολη του τάδε γάμου''.

Προς Θεού:

*Απόφυγε τα κοπλιμέντα στο γαμπρό έστω κι αν είναι κολλητός σου. Κινδυνεύεις να δεχτές στ κεφάλι την ανθοδέσμη από την κατά τα άλλα γλυκύτατη νύφη.

*Σταμάτα να μοιράζεις καρτούλες της δουλειάς σου σε όλους τους καλεσμένους. Είπαμε: και οι δημόσιες σχέσεις έχουν τα όρια τους.

*Αν ο γάμος λάβει χώρα στην παραλία, εννοείται πως τα ψηλοτάκουνα μόνο θα σε δυσκολέψουν.

*Αν δεν είσαι απολύτως σίγουρη για τις χορευτικές σου ικανότητες, άσε την πίστα για όσους το κατέχουν το άθλημα. Αν το λέει η ψυχούλα σου, σύρε το χορό και σήκω επάνω αμέσως μετά από ένα πιθανό πέσιμο. Σκέψου τι είναι χειρότερο: να πέσεις ή να σε μαζεύουν επειδή δεν μπορείς να σηκωθείς μετά την πτώση σου στο καλαματιανό;

* Αν πρόκειται για το γάμο του πρώην σου, απλά μην πας. Τσάμπα κόπος, τσάμπα προετοιμασία, τσάμπα στενοχώρια.