Θα πας φέτος κατασκήνωση;

25.05.2009
Είναι έτοιμα τα παιδιά σας να ζήσουν την εμπειρία της κατασκήνωσης; Πώς θα το καταλάβετε και με ποια κριτήρια θα επιλέξετε την κατάλληλη; Παίζει ρόλο η προσωπικότητα του παιδιού κατά την επιλογή;

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΓΓΑΝΑ

Παιδικές κατασκηνώσεις: μια από τις κλασικές επιλογές διακοπών για τα παιδιά. Ανακουφίζει τους γονείς που δουλεύουν και δεν μπορούν να τους προσφέρουν πολυήμερες διακοπές εκτός πόλης, αλλά και τα βοηθά να αυτονομηθούν, ακόμη και να ξεφαντώσουν, όταν είναι έτοιμα να ζήσουν την εμπειρία! Η κ. Υβόννη Πέννα, συμβουλευτική ψυχολόγος-ψυχολογική υποστήριξη οικογένειας και παιδιού, μας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές για να περάσουν αυτά καλά κι εσείς καλύτερα!

Ας προετοιμαστούμε μαζί!
«Οι κατασκηνώσεις είναι μια καλή ιδέα για τις διακοπές των παιδιών. Αρχικά, θα πρέπει να τα διαβεβαιώσετε ότι δεν είναι υποχρεωμένα να πάνε αν δεν θέλουν ή πως μπορούν απλώς να το δοκιμάσουν και αν δεν τους αρέσει να επιστρέψουν, χωρίς να τα επικρίνετε. Φυσικά πρέπει κι εσείς οι γονείς να είστε έτοιμοι γι’ αυτό το βήμα. Αν τελικά αποφασιστεί από κοινού και το παιδί θέλει να πάει, θα πρέπει να του δώσετε μια ιδέα για τις εκεί δραστηριότητες, για τις υποχρεώσεις και τους τρόπους δια- σκέδασης».

Τι θα κερδίσει;
«Αδιαμφισβήτητα, τα οφέλη της κατασκηνωτικής εμπειρίας είναι πολλά!» μας λέει η κ. Πέννα. «Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, κάνουν φιλίες που μπορεί να κρατήσουν μια ζωή. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω αναπτύσσει την ανεξαρτησία τους αλλά και προωθεί τα επίπεδα ωριμότητάς τους. Μαθαίνουν να σέβονται τα δικαιώματα των υπολοίπων αλλά και διεκδικούν τα δικά τους δικαιώματα σε περιβάλλον ασφαλές, κάτι που θα τους φανεί πολύ χρήσιμο μεγαλώνοντας. Παράλληλα, έχουν ένα οργανωμένο αλλά ευχάριστο πρόγραμμα, που θα τα βοηθήσει να οργανώσουν πιθανώς πιο εύκολα και τον υπόλοιπο χρόνο εκτός κατασκήνωσης. Τέλος, έρχονται σε επαφή με πολλές διαφορετικές δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες εκτονώνουν τα συναισθήματά τους και αποκτούν νέα ενδιαφέροντα».

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
Δημιουργικές διακοπές με... χαρακτήρα

1. Για ανάπτυξη συναισθηματικής ισορροπίας: «Μentality village»
Ένα ζευγάρι παιδαγωγών, ο Δημήτρης και η Μάρθα Αδόργιαστου, έχουν στήσει ένα διαφορετικό χώρο και τρόπο κατασκήνωσης για τα παιδιά. Μας εξηγούν τη φιλοσοφία και τους στόχους του «Μentality village».

«Φιλοδοξία μας είναι να εμφυσήσουμε αρχές και αξίες στα παιδιά που θα τα βοηθήσουν να γίνουν πιο ώριμα και ευτυχισμένα. Σ’ αυτές τις 20 μέρες προτεραιότητα αποτελεί το συναισθηματικό πεδίο. Οι στόχοι των δραστηριοτήτων μας είναι: η συμβολή στη δημιουργία μιας επιβεβαιωμένης προσωπικότητας, η εξερεύνηση της φύσης και η προσωπική μας σχέση με αυτήν».

Ποια παιδιά θα βοηθούσε ιδιαίτερα: Σίγουρα όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα όμως εκείνα με έντονη αντιδραστικότητα ή/και έντονη συστολή, ώστε να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν έντονα συναισθήματα.

Επικοινωνία: www.mentalityvillage.gr, τηλ.: 210-4516637 & 6973-237915.

2. Για να μην... «τεμπελιάσει»: summer youth camp/ Acs Athens
Θεσμό στην πολυετή ιστορία του Αμερικάνικου Κολεγίου Αθηνών αποτελεί το Καλοκαιρινό Κέντρο Εκπαίδευσης Νέων. Συνδυάζει εκπαίδευση και αθλοπαιδιές, πάντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες και προτιμήσεις του κάθε παιδιού. Είναι μια κατασκήνωση όπου μπορείτε να στείλετε και τα πολύ μικρά σας, από 4 ετών, στο νηπιακό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει εκμάθηση αγγλικών και κομπιούτερ. Για τις ηλικίες 6-10 & 11-14 το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει, εκτός από τα παιχνίδια και τις φυσικές δραστηριότητες, αγγλικά, κινέζικα, κομπιούτερ, kung Fu, καράτε, χειροτεχνίες, χορό κ.λπ.

Ποια παιδιά θα βοηθούσε ιδιαίτερα: Ταιριάζει γάντι σε παιδάκια με εκφρασμένη δίψα για μάθηση, που είναι δραστήρια, κοινωνικά και προσαρμόζονται εύκολα σε μαθησιακές απαιτήσεις.

Προσοχή: Είναι απαγορευτική για παιδιά με μαθησιακά προβλήματα, καθώς θα τα έβαζε πάλι σε μια προσπάθεια να τα καταφέρουν.

Επικοινωνία: www.acs.gr, τηλ.: 210-6393200 (κ. Βάλια Ευσταθίου).

Για τους μικρούς εξερευνητές: ορεινές κατασκηνώσεις Trekking Hellas
Για 15 μέρες τα παιδάκια σας δεν θα έχουν κινητά, ηλεκτρονικά παιχνίδια, τηλεόραση, αλλά φακούς, πυξίδες, βιβλία, χάρτες Θα μένουν σε αντίσκηνα χωρίς ηλεκτρικό και κάθε βράδυ θα μαζεύονται γύρω από τη φωτιά και θα μοιράζονται τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους. Θα κατακτήσουν βουνοκορφές, θα οδηγήσουν κανό, θα ανακαλύψουν φαράγγια και σπήλαια, θα κάνουν flying fox, rappel, rafting, θα ζήσουν μέσα στην καρδιά της φύσης. Απευθύνεται σε ηλικίες από 8 έως 15 ετών.

Ποια παιδιά θα βοηθούσε ιδιαίτερα: Η απόλυτη εμπειρία στη φύση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η ανάληψη πρωτοβουλίας, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, η ένταξη στην ομάδα και η επίλυση προβλημάτων είναι ό,τι πρέπει για δυναμικά και υπερκινητικά παιδιά.

Προσοχή: Οι διαφορετικές συνθήκες της κατασκήνωσης δεν θα δώσουν χρόνο σε ένα παιδί με χαμηλή αυτοπεποίθηση να προσαρμοστεί και θα νιώθει πιο έντονα ότι δεν τα καταφέρνει.

Επικοινωνία: www.trekking.gr, τηλ.: 210 3310323-6 (κ. Έφη Κόρδα).

4. Για ξεχωριστές εμπειρίες εντός και εκτός συνόρων: Ευ Ζην summer camp
Τρεις είναι οι προτάσεις του «Ευ Ζην»: Η κατασκήνωση στο Καρπενήσι μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 40 παιδιά 7-14 ετών με αντίσκηνα μέσα στα έλατα, προσφέροντας ορεινές αλλά και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Στα day camps εβδομαδιαίας βάσης τα παιδιά ασχολούνται με δραστηριότητες που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, γνωρίζοντας από κοντά τον τρόπο ζωής στη φύση. Τα Village Camps (σε Ελβετία, Μ. Βρετανία, Αυστρία, Γαλλία, αλλά και Κίνα και Καναδά για παιδιά 7-18 ετών) απευθύνονται σε όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα «συνηθισμένα».

Ποια παιδιά θα βοηθούσε ιδιαίτερα: Όλα, αλλά ιδιαίτερα παιδιά με δυσκολία στις σχέσεις τους με συνομηλίκους και, γενικά, με λιγότερο ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες.

Επικοινωνία: www.ezj.gr, τηλ.: 210-6754300/6837185 (κ. Παπαντωνίου).

Και μια άλλη πρόταση
Αν το παιδί σας δεν είναι έτοιμο να ζήσει την εμπειρία της κατασκήνωσης, σκεφτείτε άλλους δημιουργικούς τρόπους για να αξιοποιήσει το χρόνο του εντός πόλεως.

Στην Αθήνα, το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης Art4fun διοργανώνει στο χώρο του summer camp με πλούσια εβδομαδιαία προγράμματα για να περάσουν τα παιδιά μας ευχάριστα το χρόνο τους. Έτσι λοιπόν έρχονται σε επαφή με τις τέχνες (ζωγραφική, μουσική, κουκλοθέατρο, κεραμική, πηλοπλαστική) και πολλές άλλες δραστηριότητες. Τα προγράμματα της καλοκαιρινής περιόδου διαρκούν από 15/6 έως 14/8 και από 24/8 έως 11/9.

Επικοινωνία: www.art4fun.gr, [email protected], τηλ.: 210-6835494