5 τρόποι για να κάνεις πιο εύκολο το πρωινό ξύπνημα του παιδιού σου

02.06.2020
5 τρόποι για να κάνεις πιο εύκολο το πρωινό ξύπνημα του παιδιού σου
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα παιδιά που κοιμούνται αρκετά είναι γενικά πιο υγιή, έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο και έχουν καλή μνήμη και συμπεριφορά. Ωστόσο, ο ύπνος ακολουθείται από το ξύπνημα, κάτι που δεν είναι εύκολο για τους γονείς.

Και γίνεται δυσκολότερο σε περιόδους όπου τα παιδιά βρίσκονται σε διακοπές ή σε καταστάσεις καραντίνας όπως αυτή που βιώσαμε τον τελευταίο καιρό. Τώρα λοιπόν που αρχίσαν πάλι τα σχολεία, τα παιδιά θα δυσκολευτούν να ξυπνήσουν το πρωί ειδικά τον πρώτο καιρό.

Διάβασε παρακάτω μερικές καλές συμβουλές για το πώς να κάνεις τη διαδικασία του ξυπνήματος πιο ομαλή τόσο για εσένα όσο και για το παιδί σου.

Άσε τον ήλιο να μπει μέσα στο δωμάτιο πριν ξυπνήσεις το παιδί σου.

Το φυσικό φως λειτουργεί ως διεγερτικό για τον εγκέφαλό μας προκειμένου να απελευθερώσει σεροτονίνη, η οποία με τη σειρά της μας βοηθά να αισθανόμαστε ξύπνιοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πραγματικά καλή ιδέα να αφήσεις να μπει λίγο ήλιος στο δωμάτιο του παιδιού σου, περίπου 15 λεπτά πριν το σηκώσεις από το κρεβάτι.

Βάλε μουσική για να ξυπνήσεις το παιδί σου.

Η μουσική μπορεί να είναι ένας πιο χαλαρωτικός τρόπος για να ξυπνήσεις, πολύ περισσότερο από τον ήχο του ξυπνητηριού. Μπορείς να βάλεις ένα ραδιόφωνο στο δωμάτιο του παιδιού σου για να παίξει τον αγαπημένο του σταθμό ή ακόμα και να δημιουργήσεις μια playlist με τα τραγούδια που του αρέσουν περισσότερο. Αυτό σίγουρα θα κάνει τη διάθεσή του καλύτερη και θα το βοηθήσει να ξεφύγει από τα συνηθισμένα νεύρα νωρίς το πρωί.

Mετάτρεψε το ξύπνημα σε ένα παιχνίδι.

Μπορείς να κάνεις όλη τη διαδικασία του ξυπνήματος πολύ πιο διασκεδαστική μετατρέποντάς την σε παιχνίδι. Επιπλέον, θα μειώσει σημαντικά το άγχος και την πιθανότητα να διαφωνήσεις με το παιδί σου. Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου για να δημιουργήσεις διαφορετικά παιχνίδια και το παιδί σου δεν θα παραπονεθεί ποτέ για το ξύπνημα.

Ξύπνα το παιδί σου με τη μυρωδιά του αγαπημένου του πρωινού.

Φαντάσου πόσο καλή θα είναι η διάθεση του παιδιού σου κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν ξεκινήσει το πρωινό του με το αγαπημένο του φαγητό! Και η μυρωδιά σε όλο το σπίτι θα το κάνει να σηκωθεί από το κρεβάτι το συντομότερο δυνατό.

Δώσε του λίγο χρόνο να ξυπνήσει προσφέροντας του πρώτα ένα ποτήρι χυμό.

Να λέμε την αλήθεια, το ξύπνημα το πρωί δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ακόμη και για τους ενήλικες και τα παιδιά μπορούν να αισθάνονται πραγματικά έξω από τα νερά τους αμέσως μετά τον βαθύ ύπνο. Δίνοντας τους όμως κατευθείαν το αγαπημένο τους χυμό μπορεί να τους δώσει λίγο χρόνο να «λειτουργήσουν».