6 τρόποι να προστατεύσεις τα μάτια των παιδιών σου από την οθόνη του υπολογιστή και τα κινητά

26.07.2020
6 τρόποι να προστατεύσεις τα μάτια των παιδιών σου από την οθόνη του υπολογιστή και τα κινητά
Οι οθόνες μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα στα μάτια των παιδιών, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τη ζημιά.

Tα παιδιά περνούν πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες. Και αυτό θέλει προσοχή. Σε αυτό το κομμάτι θα σταθούμε στα αρνητικά αποτελέσματα [που έχει αυτό στα μάτια των παιδιών καθώς και στα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τη ζημιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του 2017 από την Καναδική Ένωση Οπτομετρών και την Καναδική Οφθαλμολογική Εταιρεία, ενώ το 50%-90% των ενηλίκων χρηστών οθόνης θα εμφανίσουν συμπτώματα οφθαλμικών προβλημάτων από τους υπολογιστές και τα smartphone τους, τα παιδιά είναι πιθανότατα ακόμη περισσότερο σε κίνδυνο επειδή τα μάτια τους συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

Μερικά από τα προβλήματα που είναι γνωστό ότι προκαλούν οι οθόνες σε ενήλικες περιλαμβάνουν θολότητα, οπτική κόπωση και ξηροφθαλμία (επειδή δεν ανοιγοκλείνουν τόσο συχνά τα μάτια όταν κοιτάζουν μια οθόνη).

Διάβασε παρακάτω ορισμένα βήματα για να προστατέψεις τα μάτια των παιδιών σου από τις οθόνες.

Έλεγξε μαζί τους την περίπτωση να υπάρχει πρόβλημα

Η Shamrozé Khan, μια οπτομέτρης και επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Οπτομετρίας του Πανεπιστημίου του Waterloo, λέει στο Today’s Parents ότι είναι σημαντικό να τσεκάρεις ένα παιδί σχετικά με το πώς αισθάνεται τα μάτια του, αλλά λάβε υπόψη ότι ενδέχεται να μην αναγνωρίσουν ένα πρόβλημα ή να καταλάβουν πώς να το περιγράψουν. «Μπορεί να αντιμετωπίζουν ξηροφθαλμία, αλλά μπορεί να μην ξέρουν πώς να το εκφράσουν αυτό, έτσι δεν μπορούν να πουν στον γονέα ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα», εξηγεί.

Μεγάλωσε την οθόνη

«Δεν είναι ασυνήθιστο για ένα παιδί να κοιτάει μια οθόνη από μια πολύ κοντινή απόσταση», λέει η Khan, εξηγώντας ότι το παιδί μπορεί να το βολεύει να κρατάει την οθόνη πολύ πιο κοντά. «Τα μάτια σου συνήθως ταλαιπωρούνται περισσότερο όταν κρατάς την οθόνη πιο κοντά». Για παράδειγμα, μπορείς να ενθαρρύνεις τα παιδιά να παρακολουθούν βίντεο σε μεγαλύτερες οθόνες και αντί να τα κοιτάνε στη συσκευή τους, να τα βλέπουν στην τηλεόραση.

Κάνε σωστή ρύθμιση της οθόνης

Πρέπει να δοθεί προσοχή στον τρόπο με τον οποίο οι οθόνες των παιδιών ρυθμίζονται εργονομικά επειδή, εκτός από το τέντωμα των ματιών τους, θα μπορούσαν επίσης να τεντώσουν το λαιμό τους. Για παράδειγμα, οι καρέκλες θα πρέπει να δίνουν τη δυνατότητα στα πόδια των παιδιών να απλώνονται στο πάτωμα και οι οθόνες των υπολογιστών πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών, στο μήκος του βραχίονα.

Περιόρισε τη χρήση της οθόνης

Αν και είναι δύσκολο σε εποχές εκπαιδευτικής διαδικασίας, μπορείς να περιορίσεις το χρόνο που περνούν τα παιδιά σου στις οθόνες. Η Καναδική Οφθαλμολογική Εταιρεία συστήνει ότι τα παιδιά ηλικίας έως δύο ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν καθόλου οθόνες (εκτός ίσως αν κάνουν συνομιλία μέσω βίντεο με τη βοήθεια ενός γονέα) και ότι τα παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών θα πρέπει να βρίσκονται όχι περισσότερο από μια ώρα την ημέρα μπροστά σε οθόνη. Όταν τα παιδιά μεγαλώσουν λίγο (5 έως 18 ετών), προτείνεται να μην ξεπερνούν τις δύο ώρες την ημέρα μπροστά στην οθόνη.

Χρειάζονται διαλείμματα

Εκτός από τον περιορισμό του χρόνου οθόνης, οι ειδικοί ενθαρρύνουν τα παιδιά να απομακρύνονται από την οθόνη τουλάχιστον κάθε μισή ώρα για να κάνουν τα μάτια τους ένα διάλειμμα.

Να βγαίνουν έξω τα παιδιά

Στην πραγματικότητα, το να πηγαίνεις με τα παιδιά σου σε εξωτερικούς χώρους, μπορείς να βοηθήσεις την όραση τους. Αν και πιστεύεται ότι ο χρόνος επί της οθόνης οδηγεί σε αύξηση της μυωπίας μεταξύ των παιδιών, μπορεί αυτή η πάθηση να συνδέεται και με το να μην περνάνε αρκετό χρόνο έξω. Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι υπάρχει κάτι σχετικά με το φυσικό φως που είναι ευεργετικό για την όραση.