Ποιες είναι οι συμβουλές που μπορείς να δώσεις στο παιδί σου για τους κινδύνους του sexting

30.01.2020
Ποιες είναι οι συμβουλές που μπορείς να δώσεις στο παιδί σου για τους κινδύνους του sexting
Το sexting ανάμεσα στους εφήβους μπορεί να μην έχει πάρει μορφή επιδημίας αλλά παρά τις προσπάθειες εκπαιδευτικών και γονέων και τις δυσάρεστες ιστορίες που αποκαλύπτονται τακτικά, είναι ακόμα, δυστυχώς, αρκετά συνηθισμένο. Μια ερευνητική έκθεση στην έκδοση JAMA Pediatrics από τον Ιούνιο του 2019, διαπίστωσε ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις έφηβους στις ΗΠΑ δέχεται σεξουαλικά μηνύματα στο κινητό του και στο email του. Επίσης τουλάχιστον ένας στους επτά έφηβους στέλνει τέτοιου είδους μηνύματα. Γιατί το κάνουν; Για να επιδειχθούν, να προσελκύσουν κάποιον, να δείξουν ενδιαφέρον για κάποιον ή να αποδείξουν τη δέσμευση. Ή ακόμα και σαν ένα αστείο. Το ενδιαφέρον των εφήβων για το σεξ, η ώθηση για πειραματισμούς και οι εφαρμογές που κάνουν το sexting εύκολο και αποδεκτό, δημιουργούν ένα περιβάλλον το οποίο ορισμένοι έφηβοι βρίσκουν ακαταμάχητο.

Αν και ορισμένοι ειδικοί λένε στους γονείς να μην «φρικάρουν», το sexting σχετίζεται με σεξουαλικούς κινδύνους, όπως η χρήση ναρκωτικών και οινοπνεύματος, η ύπαρξη περισσότερων σεξουαλικών συντρόφων και η μη χρήση αντισύλληψης. Ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι η ιδιωτική ζωή των παιδιών. Δεδομένου ότι πολλοί έφηβοι στέλνουν αποκαλυπτικές φωτογραφίες, ο παραλήπτης αυτών των μηνυμάτων έχει στην κατοχή του μια εξαιρετικά εξευτελιστική φωτογραφία ή μήνυμα, που μπορεί εύκολα να αναρτηθεί σε έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ή να αποσταλεί σε άλλους, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματος.

Διάβασε και αυτό: 3 τρόποι για να μιλήσεις στο παιδί σου για την εξάρτηση από το κινητό

Σε έναν κόσμο τεχνολογίας όπου οτιδήποτε μπορεί να αντιγραφεί, να αποσταλεί, να αναρτηθεί και να τεθεί σε κοινή θέα σε τεράστια ακροατήρια, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να ελέγξει τις πληροφορίες. Η πρόθεση δεν έχει σημασία - ακόμα και αν μια φωτογραφία τραβηχτεί και αποσταλεί ως δείγμα αγάπης, για παράδειγμα - η τεχνολογία επιτρέπει σε όλους να δουν την πιο προσωπική πλευρά του παιδιού σου. Όταν οι φωτογραφίες δημοσιοποιούνται, το θύμα σχεδόν πάντα καταλήγει να αισθάνεται ταπεινωμένο. Επιπλέον, η αποστολή σεξουαλικών εικόνων σε ανηλίκους είναι αντίθετη προς το νόμο και ορισμένα κράτη έχουν ξεκινήσει τη δίωξη παιδιών για παιδική πορνογραφία σε βαθμό κακουργήματος.

Συμβουλές για γονείς

  • Μην περιμένεις να συμβεί κάποιο περιστατικό στο παιδί σου ή στον φίλο του παιδιού σου προτού μιλήσετε για τις συνέπειες του sexting. Σίγουρα, το να μιλάμε για σεξ ή για ερωτικά ραντεβού με έφηβους μπορεί να είναι αμήχανο, αλλά σίγουρα είναι καλύτερο να κάνουμε τη συζήτηση πριν συμβεί κάτι.
  • Υπενθύμισε στο παιδί σου ότι μόλις στείλει μια φωτογραφία, δεν μπορεί ποτέ να την πάρει πίσω και θα χάσει τον έλεγχό της. Ζητήσε από το έφηβο παιδί σου να σου πει πώς θα ένιωθε αν οι δάσκαλοι, οι γονείς του ή ολόκληρο το σχολείο, έβλεπαν τη φωτογραφία, γιατί αυτό συμβαίνει συνεχώς.
  • Μιλήστε για τις πιέσεις για αποστολή αποκαλυπτικών φωτογραφιών. Μια μελέτη του Michigan State University διαπίστωσε ότι πολλοί έφηβοι παρενοχλούνται σεξουαλικά σε on line συζητήσεις από τους συνομηλίκους τους. Πες στο παιδί σου ότι καταλαβαίνεις πώς μπορεί να πιεστεί να στείλει κάτι. Πες του ότι, όσο μεγάλη είναι η πίεση των social, η πιθανή κοινωνική ταπείνωση μπορεί να είναι εκατοντάδες φορές χειρότερη.
  • Συμβούλευσε το παιδί σου ότι άν κάποιος του στείλει μια φωτογραφία, πρέπει να τη διαγράψει αμέσως. Είναι καλύτερο να είναι μέρος της λύσης παρά το πρόβλημα.

Δες και αυτό: 10 διάσημοι μπαμπάδες φωτογραφίζονται με τις κόρες τους