6 φράσεις που πρέπει να αποφύγεις όταν μιλάς στo παιδί σου και τι μπορείς να πεις στη θέση τους

24.01.2020
6 φράσεις που πρέπει να αποφύγεις όταν μιλάς στo παιδί σου και τι μπορείς να πεις στη θέση τους
Οι λέξεις έχουν πολλή δύναμη. Τα πράγματα που ακούμε από τους γονείς μας όταν είμαστε παιδιά μπορεί να κολλήσουν στις μνήμες μας για πάντα. Λόγια αγάπης και σοφίας μας καθοδηγούν και μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, ενώ τα λόγια που μας είπαν οι γονείς μας πάνω στο θυμό τους, μας κάνουν να αμφιβάλλουμε για χρόνια για τον εαυτό μας. Αποδεικνύεται ότι ακόμη και μια κοινή φράση που φαίνεται σωστή και αθώα, θα μπορούσε να αποδυναμώσει την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού και να το κάνει να νιώθει ανασφαλές.

Για αυτό διάβασε 6 φράσεις που πρέπει να αποφύγεις όταν μιλάς στα παιδιά σου και ποια πράγματα μπορείς να πεις στη θέση τους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Απόφυγε το: «Αφήσε με ήσυχη»!

Δοκίμασε το: «Τι συνέβη»; ή «Παρακαλώ δώσε μου ένα λεπτό για να τελειώσω αυτό και θα μιλήσουμε, εντάξει»;

Αν κάποιες φορές αψηφείς το παιδί σου, σύντομα θα αρχίσει να σκέφτεται ότι δεν έχει νόημα να ζητά τη βοήθεια σου ή τη συμβουλή σου, γιατί είσαι πάντα απασχολημένη. Όταν τα παιδιά δεν έχουν αρκετή υποστήριξη στην παιδική τους ηλικία, θα είναι λιγότερο πιθανό να μοιράζονται τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους με τους γονείς τους, όταν μεγαλώνουν.

Διάβασε επίσης: Κοιμούνται τα παιδιά στο κρεβάτι σου; Ιδού μια θεωρία που υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να το ξανασκεφτείς

Απόφυγε το: «Ντροπή σου»!

Δοκιμάσε το: «Αυτό που έκανες με αναστάτωσε, γιατί ...»

Το παιδί σου μπορεί να είναι ακόμα πολύ μικρό για να καταλάβει τι είναι πραγματικά η ντροπή. Αυτή η κενή φράση δεν δίνει στο παιδί να καταλάβει γιατί το πράγμα που έκανε ήταν λάθος. Επιπλέον, μια μελέτη έχει δείξει ότι η απογοήτευση μπορεί να κάνει κάποια παιδιά πιο επιθετικά. Προσπάθησε να εξηγήσεις στο παιδί σου τι ήταν λάθος στη συμπεριφορά του και πώς να το αποφύγει στο μέλλον.

Απόφυγε το: «Μην κλαις»!

Δοκίμασε το: «Τι συνέβη»; ή «Τι σε αναστάτωσε τόσο πολύ»;

Το κλάμα είναι εντελώς φυσιολογικό, ακόμα και αν ο λόγος που το παιδί σου κλαίει δεν σου φαίνεται τόσο σημαντικός. Λέγοντας «Μην κλαις», μειώνεις τα συναισθήματα του παιδιού σου και μπορεί να το κάνεις να αισθάνεται ότι τα συναισθήματά του δεν είναι σημαντικά. Οπότε καλύτερα να προσπαθήσεις να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι και ότι θέλεις να βοηθήσεις.

Απόφυγε το: «Δεν υπάρχει τίποτα να φοβάσαι»!

Δοκίμασε το: «Βλέπω ότι φοβάσαι και είμαι εδώ κοντά σου».

Δεν υπάρχει περίπτωση η πρώτη φράση να μπορεί να ηρεμήσει το παιδί σου εάν αυτό είναι ήδη φοβισμένο. Και πάλι, στέλνει στο παιδί ένα μήνυμα ότι τα συναισθήματά του δεν μετρούν. Καλύτερα, να προσπαθήσεις να κατανοήσεις τα συναισθήματα του παιδιού σου και συζήτησε μαζί του για το φόβο του και την αιτία που προέρχεται.

Διάβασε επίσης: Έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων γίνονται πιο ευτυχισμένοι ενήλικες

Απόφυγε το: «Επειδή το λέω εγώ»!

Δοκίμασε το: «Ήρθε η ώρα να κλείσεις την τηλεόραση και να αρχίσεις να κάνεις τα μαθήματά σου».

Η πρώτη φράση δεν δίνει στο παιδί σου να καταλάβει το γιατί πρέπει να σταματήσει ή να αρχίσει να κάνει κάτι που θες εσύ. Ίσα ίσα, μπορεί να κάνει το παιδί σου να αισθάνεται σαν να μην έχει κανένα δικαίωμα και ότι εσύ είσαι αυτή που ελέγχεις τα πάντα. Προσπάθησε να δώσεις απλές κατανοητές οδηγίες και να εξηγήσεις εν συντομία τους λόγους πίσω από τα λόγια σου.

Απόφυγε το: «Δεν έχει γλυκό μέχρι να τελειώσεις το φαγητό σου»

Δοκίμασε το: «Πρώτα, τρώμε τη σούπα, και έπειτα θα φάμε γλυκό».

Με την πρώτη φράση, αυξάνεις την αξία της απόλαυσης και μειώνεις τη χαρά από το ίδιο το γεύμα. Προσπάθησε να αντιστρέψεις λίγο τη φράση σου, σίγουρα η σούπα και η τούρτα φαίνονται νόστιμα, αλλά, όπως γνωρίζουμε, πρέπει να τρώγονται με μια συγκεκριμένη σειρά.