Τι να πάρεις στο παιδί; Χρήσιμα tips για τα χριστουγεννιάτικα δώρα

22.12.2016
Την περίοδο των Χριστουγέννων πάντως, έρευνες έχουν δείξει ότι οι γονείς κακομαθαίνουν τα παιδιά τους.

Όπως ήδη εξετάσαμε σε προηγούμενα άρθρα μας, η πίεση που δέχονται για την απόκτηση καινούργιων και ακριβών συνήθως αγαθών αυτές τις μέρες είναι μεγάλη. Τα παιδιά όπως έχουμε εξετάσει σε προηγούμενο άρθρο μας, αφενός τα θέλουν όλα κι αφετέρου προβάινουν σε χεριστικές μορφές συμπεριφοράς όπως για παράδειγμα το κλάμα για ν΄αποσπάσουν αυτό που επιθυμούν. Το ακριβό όμως δεν είναι απαραίτητα και καλό. Παρακάτω ακολουθούν συμβουλές για να επιλέξετε τα δώρα των παιδιών.

Θα σου κάνω έκπληξη…

Υπάρχουν δώρα που εντυπωσιάζουν αλλά πολύ γρήγορα το παιδί τα βαριέται και δώρα που τα χαίρεται για καιρό. Είναι κάτι που ίσως δεν μπορούμε εντελώς να το αποφύγουμε , μπορούμε όμως να το ελαχιστοποιήσουμε. Όταν ψάχνουμε δώρο για ένα παιδί είναι ωραίο να σεβόμαστε τις προτιμήσεις του και παράλληλα να περνάμε κάποια μηνύματα επιμορφωτικά, δημιουργικά, αισθητικά, οικολογικά, κλπ.

«Το να διαλέγει το δώρο του το παιδί είναι μια εξαιρετική μέθοδος καταναλωτικής άσκησης, δεν πρέπει όμως να του στερούμε και τη χαρά των εκπλήξεων, τονίζει η κ. Μηλιοπούλου Υποψήφια διδάκτωρ και ερευνήτρια του Παντείου Παν/μίου σε θέματα διαφήμισης και κατανάλωσης. . Κάποιες φορές αξίζει να του δωρίσουμε και κάτι που δεν εγκρίνουμε αλλά το ίδιο το θέλει πολύ, για δυο λόγους: πρώτον, θα διαπιστώσει μόνο του το άστοχο της επιλογής. Δεύτερον, για να απομυθοποιήσουν και να μην αποκτήσουν εμμονή με τον απαγορευμένο καρπό. Προσοχή θέλει και η σύνδεση του δώρου με επιθυμητές επιδόσεις του παιδιού: η επιβράβευση μιας προσπάθειας πρέπει να κρατά συμβολικό χαρακτήρα. Ούτε να γίνεται το δώρο απώτερος σκοπός σαν να ήταν το παιδί ζωάκι σε τσίρκο, ούτε να σχετίζεται με ρεαλιστικές ανάγκες (όπως π.χ., καινούργια παπούτσια ή τετράδια για το σχολείο).»

Η απόλαυση του «περιττού».

Σίγουρα η καλύτερη εκπαίδευση είναι οι δικές μας πρακτικές. Μπορεί η περίοδος των Χριστουγέννων να έρθει και να περάσει, οι συμπεριφορές όμως που εντυπώνει το παιδί από τους γονείς δεν εξαντλούνται στη διάρκεια ενός μόνο μήνα.

«Δύσκολα θα μάθουμε στο παιδί κάτι που δεν έχουμε κατακτήσει οι ίδιοι στην πράξη, διαπιστώνει η κ. Μηλιοπούλου. Καλό είναι να μην ακολουθούμε ακραίες λογικές: όσο κακό είναι να αγοράζουμε στο παιδί ό,τι θέλει άλλο τόσο κακό είναι να το κρατάμε σε μια διαρκή κατάσταση άρνησης, στέρησης ή μικρών εκβιασμών στο όνομα της καλύτερης ανατροφής του διότι κάποια στιγμή θα αντιδράσει και θα αμφισβητήσει συνολικά τη στάση μας.

Πάνω απ’ όλα πρέπει να καλλιεργήσουμε από νωρίς την κρίση του παιδιού για να μπορούμε να την εμπιστευόμαστε αργότερα. Ίσως μάλιστα οι προσπάθειες μας να εξηγήσουμε τα «γιατί» και τα «πώς» της κατανάλωσης μας βοηθούν και εμάς τους ίδιους να γίνουμε καλύτεροι καταναλωτές»


Η χαρά της προσφοράς

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθει το παιδί να δέχεται και να χαρίζει, να ξέρει να δεχτεί τα δώρα και όχι απλώς να έχει παιχνίδια. Μια καλή ευκαιρία για την ανάπτυξη αυτής της ικανότητας είναι τα Χριστούγεννα ως κατεξοχήν εποχή δώρων και προσφοράς.

«Είναι πραγματική χαρά για τα παιδιά να αγοράζουν και να δέχονται παιχνίδια ως δώρα, παρατηρεί η κ. Λαζαρίδου υψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια. Επειδή είναι Χριστούγεννα δεν είναι απαραίτητο τα δώρα να είναι ακριβά και επώνυμα. Εσείς οι γονείς θα λειτουργήσετε ως πρότυπα για να μην μπουν στην μανία του καταναλωτισμού. Δεν χρειάζονται το ακριβότερο και το επώνυμο για να αισθανθούν ευτυχισμένα.»

Η κ. Λαζαρίδου συνοψίζει τις πιο χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή των παιδικών δώρων στις γιορτές των Χριστουγέννων:

  • Μιλήστε στο παιδί για τις διαφημίσεις στην τηλεόραση και εξηγήστε του ότι δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την αλήθεια για το παιχνίδι-δώρο που παρουσιάζουν.
  • Κάνετε έρευνα αγοράς μαζί του πριν προχωρήσετε σε αγορά του παιχνιδιού που σας ζητάει.
  • Πηγαίνετε στο κατάστημα μαζί, δείτε το παιχνίδι-δώρο που του αρέσει, παρατηρήστε το και αξιολογήστε αν είναι όντως αυτό που επιθυμεί.
  • Πάντα να ελέγχετε την προτεινόμενη ηλικία που αναγράφεται στο εξωτερικό κουτί του παιχνιδιού. Είναι ο οδηγός του κατασκευαστή του παιχνιδιού για την καταλληλότητα του και το απαιτούμενο επίπεδο δεξιοτήτων για το παιδί.
  • Τα παιχνίδια που θα του πάρετε καλό θα είναι να βοηθούν στην ανάπτυξη της φαντασίας και των δημιουργικών ικανοτήτων του παιδιού.


Μικρές τακτικές που κάνουν τη διαφορά:

  • Κάντε την προσφορά του δώρου σας μια ιεροτελεστία για τα παιδιά.
  • Βάλτε τα δώρα κάτω από το δέντρο με ωραίο περιτύλιγμα και δημιουργείστε την αίσθηση της έκπληξης.
  • Αν έχετε διαλέξει κάτι που θέλει χωρίς να το ξέρει, μην αποκαλύψετε το περιεχόμενο του δώρου.
  • Καθορίστε την ημέρα που θα τα ανοίξετε, για παράδειγμα την ημέρα των Χριστουγέννων. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα κατανοήσει τη Χριστουγεννιάτικη προσφορά των δώρων ανεξάρτητα από την αξία τους.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΓΓΑΝΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 59
Update: Δεκέμβριος 2016