Είσαι ίδια ο μπαμπάς σου: με αποδείξεις!

16.12.2016
Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει αυτό που πιθανότατα υποψιαζόσουν αλλά αρνιόσουν να δεχτείς. Ακόμη κι αν εξωτερικά μοιάζεις με τη μητέρα σου, στην πραγματικότητα είσαι... ίδια ο μπαμπάς σου.

Το παραπάνω διαπιστώνει νέα αμερικάνικη επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία ακόμη κι αν ένα παιδί εξωτερικά μοιάζει περισσότερο στην μητέρα, γενετικά είναι πιο όμοιο με τον πατέρα του.

Στο συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Φερνάνδο Πάρδο Μανουέλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics.

Οι άνθρωποι και τα άλλα ζώα κληρονομούν ίσες ποσότητες γενετικού υλικού από κάθε γονέα, όμως, όπως δείχνει η νέα μελέτη, τα γονίδια του μπαμπά είναι πιο πιθανό να ενεργοποιηθούν στο DNA του απογόνου. Αυτό, μεταξύ άλλων, όπως έδειξαν τα πειράματα, αφορά και τον εγκέφαλο του παιδιού.

Για να καταλήξουν στα παραπάνω οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα με διάφορες ομάδες ποντικιών, που είχαν σκοπίμως μεταλλαχθεί, ώστε να εμφανίζουν γενετικές διαφορές μεταξύ τους. Μετά από την αναπαραγωγή διαδοχικών γενεών πειραματόζωων, κατέληξαν στο ότι τα γονίδια εκείνα που ήταν πιο ενεργά, προέρχονταν αναλογικά περισσότερο από την πλευρά του πατέρα.

Μήπως τελικά δεν είναι τυχαία η φράση: Είσαι ίδια ο πατέρας σου;