Πώς να επιλέξεις τη σωστή μπέιμπι σίτερ

06.12.2015
Δεν έχεις που να αφήσεις το παιδί και η μπέιμπι σίτερ είναι μονόδρομος; Σου δίνουμε μερικές συμβουλές για την επιλογή

Το να έχεις μπέιμπι σίτερ που εμπιστεύεσαι απόλυτα είναι ζωτικής σημασίας για να μπορείς να είσαι ήρεμη όταν αναγκάζεσαι να αφήσεις για κάποιες ώρες το παιδάκι σου, δίχως να ανησυχείς για το τι μπορεί να συμβαίνει πίσω στο σπίτι. Αν βρίσκεσαι σε διαδικασία επιλογής μπέιμπι σίτερ, ακολούθησε μερικές συμβουλές για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως.

Τι πραγματικά θέλεις;

Δες την ουσία κι όχι τα περιττά. Τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται να έχει μια μπέιμπισιτερ; Μήπως δεν είναι η ηλικία, η εμφάνιση και η προθυμία της να κάνει τις δουλειές του σπιτιού αλλά οι δεξιότητες και οι γνώσεις της; Οι γνώσεις και η κατάρτιση, που θα δώσουν τη δυνατότητα για δημιουργική απασχόληση του παιδιού, είναι πολύ πιο σημαντικά σε σχέση με τις οικοκυρικές ικανότητες και την ηλικία μιας γυναίκας.

Προσωπικές συστάσεις

Ρώτα φίλους και συγγενείς που έχουν παιδιά της ίδιας ηλικίας. Συνήθως, είναι πιο ασφαλές να εμπιστευτείς τα παιδιά σου σε μια «δοκιμασμένη» μπέιμπι-σίτερ με αξιόπιστες συστάσεις. Μάλιστα, αν μένει στην περιοχή σου, θα είναι ευκολότερο να σε εξυπηρετεί άμεσα σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης, όταν δε θα έχεις που να αφήσεις το μικρό.

Άκου το ένστικτό σου

Αν οι προσπάθειες σου να βρεις γυναίκα που θα κρατάει το παιδί μέσα από το φιλικό και συγγενικό σου περιβάλλον απέτυχαν, δε σου μένει άλλη λύση από το να αποτανθείς σε κάποιο γραφείο ή να ψάξεις στις αγγελίες. Σε αυτή την περίπτωση θέλει μεγάλη προσοχή! Προσέλαβέ τη μόνο αν την εμπιστευτείς απόλυτα. Άκου το ένστικτό σου και μη διστάσεις να την απορρίψεις αν κάτι σου δημιουργεί αμφιβολίες..

Μίλα ανοιχτά για όλα

Ο ανοιχτός διάλογος είναι επίσης καίριος για τη σωστή επιλογή μπέιμπι σίτερ. Κάνει ερωτήσεις σχετικά με το παιδί; Σου έχει εξηγήσει πώς θα το απασχολεί δημιουργικά; Τι άποψη έχει για την τιμωρία και πώς την αντιλαμβάνεται; Ποιες είναι οι δικές της απαιτήσεις; Προσπάθησε να λάβεις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως. Αν δε γίνει ανοιχτή συζήτηση επί παντός επιστητού πώς θα μπορέσεις να εμπιστευτείς σε μια ξένη γυναίκα το βλαστάρι σου;

Άκου τη γνώμη του παιδιού (αν είναι σε ηλικία που μπορεί να μιλήσει)

Τι πιστεύει το παιδάκι για τη νταντά; Αν το παιδί είναι σε ηλικία που μπορεί να εκφραστεί και να επικοινωνήσει, συζήτησε μαζί του και προσπάθησε να καταλάβεις πώς περνά το χρόνο μαζί της. Μήπως το χτυπάει ή το αφήνει ώρες μπροστά από την τηλεόραση, παρά τις οδηγίες σου; Κάνε μια κουβεντούλα εκμαιεύοντας όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα