5 συχνές ατάκες-μύθοι για τα μοναχοπαίδια

20.09.2016
Είτε είσαι η ίδια μοναχοπαίδι, είτε έχεις μόνο ένα παιδάκι, σίγουρα θα έχεις έρθει αντιμέτωπη με απόψεις που θεωρούν τα μοναχοπαίδια "τέρατα". Μάθε τους 5 πιο συχνούς μύθους που συχνά λέγονται ως ατάκες για τα μοναχοπαίδια αλλά και την αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτούς.

Είναι όντως τα μοναχοπαίδια καταδικασμένα να γίνουν κακομαθημένα κι αυταρχικά ή μήπως οι «ταμπέλες» που βάζουμε στα παιδιά αυτά είναι απλά μύθοι; Ας δούμε αναλυτικά κατά πόσο ισχύουν τα όσα συχνά ακούμε! Βάζουμε στο "μικροσκόπιο" 5 συχνούς μύθους για τα μοναχοπαίδια και ανακαλύπτουμε την αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτούς.

Τα μοναχοπαίδια…

Ατάκα - Μύθος Νο 1

"Είναι κακομαθημένα"

Η αλήθεια: Δεν μπορούμε να κρίνουμε το κατά πόσο ένα παιδάκι είναι κακομαθημένο ή όχι αποκλειστικά και μόνο από το αν έχει άλλα αδελφάκια ή όχι. Όλα είναι θέμα διαπαιδαγώγησης και ορίων. Αν οι γονείς έχουν φροντίσει να μάθουν στο παιδί την έννοια του μέτρου, της ανιδιοτέλειας και κανόνες σωστής συμπεριφοράς, θα μάθει να έχει τρόπους και να αναγνωρίζει τα όρια, ακόμη κι αν είναι το μόνο παιδάκι μέσα στην οικογένεια.

Ατάκα - Μύθος Νο 2

"Είναι απαιτητικά"

Η αλήθεια: Άλλος ένας μύθος σχετικά με τα μοναχοπαίδια είναι πως γίνονται περισσότερο απαιτητικά, θεωρώντας πως πρέπει να τα έχουν όλα. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως οι μόνοι υπεύθυνοι για την συμπεριφορά αυτή είναι οι γονείς κι όχι η απουσία ενός δεύτερου παιδιού. Ένας γονιός που δε θα βάλει όρια αλλά θα προσφέρει δίχως αντιστάσεις θα έχει να κάνει με ένα απαιτητικό παιδί, είτε αυτό είναι μοναχοπαίδι είτε όχι.

Ατάκα - Μύθος Νο 3

"Δεν είναι κοινωνικά"

Η αλήθεια: Αρκετοί υποστηρίζουν πως ένα παιδάκι που μεγαλώνει με ενήλικες, γίνεται κοινωνικά απροσάρμοστο και δεν μπορεί να κάνει εύκολα φιλίες με άλλα παιδάκια. Το να μην έχει ένα παιδάκι αδελφάκια, δε σημαίνει πως είναι κλεισμένο σε γυάλα. Τα παιδιά φίλων, γειτόνων και γνωστών είναι άριστη συντροφιά γι΄αυτά επιτρέποντάς του να μεγαλώσει σωστά.

Aτάκα - Μύθος Νο 4

"Είναι αυταρχικά και θέλουν πάντα να επιβάλλονται"

Η αλήθεια: Ένας ακόμη μύθος για τα μοναχοπαίδια τα θέλει να είναι αυταρχικά έχοντας μάθει να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής. Ακόμη όμως κι αν ένα παιδάκι συμπεριφερθεί κατ΄αυτόν τον τρόπο, σύντομα θα αντιληφθεί πως τέτοιοι χειρισμοί το κρατούν στην απομόνωση. Ποιος θέλει ένα αυταρχικό φίλο, όσο μικρός ή μεγάλος κι αν είναι;

Ατάκα - Μύθος Νο 5

"Χρειάζονται οπωσδήποτε ένα αδελφάκι"

Η αληθεια: Αυτό που μετράει και σε αυτήν την περίπτωση είναι οι συνθήκες. Αν τα οικονομικά ή οι καταστάσεις δεν το επιτρέπουν, η έλευση ενός νέους παιδιού μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Η ανεργία, ένα διαζύγιο ή ακόμη και η εμμηνόπαυση είναι ανασταλτικοί παράγοντες στην απόκτηση ενός δεύτερου παιδιού. Σίγουρα, ένα αδελφάκι είναι στήριγμα, ειδικά στην ενήλικη ζωή, δε σημαίνει όμως πως κι ένα μοναχοπαίδι δεν μπορεί να πατήσει γερά στα πόδια του.

Επιμέλεια:

Δήμητρα Γκούντρα