Πώς θα γίνεις η πιο ευτυχισμένη μαμά

30.01.2013
Οι περισσότερες γυναίκες ονειρεύονται να αποκτήσουν οικογένεια αλλά μόλις αυτό συμβεί καταλαβαίνουν πως η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική από την παραμυθένια οικογενειακή ζωή που είχαν στο μυαλό τους.

Σίγουρα οι υποχρεώσεις και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας καταπονούν τις νέες μαμάδες, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν μπορείς να αναλάβεις δράση και να κάνεις τη ζωή σου πιο ευχάριστη. Μάθε τα μυστικά για να γίνεις η πιο ευτυχισμένη μανούλα!

1. Βρες λίγο χρόνο για τον εαυτό σου

Οι υποχρεώσεις και το άγχος της καθημερινότητας μπορούν να σε εξουθενώσουν γι΄αυτό ανέλαβε δράση. Μακροπρόθεσμα, το χρόνιο άγχος μπορεί να έχει κάποιες σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και συναισθηματική υγεία σου. Βρες λίγο χρόνο για να χαλαρώνεις και να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν για να μειώσεις το στρες, να αναζωογονηθείς και να επαναφορτίσεις μπαταρίες. Ακόμη και 15 λεπτά διαλογισμού (για να μάθεις πώς θα το κάνεις κλίκαρε εδώ) πριν πας για ύπνο το βράδυ μπορεί να κάνει θαύματα!

2. Πέρνα χρόνο με τις φίλες σου

Κάθε μαμά χρειάζεται να έχει φίλες με τις οποίες θα συζητά, θα ξεχνιέται και θα νιώθει πως δεν έχει απολέσει αυτό που λέμε προσωπική ζωή. Μην κάνεις μόνο το λάθος να αποκλείσεις τις ανύπανδρες ή ατεκνες φίλες σου, θεωρώντας ως δεν έχουν τίποτα να σου προσφέρουν. Σκέψου πως κάποια στιγμή θα λαχταρίσεις μια συζήτηση πέρα από παιδάκια, μαγείρεμα και οικογενειακά προβλήματα, κάτι που μπορούν να σου προσφέρουν οι κολλητούλες.

3. Μη χάσεις τον εαυτό σου

Όταν παντρεύτηκες πιθανότητα να έβαλες κάποια χόμπι σου κι ενδιαφέροντα στο περιθώριο για χάρη της οικογένεια σου. Ωστόσο, είναι σημαντικό για την μακροπρόθεσμη ευτυχία στο να μη χάσεις εντελώς τον εαυτό σου και πάνω απ΄όλα μην σε κατακλίσει το άγχος. Προσπάθησε να βρεις χρόνο και να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν όπως για παράδειγμα η γυμναστική, μια ξένη γλώσσα, μαθήματα ζωγραφικής ή οποιοδήποτε άλλο χόμπι.

4. Βγες ραντεβού με τον άντρα σου

Επειδή παντρεύτηκες κι έκανες παιδάκια δε σημαίνει πως πρέπει αν κλαιδώσεις το ρομαντισμό στο μπαούλο. Φρόντιζε να ανανεώνεις συχνά τη σχέση σου με το σύντροφό σου περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί. Κάνε του έκπληξη και ετοίμασε του ένα ρομαντικό γεύμα ή δείπνο, την ώρα που τα παιδάκια σου θα περνούν όμορφα σε εξωσχολικές δραστηριότητες.

5. Μην «στριμώχνεις» πολλά σε μια ημέρα

Θέλοντας να προσφέρεις το καλύτερο δυνατό στα παιδιά σου προσπαθείς να μένεις ενημερωμένη για τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις. Μην προσπαθείς να τα κάνεις όλα γιατί έτσι θα κουραστείς όχι μόνο εσύ αλλά και τα παιδάκια. Προσπάθησε να επιλέξεις τις δραστηριότητες που πραγματικά θα διασκεδάσουν τόσο τα παιδιά σου αλλά κι εσένα την ίδια.

6. Διασκεδάστε οικογενειακά

Προγραμμάτισε νύχτες παιχνιδιού για να δεθείτε σαν οικογένεια και να διασκεδάσετε. Κανόνισε μια προβολή ταινίας, μια βραδιά με επιτραπέζια ή μπορείς να προτρέψεις τον σύζυγο και τα παιδιά σου να σε βοηθήσουν στο μαγείρεμα και να φάτε μαζί. Άλλωστε τα οφέλη που αποκομίζετε όλοι από το οικογενειακό τραπέζι είναι πολλά (Μπορείς να τσεκάρεις 4 από αυτά κλικάρωντας εδώ)

7. Αν το επάγγελμα σου είναι οικιακά, μην ξεχνάς τα ρεπό σου

Αν δεν εργάζεσαι τότε προφανώς και θα έχεις πάρει στα σοβαρά την έννοια «οικιακά». Για να μην εξουθενωθείς πάρε ρεπό μια φορά την εβδομάδα και κάνε μόνο τα βασικά. Δώσε στον εαυτό σου τη δυνατότητα να είσαι έστω και για μια ημέρα την εβδομάδα πιο χαλαρή και να μπορέσεις να ελέγξεις τα e-mails σου, να συζητήσεις με φίλες, να πας μια βόλτα στην αγορά ή να κάνεις μποτέ.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα